Τούρκος διπλωμάτης: Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι επιθετική, νομικά αβάσιμη και μη δεσμευτική

Freepen.gr - Η ναυτιλιακή συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη τον περασμένο μήνα έχει επιδεινώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι μη δεσμευτική και αποσκοπεί κυρίως στη βελτίωση της διαπραγματευτικής θέσης της Τουρκίας στον αγώνα για τους φυσικούς πόρους της περιοχής σημειώνεται στο Ahval σε άρθρο του David Lepeska.

Ο Yunus Emre Açıkgönül, πρώην Τούρκος διπλωμάτης και εμπειρογνώμονας στο διεθνές ναυτικό δίκαιο, τείνει προς την άποψη της Αθήνας.

"Δεν μπορούν απλώς να καθορίσουν τα όρια από μόνοι τους χωρίς τη συμφωνία άλλων ενδιαφερόμενων τρίτων. Αυτός είναι ένας πολύ βασικός κανόνας του διεθνούς θαλάσσιου νόμου για τον καθορισμό ορίων», δήλωσε στο Ahval. "Η συμφωνία αυτή δε δεσμεύει άλλες χώρες ... Είναι πολύ επιθετική, υπερβολική και χωρίς νομική βάση".

Ο Açıkgönül επεσήμανε ότι με τη συμφωνία της Λιβύης η Τουρκία επέκτεινε την απαίτησή της στην Ανατολική Μεσόγειο από 150.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 190.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάτι που είναι περισσότερο από τριπλάσιο της θαλάσσιας περιοχής που η Ελλάδα δίνει στην Τουρκία. Οι χώρες στις θαλάσσιες διαφορές των ορίων αρχίζουν συχνά κάνοντας μια ακραία αξίωση, όπως ένας πωλητής ξεκινά με μια υψηλή τιμή.

"Νομίζω ότι οι Τούρκοι ενδιαφέρονται να διαπραγματευτούν μια καλύτερη συμφωνία", δήλωσε ο Steven A. Cook, ανώτερος συνεργάτης στο Council on Foreign Relations. "Θα βρίσκονταν σε καλύτερη θέση εάν δεν θεωρούνταν άσκοπα επιθετικοί σε διάφορα θέματα γύρω από την περιοχή".

Ανεξάρτητα από την επιθετικότητα της ίδιας της συμφωνίας, το τελευταίο έτος η Τουρκία έστειλε αρκετές τρυπάνια και στρατιωτικά σκάφη στα ύδατα γύρω από την Κύπρο. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε ότι η Τουρκία "φυσικά" θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εάν οποιοδήποτε άλλο έθνος διεξάγει γεώτρηση στα ύδατα που διεκδικεί η Τουρκία.

Για τον Cook, αυτή η κίνηση υπογράμμισε την εξαιρετική στρατιωτική ανισορροπία μεταξύ Τουρκίας, του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού στο ΝΑΤΟ και της μικροσκοπικής Κύπρου.

"Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει τα δικά της οπλικά συστήματα και η Κύπρος κυριολεκτικά δεν έχει βάρκα για να πάει εκεί έξω και να δεί τι κάνουν οι Τούρκοι", είπε. "Όλοι οι ηθοποιοί θα ήθελαν να συμμετάσχει η Τουρκία, αλλά όχι για την άσκοπα επιθετική στάση της ".

"Οι Τούρκοι φοβούνται ότι θα περιοριστούν στην Ανατολική Μεσόγειο", δήλωσε ο Cook. "Ο καθένας που κοιτάζει αρκετά στο χάρτη μπορεί να το δει αυτό."

Και οι δύο αναλυτές υποψιάζονται ότι η Τουρκία είδε μια φιλική κυβέρνηση στην Τρίπολη και αποφάσισε να προβεί σε συμφωνία που θα αυξήσει το πιθανό της μεσογειακό αποτύπωμα, υποσχόμενη κάτι σημαντικό σε αντάλλαγμα

Ο Cook είδε αυτή την κίνηση ως οδηγημένη από την εγχώρια πολιτική, δείχνοντας τις κυβερνητικές απώλειες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις τοπικές εκλογές στις αρχές του έτους, το νέο κόμμα με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και το αναμενόμενο κόμμα του πρώην οικονομικού τσάρου Αλί Μπαμπατζάν.

"Έρχεται πιθανή διάσπαση του κόμματος", δήλωσε ο Cook. "Ο Ερντογάν είναι απελπισμένος να δείξει τον εαυτό του ως ηγέτη, κάτι που νομίζω ότι αντηχεί σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα αλλά κυρίως με την κεντρική του εκλογική περιφέρεια".

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι θαλάσσιες συναλλαγές της Τουρκίας οδηγούνται από εγχώριες ανησυχίες και όχι από το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τον Açıkgönül, είναι η απόλυση 500 περίπου διπλωματών του εξωτερικού μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, κατηγορώντας τους για συνδέσεις με τον Fethullah Gilen.

"Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκκαθάρισε πολλούς διπλωμάτες και πολλοί από αυτούς ήταν εμπειρογνώμονες διεθνούς δικαίου", δήλωσε ο Açıkgönül, προσθέτοντας ότι η συμφωνία της Λιβύης μπορεί να είχε προκύψει ως αποτέλεσμα. "Οι άνθρωποι που καθοδηγούν αυτή τη διαδικασία δεν είναι δικηγόροι ή νομικοί εμπειρογνώμονες".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail