Σκοτεινά παιχνίδια στην Οχρίδα: Μυστική συνάντηση Ζάεφ-Ράμα με τον Αλεξάντερ Σόρος - Τα δίνει όλα ο Ζόραν

Πολιτική θύελλα έχει ξεσηκώσει στα Σκόπια η μυστική συνάντηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον Αλβανό ομόλογό του, Εντι Ράμα με τον Αλεξάντερ Σόρος στη σύνοδο της Μίνι Σένγκεν της Οχρίδας, αφού ο γιος του αμφιλεγόμενου δισεκατομμυριούχου Τζωρτζ Σόρος εθεάθη να προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της πόλης. 

Στρατής Μαζίδης

Η ιστοσελίδα republika.mk δημοσιεύει διαδοχικά ρεπορτάζ με πλήθος φωτογραφιών δένοντας το σενάριο της μυστικής συνάντησης και ασκώντας στενή πίεση στην κυβέρνηση Ζάεφ. Ο Σόρος και οι στενοί του συνεργάτες, όπως ο στρατηγικός υπεύθυνος επικοινωνίας των ιδρυμάτων της Ανοικτής Κοινωνίας, Laura Silbert, έτυχαν αντιμετώπισης VIP με αστυνομικούς συνοδούς ενώ έκλεισαν δρόμους καθώς περνούσαν από την Οχρίδα προς τις κατοικίες όπου πραγματοποιούταν η σύνοδος κορυφής.


Ο Σόρος συναντήθηκε με άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας από το 6ο τμήμα της UBK μετά την προσγείωση με το ιδιωτικό του αεροπλάνο και συνοδεύτηκε στο Unique Ηotel στην Οχρίδα. Το προσωπικό του ξενοδοχείου είχε εντολές να παραμείνει μακριά από το χώρο που θα χρησιμοποιούσε ο Σόρος και την αίθουσα συνεδριάσεων όπου αργότερα έφτασαν οι Ζάεφ και Ράμα.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων μετά από δύο ημέρες σιγής, παραδέχθηκε τελικά την παρουσία του Σόρος στην Οχρίδα λέγοντας ότι ήρθε για να στηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, θέματα παιδείας και υγείας. Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου ο Ζάεφ βιώνει πολύ δύσκολες ημέρες λόγω της αποτυχίας του να εξασφαλίσει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ, γεγονός που τον ώθησε να συμφωνήσει στις πρόωρες γενικές εκλογές τον Απρίλιο του 2020. Οι πρώιμες προσπάθειες του Ζάεφ να παρουσιάσει την αντιπολίτευση και το VMRO ως αντιευρωπαϊκό φαίνεται ότι δεν αποδίδει για την ώρα δεν αντικατοπτρίζεται στις δημοσκοπήσεις. 

Κατά την Republika ο Ζαέφ ζήτησε πρόσθετη χρηματοδότηση και επικοινωνιακή υποστήριξη στα ΜΜΕ από το Σόρος. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Εντι Ράμα, ο οποίος είχε βοηθήσει ενεργά τον Ζάεφ ωθώντας τους αλβανόφωνους ψηφοφόρους να στηρίξουν το κόμμα του SDSM το 2016 και πιέζοντας το αλβανικό πολιτικά κόμματα να επιλέξουν το SDSM ως εταίρο του συνασπισμού. 

Ο Ζάεφ χρειάζεται μια επανάληψη αυτής της βοήθειας για το 2020, αλλά ο Ράμα εμφανίζεται ανήσυχος ως προς αν μπορεί να επηρρεάσει το αλβανικό κόμμα DUI, το οποίο απορρίπτει τα αιτήματα του Ζάεφ για έναν προεκλογικό συνασπισμό, ο οποίος μπορεί να τον βοηθήσει να κάνει τη διαφορά στις ψήφους μεταξύ του SDSM και του VMRO-DPMNE, καθώς το DUI φοβάται ότι θα χάσει τη βάση των ψηφοφόρων του και θα το καταπιεί το SDSM.


Σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές, ο Ζάεφ φέρεται να βοήθησε στη διαρροή συνομιλιών αξιωματούχων του κόμματος DUI που υποδηλώνουν εγκληματική δραστηριότητα εκ μέρους του κόμματος ώστε αυτό να υποστεί ζημία και πιεστεί για να δεχθεί τις προτάσεις του 

Σε αντάλλαγμα για την απαραίτητη υποστήριξη που απαιτεί από τον Σόρο και τον Ράμα, ο Ζάεφ συμφώνησε να καταστήσει τη χώρα του διαθέσιμη για οποιαδήποτε περιφερειακή προτεραιότητα μπορεί να έχει, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης των συνεχών χαλαρών ελέγχων κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων για πιθανό νέο φθινοπωρινό μεταναστευτικό κύμα. Οι οργανώσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το Σόρος συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό στη διευκόλυνση της ροής των μεταναστών κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015-2016 και διαρροή αναφορών δείχνει ότι ο Σόρος έλαβε ενημερώσεις από τη γειτονική χώρα σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών και θέματα που ενδέχεται να εμποδίζουν την μετακίνησή τους κάθε δύο ημέρες. 

Η Republika σημειώνει παράλληλα την εκ νέου έξαρση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα με τις παράνομες αφίξεις αλλοδαπών αλλά και τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει κι άλλο τις ροές.

Ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται ότι δίνει τα πάντα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Τι μου θυμίζει...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail