Σουηδία: Το τίμημα της μετανάστευσης - Πως καταρρέει το κοινωνικό κράτος



arniii / pixabay
Σύμφωνα με νέα στοιχεία του στατιστικού γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, η ανεργία αυξάνεται στη Σουηδία. Σύμφωνα με την Eurostat, η ανεργία ήταν στο 7,4% τον Αύγουστο, ενώ ο μέσος όρος για τον Αύγουστο ήταν 6,2% στην Ε.Ε.. Αυτό αφήνει τη Σουηδία, στην κατάταξη της ανεργίας της Eurostat σε χώρες, στη θέση 24 από τις 28 συνολικά. Σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen, ένας από τους κύριους λόγους για την υψηλή ανεργία της Σουηδίας είναι ο μεγάλος αριθμός μεταναστών που έχει δεχθεί η χώρα.

Παρουσίαση Freepen.gr

Μέχρι το Φεβρουάριο του 2019, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης της Σουηδίας, Morgan Johansson, χλεύαζε εκείνους που ανησυχούσαν ότι η μετανάστευση θα οδηγήσει σε μαζική ανεργία: «Θυμάσαι που οι Κασσάνδρες είχαν πει ότι η μετανάστευση θα οδηγήσει σε μαζική ανεργία;» είχε αναρτήσει σε tweet. «Τώρα: η ανεργία συνεχίζει να πέφτει ανάμεσα στους ξένους και τους νέους, ενώ για τους εγχώριους είναι σε χαμηλά επίπεδα».

Όμως δεν μπορεί να χλευάσει κανέναν τώρα. Το 2013, ο Σοσιαλδημοκρατικός ηγέτης Στέφαν Λόφβεν, ο οποίος είναι πρωθυπουργός από το 2014, δήλωσε ότι θα διασφαλίσει πωςι μέχρι το 2020 η Σουηδία θα έχει τη χαμηλότερη ανεργία στην ΕΕ. Αυτό προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί.

Η δυσανάλογα μεγάλη εισροή ατόμων που δεν έχουν εκπαιδευτικές ή γλωσσικές ικανότητες για να εργαστούν στη σουηδική οικονομία δεν ήταν ποτέ πιθανό να συμβάλει στην επίτευξη της χαμηλότερης ανεργίας στην ΕΕ. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το Gatestone, η μικρή σουηδική πόλη Filipstad αποτελεί παράδειγμα ενός τόπου όπου η εισροή μη δυτικών μεταναστών, μερικοί από αυτούς αναλφάβητοι, με ελάχιστη ή καθόλου εκπαίδευση, σήμαινε ότι το ποσοστό ανεργίας σε αυτή την ομάδα είναι στο 80%: η διαβίωσή τους εξαρτάται από το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας του δήμου.

Το 2015, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης, περίπου 163.000 μετανάστες έφτασαν στη Σουηδία για άσυλο - κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ημερήσιας εφημερίδας Aftonbladet. Από τους 163.000 μετανάστες, 60.000 έλαβαν άδεια παραμονής. Στην ομάδα ατόμων ηλικίας άνω των 15 ετών, που αποτελείται από 40.019 άτομα, μόνο 4.574 παίρνουν το βιοτικό τους κεφάλαιο από την απασχόληση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Aftonbladet. 18.405 άτομα ζουν με επιδόματα από τους δήμους και 9.970 άτομα λαμβάνουν επίδομα για σπουδές.

Σύμφωνα με την Aftonbladet, οκτώ από τους δέκα δήμους που έλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των αιτούντων άσυλο το 2015 έχουν υψηλότερη ανεργία από τον εθνικό μέσο όρο και σε όλους τους δέκα δήμους υπάρχει υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού που ζει στην ευημερία. Το Aftonbladet αναφέρει το Ljusnarsberg στην κομητεία Örebro ως δήμο που έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο - 230 ανά 1000 κατοίκους. Εκεί, το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει το 10% και ο αριθμός των δικαιούχων κοινωνικής πρόνοιας είναι 22,9%. Στο Norberg, το οποίο έλαβε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό σε σχέση με το μέγεθός του, το ποσοστό ανεργίας είναι 8,6%. "Οι βιομηχανίες έχουν πολύ περιορισμένη ανάγκη για ανθρώπους χωρίς εμπειρία και εκπαίδευση", δήλωσε η δημοτική σύμβουλος Johanna Odö. "Ακόμα κι αν είχαμε χρήματα για να προσλάβουμε περισσότερους ανθρώπους, δε θα προσλαμβάναμε αυτούς τους ανθρώπους αντί για εκείνους που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας στον δήμο μας σήμερα". Ο οικονομολόγος και καθηγητής Per Lundborg δήλωσε στην Aftonbladet:

«Η Σουηδία είναι μία από τις χώρες υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο, όπου έχουμε περικόψει απλούστερες θέσεις εργασίας. Ως εκ τούτου, το χάσμα γνώσης είναι πολύ μεγάλο για πολλούς μετανάστες πρόσφυγες που έρχονται εδώ».

Στο Μάλμο, όπου η ανεργία είναι 13,7%, σχεδόν διπλάσια του εθνικού μέσου όρου, ο δήμος παρουσιάζει έλλειμμα 390 εκατομμυρίων κορώνων (40,2 εκατομμύρια δολάρια). "Αυτό είναι κάτι που μοιραζόμαστε με πολλούς άλλους δήμους, οφείλεται στη δημογραφική εξέλιξη, όπου λιγότεροι [άνθρωποι] πρέπει να εξασφαλίσουν περισσότερα, δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα Sydsvenskan η οικονομική διευθύντρια του δήμου του Malmö, Anna Westerling.

Κάθε τέταρτος δήμος και κάθε τρίτη περιοχή, σύμφωνα με έκθεση της Σουηδικής Ένωσης Τοπικών Αρχών και Περιφερειών (SKL), είχε έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2018. Τουλάχιστον 110 δήμοι αναμένουν να παρουσιάσουν έλλειμμα φέτος. (Υπάρχουν 290 δήμοι και 21 περιφέρειες στη Σουηδία).

Συνεπώς, πολλοί δήμοι χρειάζονται περικοπές του προϋπολογισμού. Στο Ystad, στο νότο της Σουηδίας, ο δήμος, ως τμήμα των υπηρεσιών του κράτους πρόνοιας, βοηθά τους ηλικιωμένους με ζεστά γεύματα και υπηρεσίες καθαρισμού. Τώρα, για να εξοικονομήσι χρήματα, ο δήμος δεν θα προσφέρει πλέον ζεστά γεύματα στους ηλικιωμένους και οι υπηρεσίες καθαρισμού θα περιορίζονται σε μία φορά κάθε τρεις εβδομάδες. Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να λαμβάνουν έτοιμα γεύματα από το σούπερ μάρκετ.

Πρόκειται για την προσπάθεια εξορθολογισμού των εργασιακών μας διαδικασιών, αλλά και για να εμπνεύσουμε και να ξανασκεφτούμε", δήλωσε ο Dan Kjellsson, κοινωνικός διευθυντής του δήμου Ystad, σε συνέντευξη για ένα άρθρο στην Aftonbladet. Το άρθρο ανέφερε επίσης την κόρη ενός ηλικιωμένου που λαμβάνει βοήθεια:

"Φανταστείτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε πολλά μόνοι σας, γι 'αυτό το λόγο ο δήμος βοηθάει στον καθαρισμό. Φανταστείτε την τουαλέτα, τι θα φαίνεται μετά από τρεις εβδομάδες; Πώς θα φαίνεται η κουζίνα, υγιεινά; Νομίζω ότι πρέπει να καθαρίζετε κάθε δύο εβδομάδες"

Ο δήμος Motala, σύμφωνα με δημοσίευμα στην Aftonbladet, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τη θερμότητα στα κτίρια που διαχειρίζεται η πόλη, συμπεριλαμβανομένων των γηροκομείων, για να εξοικονομήσει χρήματα. «Θα φροντίσουμε τους ηλικιωμένους · δε θα παγώνουν, μπορούν να έχουν κουβέρτες», έστειλε το μήνυμα.

Η κριτική των προτεινόμενων εξοικονομήσεων για τη φροντίδα των ηλικιωμένων στη Motala, ωστόσο, ήταν τόσο τεράστια που ο δήμος έπρεπε να υποχωρήσει. "Είναι καλό ότι η Motala έχει αλλάξει γνώμη και ακούει, υποθέτουμε ότι έχουν μάθει το μάθημά τους και ότι η φροντίδα για τους ηλικιωμένους θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα περικοπεί στο μέλλον", δήλωσε η Eva Eriksson, εκπρόσωπος της οργάνωσης των συνταξιούχων στη Σουηδία, SPF Seniorerna. Ο δήμος της Motala σχεδιάζει επίσης να περικόψει τα ζεστά γεύματα για τους ηλικιωμένους αντικαθιστώντας τα με έτοιμα φαγητά για τα μικροκύματα. Παραμένει να δούμε αν κι αυτή η ιδέα θα αποσυρθεί επίσης.

Εν τω μεταξύ, τον Ιούνιο, το σουηδικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός νόμου που ενδέχεται να αυξήσει τη μετανάστευση στη Σουηδία με βάση την οικογενειακή επανένωση. Το Μετριοπαθές Κόμμα και οι Σουηδοί Δημοκράτες ήταν οι μόνοι που ψήφισαν κατά. "Η κυβέρνηση είναι εντελώς χαλαρή γι 'αυτό, κλείνουν τα μάτια τους σε όσα συνέβησαν μετά το 2015", δήλωσε η Μαρία Μάλμερ Στενγκερντάρ, "εξακολουθούν να υπάρχουν κρίσεις στους δήμους, λέμε όχι σε αυτό επειδή χρειαζόμαστε μια αυστηρή πολιτική για τους πρόσφυγες".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail