Τουρκάλα σύμβουλος του Ερντογάν περιμένει το ΝΑΤΟ να πολεμήσει τους Κούρδους

Freepen.gr - Η Τουρκία θα μπορούσε να επικαλεστεί τη συλλογική αμυντική συνθήκη του ΝΑΤΟ εναντίον των συριακών κουρδικών πολιτοφυλακών, δήλωσε μία προεδρικός σύμβουλος, ανέφερε ο Washington Examiner.

"Δεν αμφισβητούμε τη βιωσιμότητα του άρθρου 5. αντίθετα, αναμένουμε ότι θα εκπληρωθεί", δήλωσε η Gülnur Aybet [φωτο], ανώτερος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο NATO Engages, ένα διεθνές φόρουμ πριν από την κύρια σύνοδο κορυφής. "Ένα ΝΑΤΟ που είναι κατάλληλο για αυτό τον σκοπό θα αναγνώριζε αυτή την υπαρξιακή απειλή για την Τουρκία, και αυτό θα έκανε το ΝΑΤΟ ισχυρότερο" ανέφερε η Aybet.

"Αν τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίσουν αυτήν την υπαρξιακή απειλή στην Τουρκία, πιστεύω ότι αυτό θα υπονομεύσει το ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Aybet. "Δεν μπορείτε να έχετε συμβιβασμό και να αντιμετωπίσετε τις άμεσες ανησυχίες εθνικών δυνάμεων ασφαλείας ορισμένων συμμάχων αλλά να μην αντιμετωπίσετε τις άμεσες ανησυχίες εθνικής ασφάλειας ενός άλλου συμμάχου. Έτσι, όσον αφορά τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, πρέπει πραγματικά να είμαστε στην ίδια σελίδα. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε τίποτα άλλο".

Η Aybet ανέφερε επίσης ότι οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία αντιπροσωπεύουν μια «τρομερή απειλή» και πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ «δεν κατάφεραν να καταλάβουν» τη φύση των ανησυχιών της Άγκυρας σχετικά με το κουρδικό κρατίδιο πέρα ​​από τα σύνορά της, το οποίο είπε ότι αποτελεί εξέχουσα «εθνική απειλή για την ασφάλεια».

Ο Aybet τόνισε ότι η αδυναμία αναγνώρισης της απειλής θα μπορούσε να "υπονομεύσει το ΝΑΤΟ" και ζήτησε έναν "ρεαλιστικό και ειλικρινή διάλογο" σχετικά με το θέμα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail