Σε κινούμενη άμμο η Λιβύη: Οι κινήσεις Ερντογάν «διαλύουν» τη συμμαχία με τη Ρωσία

Οι κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι σε υποστηριζόμενους από τη Ρωσία μισθοφόρους που στηρίζουν τον Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, καθώς η Μόσχα εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη σε υποστήριξη των εχθρών του Χάφταρ.

Από: newpost.gr

Η Τουρκία υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα, υπό την ηγεσία του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, κυβέρνηση και οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία ασφάλειας τον προηγούμενο μήνα η οποία μπορεί να βαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ τους.

Η Τουρκία έχει στείλει ήδη στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη παραβιάζοντας ένα εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που είδε το πρακτορείο Ρόιτερ τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του Σάρατζ ζήτησε βοήθεια από την Τουρκία αφού ο Χάφταρ έλαβε υποστήριξη από την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Τουρκία δεν απάντησε απευθείας για όσα αναφέρονται στην έκθεση, αλλά ο Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα δεν μπορεί να αγνοήσει την υποστήριξη που λαμβάνει η Χάφταρ από τη συνδεόμενη με το Κρεμλίνο ιδιωτική στρατιωτική εταιρία Wagner.

«Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη. Ξέρετε ποιος τους πληρώνει», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, κατά την πτήση της επιστροφής από τη Μαλαισία.

«Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Χθες η κυβέρνηση του Σάρατζ ανακοίνωσε ότι επικύρωσε τη συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε τον προηγούμενο μήνα με την Άγκυρα, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερη τουρκική υποστήριξη, καθώς αντιμάχεται εδώ και μήνες μια επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ.

Νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι της προκαλεί μεγάλη η ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη και σημείωσε ότι η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και στην Τρίπολη εγείρει πολλά ερωτήματα για τη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ερντογάν δήλωσε προχθές, Τετάρτη, ότι η Τουρκία θα βελτιώσει τη συνεργασία με τη Λιβύη προσφέροντας στρατιωτική υποστήριξη στην ΚΕΕ και υποστηρίζοντας κοινά βήματα στην ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα είπε προηγουμένως ότι θα μπορούσε να στείλει στρατιωτική υποστήριξη στην ΚΕΕ, αν η τελευταία το ζητήσει, αλλά λέει πως δεν έχει ακόμη υποβληθεί τέτοιο αίτημα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη πως ο Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής ανάπτυξης στη Λιβύη κατά τις συνομιλίες που θα έχουν τον επόμενο μήνα στην Τουρκία.

Νέα παρέμβαση του Βερολίνου για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, την ώρα που οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ βρίσκονται στα περίχωρα της Τρίπολης με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Σάρατζ. Η γερμανική κυβέρνηση ζητεί την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία δεν επιτρέπεται ο εφοδιασμός των δύο αντιμαχόμενων πλευρών με όπλα, αλλά παραβιάζεται από την Τουρκία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες.

Ανακωχή ζητά το Βερολίνο

«Στη διαδικασία του Βερολίνου (σ.σ διάσκεψη για τη Λιβύη σε υψηλό επίπεδο που άρχισε το Σεπτέμβριο και θα συνεχιστεί αρχές Ιανουαρίου) εργαζόμαστε για να επιτύχουμε την κατάπαυση του πυρός και τη συμμόρφωση με το εμπάργκο όπλων σε όλες τις πλευρές, και αυτό περιλαμβάνει όλες τις πλευρές", δήλωσε με νόημα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Adebahr.

«Ακριβώς επειδή διαπιστώνουμε ότι και τα δύο αυτά πράγματα είναι πολύ σημαντικά και ουσιαστικά, είναι σημαντικό να εισέλθουμε σε συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για την ειρήνευση της κατάστασης εκεί. Η ανακωχή και η συμμόρφωση με το εμπάργκο όπλων αποτελούν σημαντικές ακρογωνιαίους λίθους και αυτό περιλαμβάνει τους πάντες», πρόσθεσε.

Αυστηρό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, υπενθυμίζοντας ότι στόχος παραμένει η έναρξη ενός ενδο-λιβυκού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα οδηγήσει στην απόσυρση των εξωτερικών δυνάμεων.

Κληθείς να σχολιάσει τη πρόσφατη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA), εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «οι εξωτερικοί παράγοντες πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση. Όλες οι χώρες πρέπει να αποφύγουν να επιδεινώσουν την πολιτική σύγκρουση και να υποστηρίξουν την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν στη διαδικασία του διεθνούς διαλόγου για τη Λιβύη που διεξάγεται υπό την κοινή αιγίδα της Γερμανίας και του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των τριών σημείων και του σχεδίου που έχει εκπονήσει ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Γασάν Σαλάμε, το οποίο έχει καταγραφεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Γασάν Σαλάμε, και της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για να δημιουργήσουν ένα μονοπάτι που παρέχει ασφάλεια και ευημερία σε όλους τους Λίβυους. Καλούμε τους ηγέτες της Λιβύης να συμμετάσχουν στην Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή που πρότεινε ο ειδικός απεσταλμένος Σαλάμε», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα αυτής της δέσμευσης πρέπει να είναι η έναρξη ενός ενδο-λιβυκού διαλόγου, η αποκλιμάκωση, η απόσυρση των εξωτερικών δυνάμεων, η κατάπαυση του πυρός και η επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters / Anadolu
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.