Τα αιγυπτιακά Su-35E βάζουν φωτιά στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας: Οργισμένη αντίδραση από Μόσχα

Sputnik / Artem Zhitenev
Freepen.gr - Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Εσπερ έστειλαν επιστολή στον υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, με την οποία προειδοποιούν με κυρώσεις αν το Κάιρο δεν ακυρώσει την αγορά περισσότερων από 20 μαχητικών Su-35 Flanker-E από τη Ρωσία. Η Μόσχα καταγγέλλει τις απειλές των ΗΠΑ να χτυπήσουν την Αίγυπτο με κυρώσεις για την αγορά των Su-35 ως "επιθετικότητα", σημειώνει το sputniknews.com.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, η Ουάσινγκτον αναγκάζει τις χώρες να αγοράσουν τα όπλα τους, απειλώντας τες.

"Δώσαμε προσοχή στις άμεσες απειλές των αμερικανών αξιωματούχων να επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Αιγύπτου για να εξετάσουν τη δυνατότητα απόκτησης ρωσικών μαχητών Su-35. Αυτή είναι μια πολύ επιθετική συμπεριφορά", ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση.

Η δήλωση έρχεται μετά την απειλή της Ουάσινγκτον στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fatah el-Sisi ότι θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις εάν προχωρήσει με τη νέα μοίρα μαχητικών Su-35 Flanker-E με τη Μόσχα. Κατά την περίοδο Sisi, η Ρωσία έχει καταστεί σημαντική πηγή όπλων για την Αίγυπτο.

Την άνοιξη, η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι η Ρωσία και η Αίγυπτος είχαν υπογράψει σύμβαση για την παράδοση μαχητικών Su-35 στο Κάιρο. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, η σχετική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει τη μεταφορά άνω των 20 αεροσκαφών και όπλων αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2018. Οι πρώτες παραδόσεις θα μπορούσαν να γίνουν το 2020 ή το 2021.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail