Πρόεδρος Λιβυκής Βουλής στην Ελλάδα: Θα αντισταθούμε στην Τουρκία - Ελάτε να ανοικοδομήσουμε μαζί τη Λιβύη

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας συναντήθηκε το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης κ. Aguila Saleh Eissa, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα κατόπιν επίσημης προσκλήσεως του Έλληνα ομολόγου του. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νικόλαος Δένδιας καθώς και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Λιβύης, βουλευτής κ. Άγγελος Συρίγος.

Μετά το πέρας της συζήτησης ακολούθησαν οι εξής δηλώσεις:

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων: «Υποδεχθήκαμε σήμερα στη χώρα μας και στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, κ. Aguila Saleh Eissa.

Είχα απευθύνει πρόσκληση προ ημερών στον κύριο Πρόεδρο και θεωρώ ότι η ανταπόκρισή του σε αυτήν την πρόσκληση είναι σημαντική, γιατί η χώρα του τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις.

Θελήσαμε να ενημερωθούμε από τον εκπρόσωπο του Λιβυκού Κοινοβουλίου για τα ζητήματα που βαρύνουν και απασχολούν τη Λιβύη. Είμαστε εδώ μαζί με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια, τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης, βουλευτή κ. Άγγελο Συρίγο και συνεργάτες μας και δεχθήκαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ενημέρωση από τον κύριο Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής.

Αυτή η ενημέρωση, για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λιβύη, αποκτά πρόσθετη σημασία για εμάς ενόψει του γεγονότος ότι ο κ. Aguila Saleh Eissa πολύ πρόσφατα έχει τοποθετηθεί, με νομική τεκμηρίωση και απερίφραστα, για ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τη χώρα του, δηλαδή την πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης, συμφωνία την οποία θεωρεί απολύτως καταδικαστέα και νομικά ανύπαρκτη.

Ως Ελληνικό Κοινοβούλιο ενδιαφερόμαστε για την ειρήνευση και τη συμφιλίωση στη χώρα της Λιβύης και προφανώς υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται μέσω του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ προς αυτόν τον σκοπό.

Ήταν συνεπώς η εδώ παρουσία του Προέδρου της Λιβυκής Βουλής πολύτιμη για εμάς και είμαι βέβαιος ότι θα μας βοηθήσει στο να συμβάλλουμε με τις δικές μας δυνάμεις προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης και της ομαλότητος στη Λιβύη».

Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας: «Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, για την πρόσκλησή του να βρίσκομαι σήμερα εδώ. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Πρόεδρο της Ομάδας Ελληνολιβυκής Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων, κ. Άγγελο Συρίγο, για την εδώ παρουσία του.

Θα ήθελα, κυρίως όμως, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης κ. Aguila Saleh Eissa εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού της, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέλω να τον ευχαριστήσω τόσο για την επίσκεψή του στην Αθήνα και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και για την αναλυτική ενημέρωση της οποίας τύχαμε.

Χαίρομαι για την τοποθέτησή του, για την τοποθέτηση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, σύμφωνα με την οποία τα memoranta τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης της Τρίπολης είναι άκυρα και κενά περιεχομένου. Είναι ανεφάρμοστα και θέτουν σε αστάθεια την περιοχή, απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Θέλω επίσης να δηλώσω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Saleh, κι αυτό το δηλώσαμε στον κύριο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως του δηλώσαμε και την ετοιμότητά μας ως Ελληνική Κυβέρνηση να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης και της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου στη Λιβύη».

Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης: «Κατ’ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον εξοχότατο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Θερμές ευχαριστίες για τη θερμή υποδοχή εκ μέρους του ελληνικού λαού, της Βουλής των Ελλήνων και της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη φιλοξενία που μέχρι τώρα έχουμε δεχθεί. Αισθανόμαστε τη θέρμη της.

Ήρθαμε για να τονίσουμε ότι η συγκριμένη συμφωνία είναι απορριπτέα, είναι άκυρη, διότι αυτοί που την υπέγραψαν δεν έχουν καμία νόμιμη ιδιότητα, αφού ή ίδια η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει απορριφθεί, δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης δύο φορές και δεν έχει ορκιστεί νόμιμα, όπως προβλέπεται, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Συνεπώς, βάσει των προβλεπομένων στην πολιτική συμφωνία, η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως. Δεν έχει εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται από τη συγκεκριμένη πολιτική συμφωνία, κατά συνέπεια δεν έχει το δικαίωμα υπογραφής, σύναψης των συγκεκριμένων μνημονίων, που στην πραγματικότητα είναι συμφωνίες που άπτονται της κυριαρχίας του Λιβυκού Κράτους, καθώς επίσης των δικαιωμάτων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, δεν είναι νόμιμη.

Εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων την απορρίπτουμε, όπως επίσης οι Ένοπλες Λιβυκές Δυνάμεις την απορρίπτουν και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης.

Συναντηθήκαμε με τον εξοχότατο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, στον οποίο επιδώσαμε μία επιστολή που περιλαμβάνει την άποψή μας και ζητήσαμε να την παρουσιάσει στους κυρίους βουλευτές, τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, ούτως ώστε να ενημερωθούν για τη στάση του φίλου γείτονα λιβυκού λαού, που αντιμετωπίζει δεινά. Εμείς θα είμαστε μία ομάδα, για να ακυρώσουμε αυτή τη συμφωνία βάσει των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου και σε όλα τα διεθνή φόρα. Έχουμε ζητήσει να υπάρχει συνεχής και άμεση επικοινωνία μεταξύ μας, μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης και της Βουλής των Ελλήνων, για να ακυρωθεί αυτή η συμφωνία-συνθήκη και για να καθορίσουμε τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στο μέλλον, για τον λιβυκό λαό και για τον ελληνικό λαό.

Όσον αφορά την ανοικοδόμηση της Λιβύης, επιβεβαιώσαμε επίσης την επιθυμία μας να εκκινήσουμε τη θαλάσσια και αεροπορική σύνδεση και να υπάρχει -όπως είπα- συνεχής επικοινωνία. Απευθύνουμε πρόσκληση προς τις ελληνικές εταιρίες να δραστηριοποιηθούν στη Λιβύη, κυρίως στην ανοικοδόμησή της, λέγοντας ότι περίπου το 90% της έκτασης της Λιβύης είναι υπό τον έλεγχο του λιβυκού στρατού και υπό τον έλεγχο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων. Και όποιος θέλει να δει την πραγματικότητα ιδίοις όμμασι, μπορεί να έρθει να μας επισκεφθεί στη Λιβύη.

Επιβεβαιώνουμε και καθησυχάζουμε τον ελληνικό λαό ότι η στάση μας είναι ενιαία και ισχυρή εναντίον αυτής της συνωμοσίας, η οποία επιβουλεύεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και του ελληνικού λαού και του λιβυκού λαού.

Σας ευχαριστώ».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail