Βέτο Τ/κ στο χαλλούμι: Μπλόκο στην κατοχύρωση!

Εντατική προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί το ζήτημα του φακέλου κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), πριν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 1η Δεκεμβρίου 2019. Η αίτηση έχει μπλοκάρει λόγω της διασύνδεσής της με τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής για σκοπούς ελέγχου της εμπορίας των προϊόντων που θα παράγονται στα κατεχόμενα.

Από: philenews.com - Άγγελος Νικολάου

Από τεχνικής άποψης το θέμα είναι κλειστό και παραμένει μόνο η πολιτική πτυχή για να ολοκληρωθεί η κατοχύρωση. Ενώ, όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να προβεί σε διευθετήσεις για να διασφαλίσει την έγκριση του φακέλου, οι ενστάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, ουσιαστικά δεν αφήνουν να τελεσφορήσει το όλο εγχείρημα.

Αυτό που αποδέχονται όλες οι πλευρές είναι όπως τα προϊόντα που παρασκευάζονται στις κατεχόμενες περιοχές και πληρούν τη νομοθεσία θα μπορούν να εμπορεύονται σε όλο τον κόσμο με την πιστοποίηση από τον οργανισμό Veritas.

Ωστόσο, το πρόβλημα που υπάρχει στα κατεχόμενα είναι ότι η πλειοψηφία των κτηνοτροφικών μονάδων δεν πληρούν τα φυτοϋγειονομικά πρότυπα και επομένως δεν θα μπορούν να εξάγονται προϊόντα που παρασκευάζονται από τις μονάδες αυτές, εκτός και αν κάνει τα στραβά μάτια τόσο η Δημοκρατία, όσο και η ΕΕ. Ένα ζήτημα που δεν γίνεται αποδεκτό από τις δύο πλευρές.

Επομένως, ακόμα και αν συναινούσε η ΕΕ στις απαιτήσεις των Τ/κ, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την εμπορία προϊόντων χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους.

Η πολιτική πτυχή του ζητήματος απασχόλησε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Πέμπτη, στην παρουσία του υπουργού Γεωργίας, του υπουργού Εμπορίου, του υπουργού Εξωτερικών, του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς και υπηρεσιακών.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν δημοσίευσε την αίτηση καταχώρησης της ονομασίας χαλλούμι στις 28 Ιουλίου 2015 και από τότε το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Η αίτηση κατατέθηκε στις 9 Ιουλίου 2014.

Κινητοποίηση για τους ελέγχους

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες έξω από το Υπουργείο Εμπορίου οι αγροτικές οργανώσεις και οι αιγοπροβατοτρόφοι διεκδικώντας την εφαρμογή του προτύπου για το χαλλούμι και συνάμα την εφαρμογή του υπουργικού διατάγματος του 2014 που προνοεί ότι ένα προϊόν για να ονομάζεται χαλλούμι πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 20% αιγοπρόβειο γάλα.

Ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης όχι μόνο δέχθηκε αντιπροσωπεία στο γραφείο του, αλλά κατέβηκε και συνομίλησε με τους κτηνοτρόφους για τους λόγους που τους ώθησαν στη διαμαρτυρία. Παράλληλα τους πληροφόρησε ότι ξεπεράστηκε ο κίνδυνος απώλειας του κοινοτικού σήματος για το χαλλούμι, καθώς όπως επισήμανε έχουν αποσυρθεί, ύστερα από διευθέτηση, οι αγωγές.

Μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, οι αιγοπροβατοτρόφοι μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου εκπρόσωποι τους παρέδωσαν στον Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα υπόμνημα με τις θέσεις τους για να το παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση του αγροτικού κινήματος και των αιγοπροβατοτρόφων την ερχόμενη Δευτέρα με τον υπουργό Γεωργίας. Κατά την εκδήλωση, οι αιγοπροβατοτρόφοι κάλεσαν την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει αμέσως τις διαδικασίες του φακέλου για εγγραφή του χαλλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.