Τι συνέβη την πρώτη φορά που "μπολιάστηκε" ο Ελληνισμός με το Ισλάμ

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πριν μερικές εβδομάδες στη Βουλή ότι δε φοβάται το μπόλιασμα της κοινωνίας με τους μετανάστες. Για την ακρίβεια είχε πει "πρόσφυγες", ωστόσο για όσους παρακολουθούν τον πόλεμο της Συρίας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι όποιοι λίγοι Σύριοι στις τουρκικές λέμβους είναι πρώην μαχητές του FSA. Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός δε φοβάται τη μετεξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας σε κάτι πολυεθνικό με έντονο, ίσως και πλειοψηφικό, μουσουλμανικό άρωμα τα επόμενα χρόνια.

Του Στρατή Μαζίδη

Ωστόσο η ιστορία μας έχει διδάγματα μπολιάσματος από το παρελθόν. Πχ όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου της Ανατολής, μπορεί να άφηνε πίσω του ανθρώπους για να μεταλαμπαδεύσουν τον ελληνικό πολιτισμό, ωστόσο σεβάστηκε τα ιδιαίτερα γνωρίσματα κάθε τόπου. Το αποτέλεσμα είναι και σήμερα ακόμη να ακούμε για τους απογόνους των Μακεδόνων, τους Καλάς στο Πακιστάν.

Τι συνέβη όμως όταν εμφανίστηκε το Ισλάμ; Κυριολεκτικά επιβλήθηκε σε όλους τους λαούς της περιοχής, όπως πχ τους Πέρσες και τους Αιγύπτιους, παρά το μακραίωνο πολιτισμό και τις θεότητες που λάτρευαν.

Στα δικά μας μέρη άρχισαν να εμφανίζονται στα τέλη του 11ου αιώνα μετά την περίεργη μάχη του Μάντζικερτ το 1071 μ.Χ. Μια μάχη που χάθηκε χωρίς να δοθεί γιατί κάποιοι στη μακρινή Κωνσταντινούπολη έπρεπε να προδώσουν και να ανατρέψουν το Ρωμανό Διογένη. Από το 1071 μ.Χ. έως το 1176 μ.Χ. με την άλλη άδοξη ήττα στο Μυριοκέφαλο υπάρχει μια διαδικασία εισβολής και εδραίωσης των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία.

Το 1071 μ.Χ., αναφέρει ο αείμνηστος Σαράντος Καργάκος είναι η χρονιά ορόσημο γιατί οροθετεί την έναρξη των αγώνων του Ελληνισμού με τους Τούρκους. Εκτοτε η ιστορία του ελληνισμού είναι μία ανελέητη πάλη με τον κόσμο των Τούρκων. Ουσιαστικά τότε χάθηκε η Μικρά Ασία που αποτελούσε τον κορμό της αυτοκρατορίας και έδινε πάντοτε τους καλύτερους αυτοκράτορες και πολεμιστές.

Και όμως οι πρώτοι αυτοί Τούρκοι ήταν μια μικρή μειοψηφία απέναντι στους τοπικούς πληθυσμούς, που είχαν ως συνεκτικό στοιχείο τη χριστιανική πίστη. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Πότε με φοβέρες και πότε με δελεάσματα του τύπου "ελάτε μαζί μας, γιατί να πληρώνετε εξοντωτικούς φόρους για να καλοπερνούν κάποιοι στην Κωνσταντινούπολη", το Ισλάμ...μπόλιασε τη Μικρά Ασία και κατέστη σταδιακά πλειοψηφικό. Αν δεν υπήρχε το Ισλάμ, η Μικρά Ασία δε θα είχε αλωθεί. Κι αυτό ήταν η απαρχή της άλωσης της Πόλης αλλά και του ότι η περιοχή παραμένει ως σήμερα υπό τουρκικό έλεγχο. Προσέξτε τους σημερινούς Τούρκους, πόσοι εξ αυτών έχουν γνήσια τουρκικά μογγολικά χαρακτηριστικά; Λίγοι. Η πλειοψηφία είναι απόγονοι εξισλαμισμένων. Εκεί θα καταλήξουμε αν πιάσουμε το οικογενειακό τους νήμα πίσω στο χρόνο.

Σχεδόν 1000 χρόνια μετά το Μάντζικερτ και 200 μετά την Επανάσταση, το Ισλάμ είναι έτοιμο να ξαναπεράσει σε ελληνοχριστιανική γη. Η ιστορία μας έχει δείξει, τι να περιμένουμε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail