Οι παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο

Έχουν περάσει δέκα μήνες από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό κοινοβούλιο αλλά οι παραβιάσεις από την πλευρά των Σκοπίων της Συμφωνίας είναι συστηματικές και σε καθημερινή βάση.

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Μπανούτσος
Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ

Έχω επιχειρηματολογήσει σε παλαιότερο άρθρο μου[1] γιατί κατά τη γνώμη μου η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα Ελληνικά συμφέροντα και δεν χρειάζεται να αναπτύξω και πάλι τα επιχειρήματα αυτά δεδομένου ότι η Συμφωνία έχει κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Δυστυχώς όμως αν και η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένας διπλωματικός θρίαμβος για τον Πρωθυπουργό της γείτονος κ.Ζόραν Ζάεφ και η αντισυμβαλλόμενη πλευρά τα πήρε σχεδόν όλα («Μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα, δρομολόγηση της ένταξης στο ΝΑΤΟ με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδος κλπ) τα Σκόπια δεν σέβονται την υπογραφή τους και υπονομεύουν τη λεόντειο αυτή συμφωνία σε καθημερινή βάση καταργώντας στη πράξη τη χρήση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» erga omnes (έναντι όλων). Πολύ ενδιαφέρουσα είναι μία συνοπτική μελέτη της Ερευνήτριας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Μαρίας Μοτίκα που δημοσιεύτηκε στην Ελληνική έκδοση της Huffington Post τον περασμένο Σεπτέμβριο και παραθέτει έναν κατάλογο παραβιάσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων[2]. Επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ.Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τον Σεπτέμβριο του 2019 απαντώντας σε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση του Προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» κ.Κυριάκου Βελόπουλου ανέφερε ότι η Σκοπιανή πλευρά παραβιάζει συστηματικά τη Συμφωνία των Πρεσπών και ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δύο διαβήματα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα ενώ παράλληλα κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως απεμπόλησε τα βασικά διπλωματικά όπλα της Ελλάδος όπως είναι το βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ[3].

Τον περασμένο Ιούνιο πριν κερδίσει τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 η ΝΔ, δεκάδες προσωπικότητες (πανεπιστημιακοί, νομικοί, στρατηγοί, διπλωμάτες και επιχειρηματίες) σε ανοικτή τους επιστολή προς τον τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ.Κυριάκο Μητσοτάκη τον καλούσαν να προχωρήσει ως μελλοντικός Πρωθυπουργός σε ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών επικαλούμενοι μία σειρά από πολύ σοβαρά νομικά επιχειρήματα[4]. Ο κ.Κυριάκος Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός πλέον της Ελλάδος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο (3-4 Δεκεμβρίου 2019) θα πρέπει να ορθώσει το πολιτικό του ανάστημα και να καταγγείλει ενώπιον των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τη συστηματική παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων και να προειδοποιήσει τους φίλους και συμμάχους μας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί περαιτέρω τις προκλητικές ενέργειες των Σκοπίων και πως το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης από την προηγούμενη Βουλή δεν έχει τελειώσει. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα θα εξαντλήσει όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα για να αποτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ (εκκρεμεί η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από το Ισπανικό κοινοβούλιο) σε περίπτωση που η γειτονική χώρα εξακολουθήσει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αποποιούμενος την πολιτική του κατευνασμού που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση θα ήταν σκόπιμο να προειδοποιήσει ότι ακόμα και αν τα Σκόπια ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Ελληνική κυβέρνηση θα θέσει θέμα ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και αποβολής τους από τη Συμμαχία σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με τις προβλέψεις της Συμφωνίας που τα ίδια υπέγραψαν.

Πηγές
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail