Για ποιο "πλαίσιο διαφορών" μιλάτε κ. Δένδια για τη Χάγη; Μία δεν είναι η διαφορά και λέγεται υφαλοκρηπίδα;

Freepen.gr - Κατά τη συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στον τ/σ “ALPHA” και στους δ/φους Λώρα Ιωάννου και Γιώργο Σμυρνή παρατηρεί κανείς ότι γίνεται αναφορά πάνω από μία φορά σε "πλαίσιο διαφορών" για τη Χάγη. Εμείς ακούγαμε δεκαετίες ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα.

Συνεπώς για...ποιο πλαίσιο διαφορών κάνει λόγο ο κ. Δένδιας; Τα νησιά μας που διεκδικεί η Τουρκία; Θα πάμε στη Χάγη για αυτά; Και τι θα κάνουμε; Θα τα παραδώσουμε; Εκτός φυσικά αν έχουμε και εμείς σκοπό να εγείρουμε αξιώσεις και δεν ισχύει πλέον το ότι δε διεκδικούμε τίποτε.

Ακολουθεί το επίμαχο απόσπασμα προς προβληματισμό:

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω εάν είναι στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, τους δικούς σας, η προσφυγή στη Χάγη. Είναι κάτι το οποίο συζητείται το τελευταίο διάστημα, ακούω και κάποιους πολιτικούς και κάποια άλλα Κόμματα να το προκρίνουν, άκουσα τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να λέει ότι «υπάρχουν πολλά βήματα μέχρι να φτάσουμε εκεί», θέλω όμως να σας ρωτήσω και να ξέρουν και οι πολίτες αν είναι στον σχεδιασμό σας και υπό ποιες προϋποθέσεις θα προσφεύγαμε στην Χάγη.


Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί. Η χώρα δεν είναι κατά της επίλυσης μέσω διαιτητικών διαδικασιών ή δικαστικών διαδικασιών της διαφοράς –διότι μία στην ουσία έχουμε- με την Τουρκία. Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο, το οποίο να διασφαλίζει αυτή τη δυνατότητα.

Λυπάμαι να πω, ότι αυτή τη στιγμή αυτό το πλαίσιο δεν είναι στη θέση του. Με ρωτάτε αν θα το θέλαμε να υπάρξει; Εμείς με μεγάλη χαρά θα βλέπαμε την Τουρκία να μπαίνει σε μια λογική συνεννόησης με την Ελλάδα. Αν η συνεννόηση με την Ελλάδα σημαίνει να μπούμε σε μια διαδικασία δημιουργίας ενός πλαισίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαιτητική επίλυση των διαφορών μας, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το συζητούσαμε.

Αυτό το οποίο δεν συζητάμε με την Τουρκία, είναι τους λεονταρισμούς και τις απειλές κατά της χώρας και οτιδήποτε βλάπτει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Από την άλλη είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση που οδηγεί στη συνεργασία μεταξύ των λαών και των κοινωνιών μας. Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός της Τουρκίας. Υπό συνθήκες η Ελλάδα μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος της Τουρκίας. Όμως βλέπω ότι η Τουρκία έχει μια μεγάλη δυσκολία να το καταλάβει αυτό.

Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Ναι, γι' αυτό συζητάμε ουσιαστικά γιατί υπάρχει αυτή η δυσκολία και απλά ήθελα να ρωτήσω αν εσείς θα αναλάβετε αυτό το πολιτικό κόστος, μιας προσφυγής στη Χάγη ή αν βάζετε ως προϋπόθεση τη συναίνεση και με τα άλλα πολιτικά Κόμματα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ' αρχήν εγώ ξεκινώ από το τελευταίο ως προς τα Κόμματα. Οφείλω να πω ότι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος, τουλάχιστον το μικρό διάστημα που εγώ έχω τη μεγάλη τιμή να είμαι Υπουργός των Εξωτερικών, έχει δείξει θεσμική σοβαρότητα. Και όσες φορές χρειάστηκε οι τοποθετήσεις και των συναδέλφων μου από τα άλλα Κόμματα ήταν σοβαρότατες. Όταν συγκλήθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ό,τι ελέχθη έμεινε μέσα στην αίθουσα και υπήρξε σε μεγάλο βαθμό συνεννόηση και συναίνεση στις μεγάλες εθνικές μας επιλογές.

Άρα μόνο ευγνωμοσύνη έχω να εκφράσω για τον ελληνικό πολιτικό κόσμο και τη στήριξη που παρέχει στις προσπάθειες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας αυτή τη στιγμή.

Δεν είναι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, είναι η Τουρκία. Εάν μπορέσουμε με την Τουρκία να εξασφαλίσουμε ένα πλαίσιο τέτοιο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δυνητική επίλυση των διαφορών μας μέσα από μια διαδικασία διαιτητική ή δικαστική, ξαναλέω εμείς δεν έχουμε αντίρρηση.

Όμως θα πρέπει να συμφωνήσουμε επί του πλαισίου. Όταν η Τουρκία μας απειλεί, όταν υπογράφει ανύπαρκτες συμφωνίες, όταν λόγω και έργω δημιουργεί ανασφάλειες στην ελληνική κοινωνία, καταλαβαίνετε ότι μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να ονειρευτώ πως μπορούμε να οδηγηθούμε σύντομα σε αυτό το πλαίσιο.

Εάν πάλι η Τουρκία ανακρούσει πρύμνα και μέσα ίσως στο πνεύμα αγάπης και κατανόησης των ημερών που είπα προηγουμένως συνεννοηθεί μαζί μας, η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή για συνεννόηση και για φιλικές χειρονομίες απέναντι στην Τουρκία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail