Τα νησιά βουλιάζουν, η ενδοχώρα φωνάζει, το Μαξίμου κοιτά

Στους δρόμους οι κάτοικοι της Χίου, προειδοποιούν ότι δεν θα ανεχθούν το νησί τους να γίνει μια νέα Μόρια - Ανίκανη να διαχειριστεί και το σοβαρό πρόβλημα των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και τη διαχείριση του προβλήματος στο εσωτερικό της χώρας είναι η κυβέρνηση.


Η αρμόδια υπηρεσία Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει αποτύχει παταγωδώς σε έναν κρίσιμο τομέα που αποτελεί σοβαρό δείκτη για την επιτυχία της κυβέρνησης, πιο κρίσιμο απ' ό,τι η οικονομία.

Τα νησιά συνεχίζουν να βουλιάζουν από τους παράνομους μετανάστες, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες ούτε μπορούν να αποσυμφορήσουν τα μαστιζόμενα νησιά ούτε και να κατανείμουν σωστά τους παράνομους μετανάστες και τους λιγοστούς πρόσφυγες πολέμου ανά την επικράτεια, κάτι που προκαλεί προστριβές και συγκρούσεις σε πολλές περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Λέσβος, Χίος, Σάμος και Λέρος «βουλιάζουν». Ο καταυλισμός στη Μόρια φιλοξενεί σε σταθερή βάση περίπου 15.000 μετανάστες, παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησής του. Και στη Χίο η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.

Χθες το πρωί κάτοικοι των Καμποχώρων στη Χίο βγήκαν στους δρόμους εξοργισμένοι και απέκλεισαν τη δίοδο των οχημάτων προς τη ΒΙ.ΑΛ. ως ένα πρώτο σημάδι της πρόθεσής τους για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ατόμων στο Κέντρο Ταυτοποίησης Χαλκειού.

Μάλιστα, διαμαρτύρονται γιατί αυτός ο καταυλισμός διαρκώς και ανεξέλεγκτα επεκτείνεται ακόμα και προς ιδιωτικές εκτάσεις. Οι κάτοικοι, που δεν αντέχουν άλλο, είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και κατηγορούν την κυβέρνηση πως βγάζει από το κάδρο τη Χίο και έχουν επικεντρωθεί μόνο στη Λέσβο και τη Σάμο.

Προειδοποιούν δε την κυβέρνηση πως δεν θα ανεχθούν στο νησί τους να δημιουργηθεί μια νέα Μόρια.

Η κατάσταση στο συγκεκριμένο ΚΥΤ στο Χαλκειό τείνει να γίνει ακόμα και εθνικά επικίνδυνη, εάν αναλογιστεί κανείς πως στον καταυλισμό υπάρχουν περίπου 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στα Καμπόχωρα ζουν περίπου 1.000 μόνιμοι κάτοικοι.

Η κυβέρνηση προεκλογικά είχε εξαγγείλει ότι θα ακολουθήσει σκληρή τακτική για να ανακόψει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές. Η κατάσταση αποδεικνύει ότι απέτυχε πανηγυρικά να εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Αποτυγχάνει όμως και στην απλή διαχείριση του προβλήματος.

Η «σπίθα» της αντίδρασης προς την κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κατανομή των παράνομων μεταναστών έχει μεταφερθεί από τα νησιά και στην ενδοχώρα.

Οι τοπικές κοινωνίες, όπου επιχειρείται η εγκατάσταση νέων μεταναστευτικών hot spots, ξεσηκώνονται, δείγμα ότι ούτε προεργασία έχει γίνει με τις Περιφέρειες ούτε έχουν δοθεί οι απαραίτητες εγγυήσεις ότι η εγκατάσταση των μεταναστών θα είναι αποδεδειγμένα προσωρινή.

Αυτή τη χρυσή ισορροπία φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν την έχει βρει και οι κυβερνητικές κινήσεις μόνο ερασιτεχνικές και τσαπατσούλικες μπορεί να χαρακτηριστούν.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.