Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τις διαμάχες του ΝΑΤΟ για να αγοράσει χρόνο: Που αποσκοπεί

Όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, το νόημα της Διάσκεψης Κορυφής του Λονδίνου μπορεί να συνοψισθεί στο ότι όλα τα επίμαχα ζητήματα που ρωτήθηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις δυνάμεις του συνασπισμού σκιά στην εξουσία στην Άγκυρα έχουν σκουπιστεί κάτω από το χαλί.

Παρουσίαση Freepen.gr

"Η συνάντηση έχει υπογραμμίσει τουλάχιστον την αμηχανία στις υπερατλαντικές σχέσεις και ελπίζω να προκάλεσε πραγματική σκέψη για το πώς να εξασφαλιστεί ότι η αναταραχή στην πολιτική πλευρά του ΝΑΤΟ δεν θα υπονομεύσει τη στρατιωτική", γράφουν ο Jim Townsend και ο Andrea Kendall-Taylor στο Foreign Policy.

Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά τίποτα δεν θα κρύψει την πραγματικότητα ότι η εξέλιξη της πολιτικής κρίσης μπορεί εύκολα και απροσδόκητα να μετατραπεί σε στρατιωτική. Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ απέφυγε να χειριστεί τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας - Κύπρου.

Οι απειλές του Ερντογάν να εμποδίσουν το αμυντικό σχέδιο για τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας, εκτός αν όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προσδιορίσουν τις πολιτοφυλακές των Κούρδων (YPG) ως τρομοκράτες, αποφεύγονται και η Άγκυρα, τουλάχιστον στην επιφάνεια, φαίνεται ικανοποιημένη από τη διατύπωση στη δήλωση της συνόδου κορυφής: Η τρομοκρατία σε όλες οι μορφές και οι εκδηλώσεις της παραμένουν μια επίμονη απειλή για όλους μας.

Η αγορά ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και οι πρόσφατες δοκιμές των συστημάτων στο τουρκικό έδαφος με τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών F-35 φαίνονται να αφήνονται στην πυρά.

Αυτή η αναβολή βρίσκει τόσο το ΝΑΤΟ όσο και τον Ερντογάν στο κοινό έδαφος να κερδίσουν χρόνου. Για τους πρώτους, όλοι οι σύμμαχοι - εκτός από τη Γαλλία - το χρειάζονται.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπμ υπόκειται σε δίωξη. Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται σε αναταραχή με το Brexit. Η Γερμανία βαίνει, καθώς προετοιμάζεται για την εποχή μετά τη Μέρκελ, προς μια πιθανή πολιτική αστάθεια. Κάτω από την αβεβαιότητα αυτή, οι άλλοι - ειδικά κατά μήκος της νότιας πλευράς της συμμαχίας, υπό την έντονη πίεση της κρίσης των προσφύγων - όλοι έπρεπε να συμφωνήσουν στο "ας περιμένουμε και βλέπουμε" λίγο περισσότερο.

Για τον Ερντογάν, όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής βασίζονται στο κέρδος χρόνου ως μέρος του τακτικού του παιχνιδιού. Έχοντας επίγνωση των αδυναμιών που αντανακλά η παγκόσμια αταξία στους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας, η απειλητική του προσέγγιση τον κρατάει στη ζωή, με τη δημοτικότητά του άθικτη, καθώς στριμώχνει στη γωνία τους αντιπάλους του σε κατάσταση παράλυσης.

«Η επιλογή δημόσιων διαμαρτυριών με τις Δυτικές δυνάμεις αποτελεί σήμερα το βασικό στοιχείο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής», έγραψε ο Ντίμιταρ Μπέτσεφ σε μια ανάλυση για το Ahval News. "Ο Ερντογάν πιστεύει ότι μπορεί να και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, επωφελούμενος από την εγγύηση συλλογικής άμυνας της συμμαχίας ενώ συναντά τον Πούτιν. Ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει; Αυτός σίγουρα απομακρύνεται από αυτό μέχρι τώρα".

Στο πρόσωπο του Τραμπ, ο Ερντογάν εξακολουθεί να βρίσκει τον καλύτερο υπερασπιστή του. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μπορεί να προχωρήσει μόνο στο να χρησιμοποιήσει ένα σιδερένιο χέρι σε βελούδινο γάντι αναφέροντας τις σκοτεινές σχέσεις της Άγκυρας με τους τζιχαντιστές. αλλά ξέρει ότι η Ρωσία είναι μια δύναμη που πρέπει να χειριστεί με μεγάλη προσοχή.

Ο Ερντογάν δεν μπορούσε να ενδιαφερθεί λιγότερο για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Θα παραμείνει μια σχέση αγάπης-μίσους, την οποία η Μόσχα θα υποστηρίξει και θα απολαύσει την παρακολούθησή της. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ούτε να εκδιώξει την Τουρκία από τη συμμαχία ούτε να την τιμωρήσει - η πρώτη επιλογή δεν είναι δυνατή και η δεύτερη θα αντιμετωπιστεί με ένα τουρκικό βέτο.

Τώρα, η συνειδητοποίηση γίνεται όλο και πιο ανοιχτή και δημόσια, σύμφωνα με τα λόγια του απόστρατου στρατηγού των ΗΠΑ Joseph Votel, πρώην διοικητή της CENTCOM: "Το ζήτημα είναι η Τουρκία ... ένας αξιόπιστος σύμμαχος πια;".

Επειδή ο Ερντογάν θα επιμείνει στην επιμελή προσέγγιση του να ασκήσει τη δική του βούληση στο ΝΑΤΟ, αμφισβητώντας τις αξίες του με επιμονή, αυτό που θα περίμενε κανείς είναι η αποξένωση, αν όχι το πάγωμα της Τουρκίας από βασικές ευαίσθητες συναντήσεις στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θα αντιμετωπιστεί ως ένα μαύρο πρόβατο, αν δεν κάνει μια στροφή από τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, σταματήσει να απειλεί την Ελλάδα, τηρεί τους κανόνες συνασπισμού που έχουν τεθεί για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή και σταματήσει με τα αιτήματά της να χαρακτηρίζεται το YPG ορίζεται διεθνώς ως τρομοκρατική ομάδα.

Αυτές οι ρωγμές είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο Ερντογάν για να κρατηθεί ζωντανός. Η διάσκεψη κορυφής του Λονδίνου προσέφερε στον Ερντογάν αυτό που περίμενε - περισσότερο χρόνο.

Ωστόσο, ποιο είναι το endgame του κερδίζοντας χρόνο;

Καθώς υπολογίζει να παραμείνει στην εξουσία στην Τουρκία, ο Ερντογάν γνωρίζει ότι οι κρίσεις και συγκρούσεις που εφευρέθηκαν και τελειοποιήθηκαν από αυτόν, τον υπηρετούν καλά για να εδραιώσει τη νομιμότητα, κάνοντας τις μεγάλες δυνάμεις να εξαρτώνται από τη σιδηρά θέλησή του.

Η ένταση είναι η σωτηρία του.

Φοβάται τις επιλυθείσες προκλήσεις και ως εκ τούτου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μετατρέψει τα στοιχεία της κρίσης σε μια δέσμη, φέρνοντας σε επαφή διάφορους διεθνείς παράγοντες. Σε μια δεύτερη διάσταση, απελευθερώνει νέα κεφάλαια, διευρύνοντας την κρίση, όπως δείχνει το πρόσφατο πρωτόκολλο με τη Λιβύη.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Κατά τη διάρκεια ενός έτους, δύο σημαντικές εξελίξεις θα διαμορφώσουν το πρότυπο συμπεριφοράς του Ερντογάν. Ο Ερντογάν αναμένει σίγουρα το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών. Χωρίς αμφιβολία, μια μη-συμφωνία για το Brexit θα του πρόσφερε την ευκαιρία να επεκτείνει τις οικονομικές σχέσεις με το Λονδίνο. Δεύτερον, ο Ερντογάν αναμφισβήτητα θα αναμένει για να δει αν ο Τράμπ να κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

Αν συμβούν αυτά τα σενάρια, σίγουρα θα υπάρξει μια νέα εποχή στην οποία ο Ερντογάν, που θα έχει ενθαρρυνθεί ακόμα περισσότερο, θα δει το μέλλον του να εξασφαλίζεται για πολύ καιρό. Αυτός είναι ο πυρήνας του υπολογισμού του.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail