Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης και ο ραγιαδισμός απέναντι στην Τουρκία

Επιτέλους πότε θα αντιληφθούμε ότι η συνεχής, καθημερινή προβολή με δέος, των λόγων και έργων του Ερντογάν δημιουργεί φοβικά σύνδρομα και ιδανικές συνθήκες για μαζική επίδραση του Συνδρόμου της Στοκχόλμης;

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή τραυματικής συγκόλλησης θύτη και θύματος, η οποία δεν απαιτεί απαραιτήτως ένα σενάριο ομηρείας, αλλά η οποία περιγράφει ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ δύο ατόμων, όπου ένα πρόσωπο παρενοχλεί περιοδικά με βία, απειλεί, κακοποιεί, ή εκφοβίζει το άλλο.

Μια υπόθεση που προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο του συνδρόμου της Στοκχόλμης, βασίζεται στη φροϋδική θεωρία. Προτείνει ότι η σύνδεση του θύματος με τον κακοποιό είναι αντίδραση του ατόμου στους φόβους του για την κακοποίηση, για τα καθημερινά ψυχολογικά και σωματικά τραύματα (πραγματικά είτε επαπειλούμενα), αντίδραση στο ότι γίνεται θύμα.
Η ταύτιση με τον επιτιθέμενο είναι ένας τρόπος που το ίδιο το "εγώ" υπερασπίζεται τον εαυτό του. Γιατί το θύμα επιλέγει να πιστεύει τις ίδιες αξίες με τον επιτιθέμενο, ώστε αυτός να πάψει να γίνεται αντιληπτός ως απειλή.

Μία δική μας λέξη το περιγράφει εννοιολογικά άριστα και μονολεκτικά: Ραγιαδισμός!

Κάθε μέρα φόβος καταλαμβάνει τους ακροατές όταν ακούν τα απειλητικά του λόγια, όταν εμφανίζεται αδίστακτος για τα πάντα, γεγονός που το αποδεικνύουν τα στυγνά και απάνθρωπα έργα του, τα οποία φροντίζει να τα καμουφλάρει με ψέματα, με διαστρεβλώσεις, με απάτες και με στυγνή προπαγάνδα (αποδεδειγμένα ξοδεύει τεράστια ποσά για χρηματισμούς πολιτικών και δημοσιογράφων διεθνώς για προπαγάνδα), όταν παίρνει πατρικό ύφος (νέος πατερούλης) απευθυνόμενος στους απλούς ανθρώπους, προτρέποντάς τους στον εθνικισμό και στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, και όταν την ίδια στιγμή απειλεί με όλα τα μέσα οιονδήποτε σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του.

Και ο φόβος αυτός γίνεται δέος και το δέος λίγο απέχει από το να μας οδηγήσει σε κατευνασμό και αποδοχή της συμπεριφοράς του και τελικά σε υποταγή και θαυμασμό. Κλασσικό σύμπτωμα του Συνδρόμου της Στοκχόλμης, νέο-ραγιαδισμός δηλαδή.

Καθημερινά χιλιάδες Τούρκοι πολίτες εγκαταλείπουν την χώρα τους, φυγάδες στην Ελλάδα και σε χώρες της ΕΕ, όπου τους παρέχεται άσυλο από τις δικαστικές αρχές, γεγονός που αποδεικνύει ξεκάθαρα τον αυταρχισμό, την παραβιάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα που επιτελούνται καθημερινά στην Τουρκία από τον Ερντογάν, όπως δείχνουν ξεκάθαρα και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που γίνονται κατ’ εντολή του με την εισβολή στη Συρία.

Οφείλουμε λοιπόν να τονίζουμε χωρίς δικαιολογίες και υπεκφυγές την εγκληματική του αυτή συμπεριφορά.
Οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Οφείλουμε να επιδιώξουμε να ληφθούν προσωπικές κυρώσεις κατ’ αυτού πέραν των κυρώσεων προς την Τουρκία.

Και είναι παράλογο να ελπίζουμε ότι θα κατευνάσουμε και θα εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με αυτόν τον βίαιο δικτάτορα και διεθνή ταραξία.

ΣΗΜ: Είδαμε όλοι τι συνέβη με τον Σλούκα στην Τουρκία. Φοβάμαι ότι η προσπάθεια εκ μέρους του κατευνασμού των φανατικών Τούρκων, επειδή δεν κρατούσε το Πανώ με τον Κεμάλ, είναι εσφαλμένη και θα ήταν καλύτερα γι αυτόν να εγκαταλείψει την Τουρκία, γιατί θα αναγκαστεί να το κάνει σύντομα και μάλιστα με κάκιστους όρους για τον ίδιο και την ηθική του υπόσταση. Άλλωστε εύκολα θα βρει ομάδα σε άλλη χώρα (ίσως με λιγότερες απολαβές).
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.