Καταιγιστικές εξελίξεις: Διορία 72 ωρών στο Λίβυο πρέσβη να φύγει από την Ελλάδα - Η Τρίπολη αθέτησε το λόγο της


Freepen.gr - «Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σημειώνοντας πως η απόφαση απέλασης του Mohamed Younis AB Menfi είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε ακόμη ότι το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε το Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

Η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.

Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό.

Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail