Η ντουλάντα ο Ερντογάν και η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης που δεν την είδε ακόμα κανείς

Εδώ και λίγες ημέρες ακούμε για την υπογραφή δύο μνημονίων ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης, που όμως έχει απέναντι τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τα ΗΑΕ και την Τουρκία. Το ένα μνημόνιο αφορά την Ασφάλεια και Στρατιωτική Συνεργασία και το δεύτερο τον "Περιορισμό των Θαλασσίων Δικαιοδοσιών" [The Security and Military Cooperation" and “The Restriction of Marine Jurisdictions"]. Ο Fayez Al Sarraj, πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου του Κογκρέσου της Τρίπολης μετέβη στην Τουρκία και στις 27/11/2019 συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης.

Του Στρατή Μαζίδη

Τότε λοιπόν βγήκαν οι ειδήσεις σχετικά με τη συμφωνία των δύο μερών που μιλούσαν για την υπογραφή των δύο μνημονίων. Γράφτηκαν αναλύσεις, δόθηκαν συνεντεύξεις, ελληνική κυβερνητική αποστολή αποχώρησε από τα εγκαίνια τμήματος του ΤΑΝΑΡ, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε για την κύρωση των μνημονιών στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Πολύ ωραία όλα αυτά, ωστόσο τα Μνημόνια δεν τα έχει δει ακόμη κανείς. Το μόνο που είδαμε είναι τον αντιπρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου του Κογκρέσου της Τρίπολης (διαβάστε εδώ), να ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει τη Συμφωνία των Μνημονίων διότι ο Sarraj δε νομιμοποιείτο με βάση τα ισχύοντα για την κυβέρνηση της Τρίπολης να την διαπραγματευθεί από μόνος και να υπογράψει τα Μνημόνια!

Είναι δυνατό μια τέτοια κορυφαία συμφωνία, η οποία μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ (διαβάστε εδώ) βάζει τέλος στα σχέδια Ελλάδας-Κύπρου κι Αιγύπτου, να μην υπογράφεται πανηγυρικά και μπροστά στις κάμερες; 

Και όμως δεν υπάρχει ούτε μια φωτογραφία από την...υπογραφή των δύο μνημονίων, ούτε πέντε δευτερόλεπτα βίντεο με τους δύο ηγέτες να πιάνουν το στυλό. Στην ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας δεν υπάρχει καν κείμενο στην ανακοίνωση ει μη μόνο ο τίτλος:


Στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας [turkish presidency directorate of communications] υπάρχει η ακόλουθη ανακοίνωση:

President Recep Tayyip Erdoğan received Chairman of the Presidential Council of Libya, Fayez Al Sarraj.

During the meeting, two memoranda of understandings "The Security and Military Cooperation" and “The Restriction of Marine Jurisdictions", which aims to maintain the rights of the two countries stemming from international law, were signed between Turkey and the Libyan Government of National Accord.

These memoranda of understandings aim to strengthen relations and cooperation between the two countries.
The meeting, which was held at Presidential Dolmabahçe Office and closed to the press, lasted 2 hours and 15 minutes.
President Erdoğan later met with Al Sarraj and his accompanying delegation at a working dinner.

Όσο κι αν έψαξα σε ξένες ιστοσελίδες να βρω μια σελίδα των Μνημονίων, δεν τα κατάφερα. Γνωρίζω κι άλλους δύο τουλάχιστον που έχουν φάει το διαδίκτυο και δε βρίσκουν τίποτε. Για την ιστορία να θυμήσω ότι τα κείμενα των δύο πρόσφατων εκεχειριών της Τουρκίας με τους Κούρδους, η μία μέσω ΗΠΑ κι η άλλη μέσω Ρωσίας, κυκλοφόρησαν μέσα σε πολύ λίγες ώρες στο διαδίκτυο. Εδώ δεν υπάρχει τίποτε.

Δε θέλω να ισχυριστώ ότι τα Μνημόνια μπορεί να είναι τουρκικά παραμύθια ή προφορικές συμφωνίες...κυρίων που απλά έδωσαν το λόγο τους σαν μπεσαλήδες άνδρες ή ότι ο Ερντογάν γνωρίζει κάτι που αγνοούμε οι υπόλοιποι.

Απλά θα παραμείνω για την ώρα επιφυλακτικός επιμένοντας στο ότι κανείς δεν έχει δει τα μνημόνια και είμαι πολύ περίεργος να δω τι στην ευχή θα παρουσιάσει [;] ο Λίβυος πρέσβης της Τρίπολης στο Νίκο Δένδια έως την Παρασκευή [αρχικά μας έλεγαν Πέμπτη] για να μην ετοιμάσει τις βαλίτσες του.

* Ντουλάντα=ψιλοαπατεώνας στην τουρκική
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail