Σοβαρές εξελίξεις: Αρχές του 2020 υπογράφεται στην Αθήνα ο East Med από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ισραήλ

Freepen.gr - Το κυπριακό Sigmalive αποκάλυψε ότι στις αρχές του 2020 σε ειδική τελετή στην Αθήνα θα πέσουν οι υπογραφές για το μεγάλο έργο του αγωγού East Med ανάμεσα σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Ισραήλ με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Η επιτάχυνση των εξελίξεων έρχεται μετά από πιέσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Νετανιάχου αλλά και των πρόσφατων τουρκικών προκλητικών ενεργειών στην περιοχή.

«Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη» τονίζεται.

Όπως αναφέρει το Sigmalive, «δεν αποτελεί απλά μια διπλωματική ενέργεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πρόκειται για την κορυφαία ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τέσσερις χώρες». Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη, η συμφωνία με την οποία καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail