Ο Λασκαρίδης με τη δωρεά του ΑΤΛΑΣ Ι δίνει το παράδειγμα: Εμείς χρωστάμε στην πατρίδα!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, παρέστησαν σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 στην τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως στο Πολεμικό Ναυτικό του πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΑΤΛΑΣ-1», που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνος.

Το πλοίο αποτελεί μία ακόμα ευγενική δωρεά του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», εφοπλιστή κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη. Ίσως σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη παράλληλα εποχή για την χώρα μας να ήταν χρήσιμο να ακολουθήσουν κι άλλοι παράγοντες του κλάδου του το παράδειγμά του.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ναι, η προσπάθεια είναι δύσκολη και απαιτεί συλλογική δουλειά, δεν αρκούν οι επαγγελματίες, χρειάζεται η υποστήριξη όλης της κοινωνίας, χρειάζεται συστράτευση, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται μπροστάρηδες να δείξουν τον δρόμο και ένας από αυτούς ο κύριος Λασκαρίδης για μία ακόμα φορά δείχνει τον δρόμο. Αυτή τη φορά προσφέρει το πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΑΤΛΑΣ Ι.

Πρόκειται για ένα πλοίο πολλαπλών ρόλων, με εξαιρετικές ικανότητες, που προσδίδει στο Πολεμικό Ναυτικό πολλαπλές επιλογές και πλεονεκτήματα, για την υποστήριξη των μονάδων και των έργων του Στόλου.

Το πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΑΤΛΑΣ Ι, όπως ο Άτλας της ελληνικής μυθολογίας, έρχεται να επωμιστεί ένα σημαντικό «βάρος» και ένα ιδιαίτερο κρίσιμο κομμάτι της αποστολής του Στόλου μας. Οι δυνατότητες του πλοίου κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα και περιλαμβάνουν: Ανεφοδιασμό των μονάδων του Στόλου, μεταφορά φορτίων, εξαιρετικές δυνατότητες ρυμούλκησης, διάσωση ναυαγών, πόντιση και ανέλκυση αντικειμένων από τη θάλασσα με εξαιρετική ακρίβεια, αντιμετώπιση πυρκαγιών, αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης και τέλος ανάληψη ρόλου πλατφόρμας διάσωσης Υ/Β».

Ο κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα είναι πράγματι μία σπουδαία μέρα και για εμένα και για την οικογένειά μου, διότι μπορέσαμε επιτέλους να προσφέρουμε κάτι στο Ναυτικό που θα μπορέσει πιστεύω να κάνει τη δουλειά του και τις επιχειρήσεις του με έναν τρόπο πιο αποτελεσματικό, πιο οικονομικό, καλύτερο απ’ ό,τι μπορεί αυτή τη στιγμή.

Κύριε Αρχηγέ, οι έπαινοί σας ήταν όπως πάντοτε υπερβολικοί και σας ευχαριστώ μεν γι’ αυτό, αλλά η δική μου γνώμη όπως έχω πει και μια άλλη φορά είναι ότι δεν πρέπει και δεν χρειάζεται η Πολιτεία να τιμά τους πολίτες της, αλλά αντιθέτως οι πολίτες να τιμούν την Πολιτεία και την Πατρίδα, διότι δεν χρωστάει τίποτα η πατρίδα στους πολίτες, αλλά εμείς οι πολίτες χρωστάμε στην πατρίδα. Και τα χρέη αυτά που αναλαμβάνουμε από την ώρα που γεννιόμαστε είναι σαν τα χρέη τιμής, πρέπει πάντοτε να εξοφλούνται ολόκληρα και εις το ακέραιον και δεν μπορούν ούτε να διαπραγματεύονται, ούτε να παζαρεύονται, ούτε να απομειώνονται.

Κύριε Πρόεδρε, το Ναυτικό μας στηρίζεται σε δύο πυλώνες, σε δύο πόδια.

Το ένα είναι ο εξοπλισμός του, τα καράβια του, τα όπλα του, τα μηχανήματά του, οι εξοπλισμοί του.

Αυτό το κομμάτι, για λόγους που ανέφερε και ο Αρχηγός, έχει παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια και πρέπει κάτι να γίνει επειγόντως τώρα, για να αναταχθεί και να έρθει στην κατάσταση εκείνη που χρειάζεται.

Και σας το λέει κάποιος ο οποίος όλη του τη ζωή ασχολήθηκε με παλιά βαπόρια προσπαθώντας να τα φτιάξει να γίνουν καλύτερα. Ο δεύτερος πυλώνας είναι το προσωπικό του και βέβαια κανένας Έλληνας δεν έχει το παραμικρό παράπονο από το προσωπικό και του Ναυτικού και των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Όμως κι εκεί, επειδή και εγώ όλη μου τη ζωή αυτή τη δουλειά κάνω, να φτιάχνω καπετάνιους και μηχανικούς, πιστέψτε με ότι θα ήμουν πολύ πιο ικανοποιημένος να έχω έναν καλό Αξιωματικό παρά ένα καλό βαπόρι. Καλά βαπόρια βρίσκονται πολλά και μπορείς να τα βρεις και γρήγορα και εύκολα, αλλά καλούς Αξιωματικούς χρειάζεται χρόνια για να τους φτιάξεις.

Γι’ αυτό πρέπει να δίνουμε πάντοτε πολύ μεγάλη προσοχή και πώς τους επιλέγουμε και πώς τους εκπαιδεύουμε και πώς προωθούμε τη σταδιοδρομία τους και πώς τους τιμωρούμε, εάν χρειαστεί, με προσοχή και με φειδώ, ιδίως σε περιπτώσεις που δεν ευθύνονται οι ίδιοι αλλά κάτι άλλο, διότι είναι χίλιες φορές καλύτερο να έχεις Αξιωματικούς οι οποίοι κάνουν λάθη, αλλά στην κρίσιμη στιγμή θα βγουν παλικάρια, παρά Αξιωματικούς που δεν κάνουν λάθη, αλλά στην κρίσιμη στιγμή θα σε «κρεμάσουν».

Κύριε Πρόεδρε,

αναφέρθηκε ο Αρχηγός στην ανάγκη να υποστηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και να είστε βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα κάνει ό,τι μπορεί, αλλά φυσικά η βοήθεια η δική μας, των πολιτών, μπορεί να είναι μόνο πάρα πολύ μικρή.

Πρέπει η Πολιτεία να δώσει πολύ περισσότερα και είμαι βέβαιος ότι εάν ρωτήσετε τον οποιονδήποτε Έλληνα σήμερα, θα σας μιλήσει για την ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων ως πρώτη προτεραιότητα. Και εδώ μεταξύ μας είναι και κάποιος ο οποίος νομίζω είπε κάτι που απηχεί αυτό που όλοι νομίζουμε και φοβόμαστε, ότι αν ποτέ γίνει η «στραβή», θα είμαστε μόνοι μας να την αντιμετωπίσουμε.

Μας χρειάζεται λοιπόν, αυτό το πλοίο και ελπίζω ότι όταν με το καλό ενταχθεί στο Ναυτικό μας και βρει τα βήματά του και βρει τις χρήσεις του και αποδειχθεί ότι ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο, να ξανασυζητήσουμε με τους Αρχηγούς και το Επιτελείο, να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να συνεχίσουμε αυτή τη βοήθεια.

Η βοήθεια αυτή πρέπει να προέρχεται από όλους τους Έλληνες. Όποιοι έχουν πολλά, θα δίνουν πολλά, όποιοι έχουν λίγα, θα δίνουν λίγα και όποιος δεν έχει τίποτα, δεν θα δίνει τίποτα. Η βοήθεια αυτή που δίνει ο ελληνικός λαός, κύριε Πρόεδρε, δεν δίνεται χωρίς κάποια μικρή υστεροβουλία. Ποια είναι αυτή η υστεροβουλία;

Επιθυμούμε να ξέρουμε και να γνωρίζουμε και να έχουμε εμπιστοσύνη στο ότι εάν - ο μοι γένοιτο - έρθει η κακιά η ώρα, που θα χρειαστεί το προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων να δείξει μία αυτοθυσία και μία μεγάλη γενναιότητα, θα σκεφτεί όπως σκέφτηκε ο Κανάρης όταν τον ρώτησε κάποιος «Καλά, εσύ Ναύαρχε, πώς έκανες αυτόν τον άθλο; Πώς κατάφερες να πυρπολήσεις την τουρκική ναυαρχίδα; Και απάντησε ο Κανάρης πολύ απλά: «Ξύπνησα μια μέρα και είπα, Κωνσταντή, σήμερα θα πεθάνεις για την Ελλάδα».

Στο πλοίο μας, στον Κυβερνήτη, στους Αξιωματικούς, στους Υπαξιωματικούς και το πλήρωμα, θέλω να ευχηθώ από την καρδιά μου ήρεμες θάλασσες, καλά ταξίδια και ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη σας.

Ευχαριστώ πολύ».
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.