Ο πρώτος και βασικός λόγος που τα νησιά βουλιάζουν στους μετανάστες

Ένας αγροτοκτηνοτρόφος από τη Λέσβο, ο κ. Καθιώτης μιλώντας σήμερα το πρωί στο ΘΕΜΑ FM είπε κάτι πολύ σωστό, το οποίο κρύβει ολόκληρο το κέντρο του προβλήματος της επικρατούσας κατάστασης στα ακριτικά νησιά όσον αφορά τις αφίξεις μεταναστών. Τι ήταν αυτό; Η διαίρεση της τοπικής κοινωνίας στα τρία.

Του Στρατή Μαζίδη

Στο ένα τμήμα έχουμε αυτούς οι οποίοι πλήττονται, ενοχλούνται κτλ. Στο άλλο έχουμε τους ισορροπιστές οι οποίοι είναι εξ ίσου γνωστοί ως ισαποστάκηδες. Δε λαμβάνουν θέση για να μη στεναχωρούν κανέναν. Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία. Όπως κάποιοι βλέπουν τα περιβόλια τους να λεηλατούνται και τα ζώα τους να σφάζονται, κάποιοι άλλοι έχουν οικονομικό όφελος.

Άλλος νοίκιασε τη γη του σε ΜΚΟ. Άλλος βρήκε δουλειά στη ΜΚΟ. Άλλος έλαβε με απευθείας ανάθεση τα γεύματα των παρανόμως εισελθόντων μεταναστών. Άλλος μίσθωσε άδεια διαμερίσματα. Το χρήμα καλμάρει καταστάσεις και δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες. Η τσέπη γεμίζει με χαρτονομίσματα.

Αν στα νησιά δεν υπήρχε κανένα οικονομικό όφελος, πρώτοι οι κάτοικοί τους θα είχαν οδηγήσει τις ΜΚΟ στην έξοδο από αυτά. Χωρίς ΜΚΟ, δίχως οικονομικό συμφέρον, δίχως επικοινωνία των εδώ με τους απέναντι, αφίξεις δεν μπορούν να υπάρξουν. Τουλάχιστον όχι στο βαθμό που δημιουργεί μείζον ζήτημα. 

Όσο υπάρχει ροή χρήματος, το μεταναστευτικό δεν πρόκειται να σταματήσει. Αν ποτέ η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και με σκοπό την επίλυσή του, τότε αρκεί να σταματήσει την αιμοδοσία χρήματος. Όταν θα πάψουν να διατίθενται εκατομμύρια σε διάφορους, όταν κοπούν οι απευθείας αναθέσεις, όταν χαθεί ακόμη κι αυτός ο μισθός των 400 ευρώ, τότε θα αρχίσουν να σταματούν οι ροές.

ΧΡΗΜΑ λοιπόν, ο πρώτος και βασικός λόγος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail