Υποβρύχια Södermanland: Δύο αόρατους Σουηδούς φονιάδες του βυθού αποκτά η Πολωνία

Freepen.gr - Το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας σχεδιάζει να αγοράσει δύο μεταχειρισμένα υποβρύχια κλάσης Södermanland από τη Σουηδία ως μέρος των προσπαθειών του να αντικαταστήσει τα παλαιότερα κλάσης Kobben της Πολωνίας και συγκεκριμένα τα HSwMS Södermanland and HSwMS Östergötland.

Η προγραμματισμένη συμφωνία συζητήθηκε πιθανότατα με τη Στοκχόλμη κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στη Σουηδία του Πολωνού Υφυπουργού Άμυνας Pawel Wozny, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε ο τοπικός ιστότοπος ειδήσεων Defense24.pl. Η εξαγορά σχετίζεται με τα σχέδια του σουηδικού ναυτικού να αντικαταστήσει τα υποβρύχια κλάσης Södermanland με νέα σκάφη, κλάσης Blekinge, τα οποία ανέπτυξε η Saab Kockums.

Πέρυσι, το πολωνικό υπουργείο Άμυνας έλαβε τρεις προσφορές για να αποκτήσει τρία νέα υποβρύχια στο πλαίσιο του προγράμματος Orka (Orca). Η Naval Group προσέφερε υποβρύχια τύπου Scorpene εξοπλισμένα με ναυτικούς πυραύλους κρουζ (NCM) της MBDA, η ThyssenKrupp Marine Systems της Γερμανίας τα σκάφη της κατηγορίας 212CD, ενώ η Saab Kockum's προσέφερε εκείνα της κατηγορίας A26.

Οι παραδόσεις αυτών των νέων υποβρυχίων έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026. Η προγραμματισμένη σύμβαση εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ζλότυ (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου άμυνας.

Εν τω μεταξύ, για να διατηρήσει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα, η Βαρσοβία αποφάσισε να αναβαθμίσει τα υποβρύχια κλάσης Kobben.

Τα συγκεκριμένα υποβρύχια κλάσης Södermanland είχαν ναυπηγηθεί το 1987 και 1990 αντίστοιχα. Την περίοδο 2003-4 εκμοντερνίστηκαν στα ναυπηγεία Kockum οπότε εγκαταστάθηκε και σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail