Ιταλικά ΜΜΕ: Η υπερσύγχρονη φρεγάτα Martinengo στην Κύπρο απέναντι στον τουρκικό στόλο και τον Ερντογάν

Freepen.gr - Η ιταλική φρεγάτα Federico Martinengo έφτασε σιωπηλά στην Κύπρο για να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα σχετικά με τις επικείμενες έρευνες της ENI στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica η οποία ξεκαθαρίζει ότι «Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι».

O Lorenzo Vita σε άρθρο του στην ιστοσελίδα it.insideover.com σημειώνει ότι για την Ιταλία ο κίνδυνος από τις πολιτικές του Ερντογάν είναι σοβαρός και υπενθυμίζονται τα γεγονότα με το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 στη θέση Σουπιά στο Οικόπεδο 3 την άνοιξη του 2018 όταν τελικά αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την περιοχή.

Η Federico Martinengo θα μετάσχει τις επόμενες ημέρες σε ασκήσεις στην περιοχή. Η επιλογή της μόλις δύο ετών φρεγάτας τύπου Fremm αποσκοπεί στο να λάβει το μήνυμα ο Ερντογάν πως η Ιταλία είναι σε θέση να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην σκακιέρα του Λεβάντε, αλλά και να λειτουργήσει ως φρένο μπροστά από στόχους του πρώτου, ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό προσπαθεί να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του εις βάρος των ευρωπαίων και των διεθνών εταίρων. 

Οι παραχωρήσεις πετρελαίου της Eni στην Κύπρο είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία. Και αυτή η απόφαση του Πολεμικού Ναυτικού καθιστά σαφές ότι από το Palazzo Chigi δεν είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν. Η ένταση σε αυτή την περιοχή είναι πολύ υψηλή. 

Το άρθρο μάλιστα κάνει λόγο για τις φωτογραφίες που ανήρτησε πριν λίγες ημέρες αλλά από ασκήσεις παλαιότερες, ο Γιάννης Νικήτας με το ελληνικό Mirage να σημαδεύει τουρκική φρεγάτα και συνεχίζει:

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος ανέκαθεν σχεδίαζε την επέκταση του τουρκικού συστήματος στον κόσμο, δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί συγκρούσεις με άλλα κράτη, αλλά συγχρόνως δύο τουρκικά πλοία πετρελαϊκών εξερευνήσεων έχουν μεταφερθεί ακριβώς έξω από τις ακτές του Κύπρος. Όπως υπενθύμισε η Repubblica, ένα εξ αυτών, το Fatih, λειτουργεί ακριβώς στους τομείς που βρίσκονται στα χέρια της Eni και της Γαλλικής Total. Και σίγουρα αυτό δεν ικανοποίησε ούτε τη Ρώμη ούτε το Παρίσι που, αυτή τη φορά, θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν τα ενεργειακά τους ενδιαφέροντα στα ζεστά νερά της Λεβαντίνης. Υπάρχει η Martinengo. Τα γαλλικά πλοία επίσης, από τότε που το Ελυσέ υπέγραψε συμφωνία με τη Λευκωσία για βάση στην κυπριακή επικράτεια. Η ιδέα είναι ότι το ευρωπαϊκό μέτωπο μπορεί να συμπράξει ενόψει των τουρκικών στόχων και στη Λιβύη μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω συνέργειες.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail