Φοβήθηκαν οι Σέρβοι τις ΗΠΑ κάνοντας πίσω για την απόκτηση S-400 κι ας τρόμαξαν με την απόδοση του όπλου

Sergei Bobylev/TASS
Freepen.gr - Η Σερβία δεν σκοπεύει να αγοράσει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400, ανέφερε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη στην εθνική τηλεόραση RTS την Τετάρτη, όπως σημειώνει το πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Ο Βούτσιτς παρακολούθησε νωρίτερα την άσκηση Σλάβικη Ασπίδα-2019, όπου εξέτασε προσωπικά τα πυραυλικά συστήματα S-400 και τα Pantsyr-S. Μετά την εξέταση των S-400, ο Σέρβος ηγέτης είπε ότι μια μέρα η Σερβία θα μπορέσει να αγοράσει αυτά τα συστήματα, αλλά προς το παρόν η χώρα δεν έχει 500 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τους. Την ίδια στιγμή, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να δεχτεί το S-400 από τη Ρωσία ως δώρο.

Οι ΗΠΑ γρήγορα απάντησαν στη δήλωση του Βούτσιτς. Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ, προειδοποίησε σε συνέντευξη στην τηλεόραση των Σκοπίων κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια ότι η αγορά συστημάτων S-400 από τη Ρωσία θα συνεπαγόταν κυρώσεις από τις ΗΠΑ εναντίον του Βελιγραδίου.

Η αντίδραση του ηγέτη της Σερβίας δείχνει ότι το Βελιγράδι εξέλαβε σοβαρά την προειδοποίηση των ΗΠΑ.

"Αυτό που έχω δει είναι ένα εντυπωσιακό όπλο. Δεν έχουμε πρόθεση να αγοράσουμε το σύστημα S-400 επειδή δεν έχουμε χρήματα για να το πληρώσουμε, λαμβάνοντας υπόψη την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και πολλά έργα. Όλοι οι Αμερικανοί ή άλλοι πιλότοι δεν πετούν εκεί όπου λειτουργούν τα S-400: οι Ισραηλινοί πιλότοι δεν πετούν ούτε πάνω από την Τουρκία ούτε τη Συρία, εκτός από τα Υψώματα του Γκολάν, έχουμε την αεροπορία, η οποία είναι ισχυρότερη από ποτέ. Θα ενισχύσουμε την εναέρια άμυνα με συστήματα Pantsyr και άλλα πράγματα που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων", ανέφερε.

Ωστόσο η εφημερίδα Vecernje novosti ανέφερε νωρίτερα ότι οι σερβικές αρχές σκέφτονταν να αγοράσουν S-400 συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος με μακροπρόθεσμη πίστωση. Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι 14 σερβικά αεροπλάνα προσομοίωσαν έναν πλασματικό εχθρό κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Όλα "καταστράφηκαν" φανερά μέσα σε λιγότερο από τρία λεπτά από μια συστοιχία S-400 που εκτόξευσε 26 πυραύλους. Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι μια ομάδα Σέρβων αξιωματικών είχε ήδη εκπαιδεύσει στη Ρωσία για να μάθει να χρησιμοποιεί συστήματα S-400.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail