Όταν ο Υπουργός Αμυνας δεν απαντά στην πιο κρίσιμη ερώτηση: Τι θα κάνουμε αν η Τουρκία τρυπήσει Ν-ΝΑ της Κρήτης

Freepen.gr - Συνέντευξη στον Antenna TV, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη έδωσε ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε το αυτονόητο που αποτελεί τη βασικότερη ερώτηση των τελευταίων ημέρων, ήτοι τι κάνουμε σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να τρυπήσει εντός των ορίων αυτού που ονομάζουμε ως ελληνική ΑΟΖ [αφού δεν έχουμε κάνει τα βασικά ακόμη] μετά τα μνημόνια με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη. Ωστόσο απάντηση δεν έλαβε και μάλλον προσπάθησε να το αποφύγει.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις χθες ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε σχετικές έρευνες στην επίμαχη περιοχή. Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για όλα τα ενδεχόμενα, σε όλα τα επίπεδα, λέτε. Το τελευταίο μου ερώτημα, κ. Υπουργέ, κάτι που σας αφορά άμεσα. Αν αύριο - μεθαύριο, βγει ένα γεωτρύπανο και πάει να τρυπήσει μέσα στο χώρο τον οποίο έχουν προσδιορίσει η Τουρκία και η Λιβύη, με αυτή τη με μη νομική βάση συμφωνία, πώς θα αντιδράσει η χώρα μας;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν, μπορεί να έχουμε στείλει εμείς δικό μας γεωτρύπανο. Ποιος ξέρει κ. Παπαδάκη; Μην πάμε τώρα στα υποθετικά σενάρια. Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες γι’ αυτό, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση με μια τόσο έωλη νομικά συμφωνία, για την οποία άλλωστε και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως θεσμός, έχει αντιδράσει. Έχει υπάρξει αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι μόνο η Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτή η συμπεριφορά σαφώς και μας προβληματίζει, δεν πρέπει όμως να μας φοβίζει. Κι αυτό διότι στο βαθμό που οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν σε κάθε πρόκληση - κι αυτή είναι και η δική μου αποστολή στο Υπουργείο- πρέπει να αισθανόμαστε πραγματικά ασφαλείς.

Με την Τουρκία μιλάμε. Με τον Τούρκο Πρόεδρο καθόμαστε στο τραπέζι και μιλάμε ως ίσος προς ίσο. Είναι ένας σοβαρός άνθρωπος, ο οποίος έχει σοβαρά πράγματα να πει και ακούει με τη δέουσα προσοχή τον συνομιλητή του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού τα έθεσε όλα στο τραπέζι, χθες. Όλα όσα απασχολούν τις δύο πλευρές κι αυτά που ενδιαφέρουν περισσότερο εμάς, όπως και άκουσε αυτά που ενδιαφέρουν περισσότερο την Τουρκία. Από εκεί και πέρα, ο καθένας θα κάνει τη δουλειά του.

Η δική μας δουλειά - ιδίως η δική μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - είναι να φροντίζουμε για την καλύτερη δυνατή κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων. Άλλωστε, το εργαλείο της Τουρκίας σε αυτού του είδους τις συμπεριφορές είναι οι δικές της Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι δεν είναι; Τα καράβια της και τα αεροπλάνα της που τα ανεβοκατεβάζει στην Ανατολική Μεσόγειο, δείχνοντας κατά κάποιον τρόπο ότι είναι ο ισχυρός «παίκτης» της περιοχής.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail