Πρωθυπουργός al Thini σε Δένδια: Ανοίξτε πάλι το προξενείο στη Βεγγάζη, βοηθήστε να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα

Freepen.gr - Ο Πρωθυπουργός της Προσωρινής Κυβέρνησης της Λιβύης Αμπντουλάχ αλ-Θίνι κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στο Βεγγάζη από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια το πρωί τόνισε το βάθος των «ιστορικών σχέσεων μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας», επαινώντας διμερείς οικονομικές σχέσεις και συμφωνίες σε αρκετές πεδία.

Ο Θίνι υπογράμμισε πως το Μνημόνιο Συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ του Προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου του Fayez al-Sarraj και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένα έγγραφο γραμμένο σε βρεγμένο χαρτί υπογραμμίζοντας ότι ο λαός της Λιβύης απορρίπτει αυτό το σύμφωνο και ότι η Λιβύη δεν έχει κοινή σύνορα με την Τουρκία. Ο Αλ Θίνι δήλωσε ότι ο κύριος στόχος του Ερντογάν και του Σάρατζ είναι να υποστηρίξουν τις τρομοκρατικές παραστρατιωτικές οργανώσεις να παρατείνουν την εντολή μιας κυβέρνησης που έληξε.

Κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και την συνοδευτική αντιπροσωπεία του, ο al-Thini κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποσύρει την αναγνώριση του ΟΗΕ από τη GNA, η οποία αποκαλείται Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, αλλά έχει καταστεί απειλή όχι μόνο για τη Λιβύη αλλά και για γειτονικές χώρες με την προσπάθειά της να πυροδοτήσει εχθροπραξίες μεταξύ των χωρών ολόκληρης της περιοχής.

Ο αλ Θίνι κάλεσε επίσης την Ελληνική Δημοκρατία να ανοίξει ξανά το Γενικό Προξενείο της στη Βεγγάζη, εκτός από την επανέναρξη πτήσεων και των θαλάσσιων μεταφορών στις πόλεις που συνδέονται με τη νομιμότητα της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, της Προσωρινής Κυβέρνησης και της Γενικής Διοίκησης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στην περιοχή που εκτείνεται από τα αιγυπτιακά σύνορα έως τα περίχωρα της πόλης της Sirte και ολόκληρου του νότου, εκτός από τις δυτικές πόλεις που συνδέονται με την προσωρινή κυβέρνηση.

Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα, ο Αλ Θίνι δήλωσε: «Καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί μαζί μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της ανασυγκρότησης».

Ο προσωρινός πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι το ΜΣ που υπεγράφη μεταξύ του al-Sarraj και του Ερντογάν είναι ένα έγγραφο που «πωλεί τη Λιβύη», δεσμευόμενος πως, «δε θα τους επιτρέψουμε να επαναφέρουμε την οθωμανική αποικιοκρατία στη Λιβύη, θα τις αντιμετωπίσουμε με πλήρη ισχύ και είμαστε σε θέση να τους απωθήσουμε».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail