Δανία: Πυροβολισμοί, εμπρησμοί αυτοκινήτων και βία συμμοριών

Arc1977/Wikimedia Commons
Στις 24 Σεπτεμβρίου, η αμερικανική πρεσβεία στη Δανία εξέδωσε μια προειδοποίηση ασφαλείας. Συγκεκριμένα προειδοποίησε τους πολίτες των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη ότι:

"Η Εθνική Αστυνομία της Δανίας παροτρύνει τα άτομα που ζουν ή επισκέπτονται τις περιοχές Nørrebro, Ishøj και Hundige να έχουν αυξημένη προσοχή ​​ανά πάσα στιγμή λόγω πρόσφατης αύξησης της βίας από πυροβόλα όπλα. Η Αστυνομία της Κοπεγχάγης έχει δημιουργήσει μια ζώνη έλεγχου [stop-and-search] σε μια μεγάλη περιοχή που καλύπτει το Nørrebro.Το διάταγμα - το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου - επιτρέπει στους αστυνομικούς να σταματούν και να ερευνούν οποιονδήποτε στην περιοχή χωρίς αιτία».

Παρουσίαση Freepen.gr 

Η προειδοποίηση ενθάρρυνε επίσης τους Αμερικανούς πολίτες να "κρατήσουν χαμηλό προφίλ", "να μην αντιστέκονται σωματικά σε οποιαδήποτε απόπειρα ληστείας" και "να προσέχουν όταν περπατούν ή οδηγούν τη νύχτα".

Η αστυνομία στην Κοπεγχάγη αποφάσισε τελικά να παρατείνει την εντολή stop-and-search σε περιοχές της Κοπεγχάγης μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι οι πολυάριθμοι πυροβολισμοί, ένας από τους οποίους ήταν θανατηφόροι, συνδέονται με αντιπαλότητες μεταξύ δύο εγκληματικών συμμοριών, των "Brothas" και "NNV". Η κατάσταση αρχίζει να μοιάζει με εκείνη της Σουηδίας, όπου οι πυροβολισμοί και οι βομβιστικές επιθέσεις έχουν γίνει συνήθεια. Στα τέλη Αυγούστου, στη Δανία, στοχεύθηκεένα κτίριο κατοικιών στο Greve, ένα προάστιο της Κοπεγχάγης. Μια βόμβα με την κατά προσέγγιση εκρηκτική δύναμη μιας χειροβομβίδας εξερράγη στην είσοδο του κτιρίου. Τον Ιούνιο, στον Greve, πυροβολήθηκε ένας άνθρωπος. και τον Απρίλιο, υπήρξαν εμπρησμοί αρκετών αυτοκινήτων.

Το 2017, όταν οι πυροβολισμοί στην Κοπεγχάγη αυξήθηκαν συχνότερα καθώς η σύγκρουση εντάθηκε μεταξύ των δύο συμμοριών, "Brothas" και "Loyal to Familia" (η τελευταία απαγορεύτηκε από τις αρχές της Δανίας), οι στατιστικές που δημοσίευσε η εφημερίδα Berlingske Tidende έδειξαν ότι 30 % των εμπλεκομένων μελών συμμοριών διέθετε ξένο διαβατήριο.

"Οι αριθμοί αυτοί υπογραμμίζουν, καταρχάς, ότι μιλάμε για ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την εθνότητα. Το επιχείρημα ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τους αλλοδαπούς πρέπει να αποσυρθεί από το τραπέζι", δήλωσε ο εκπρόσωπος νομικών υποθέσεων για την Σοσιαλιστές Δημοκράτες, Trine Bramsen, τότε.

"Εκτός από την κοινή συμπάθεια για το έγκλημα, η κουλτούρα των συμμοριών μεταναστών είναι ένα κοκτέιλ θρησκείας, προσχώρησης σε μέλη, τιμής, ντροπής και αδελφοσύνης", έγραψε ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Νασέρ Χάντερ, ο οποίος είναι επίσης συνιδρυτής της μουσουλμανικής μεταρρύθμισης κίνησης.

"Διακρίνονται επίσης από τους rockers [κατά κύριο λόγο δανέζικες συμμορίες ποδηλάτων] με μια απίστευτα σκληρή σκληρότητα. Όσο σκληρότερος και πιο βάναυσος είστε, τόσο ισχυρότερος είστε, τότε δημιουργείτε συνειδητοποίηση για τον εαυτό σας και προσελκύετε περισσότερους [ανθρώπους]".

Η φλόγα στη βία των συμμοριών οδήγησε επίσης σε αυτό που φαίνεται να είναι μια νέα τάση στη Δανία: Carjackings με όπλο. Η δανική αστυνομία επιβεβαιώνει ότι υπήρξαν τουλάχιστον τρεις ένοπλες περιπτώσεις Carjackings στη σύγκρουση μεταξύ των συμμοριών Brothas και NNV. Σε ένα περιστατικό, δύο άτομα απειλήθηκαν με όπλα για να βγουν από τα αυτοκίνητά τους και να τα αφήσουν.

Όπως και στη Σουηδία, οι εμπρησμοί αυτοκινήτων έχουν γίνει επίσης συνηθισμένοι. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, σύμφωνα με τη δανική αστυνομία, υπήρχαν 648 εμπρησμοί αυτοκινήτων, ο μεγαλύτερος αριθμός τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το Nørrebro, όπου το 17,6% των κατοίκων είναι μη-δυτικοί μετανάστες και οι απόγονοί τους το 2018, έχει μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα και είναι το μέρος από όπου προέρχονται πολλές εγκληματικές συμμορίες. Τον Ιούλιο του 2019, ο Mathilde Graversen της ημερήσιας εφημερίδας Berlingske Tidende επισκέφθηκε μια μικρή γειτονιά στην περιοχή, όπου σύμφωνα με τους ντόπιους με τους οποίους μίλησε, μόνο 20-25 τοπικά αγόρια και νέοι με εθνοτική μειονότητα, ηλικίας μεταξύ 12 και 20 ετών, προκαλούν όλα τα προβλήματα. Περιγράφοντας τα μέτρα που μερικοί κάτοικοι παίρνουν για προσωπική ασφάλεια, έγραψε:

"Έχει γίνει μια συνήθεια να χρησιμοποιείται η πίσω πόρτα αντί της μπροστινής πόρτας [στο κτίριο των διαμερισμάτων]. Περνούν ένα φράκτη στον κήπο ... και πάνε από το υπόγειο μέχρι το διαμέρισμά τους. Έτσι αποφεύγουν να περάσουν μια ομάδα αγόριων και νεαρών ανδρών που συχνά βρίσκονται μπροστά από το κτίριο. Άλλοι κάτοικοι παραιτούνται περιοδικά από το να χρησιμοποιούν την κρεβατοκάμαρά τους, βγάζουν ένα στρώμα αέρα κάθε βράδυ και κοιμούνται στο σαλόνι γιατί η ομάδα των αγοριών και των νέων, οι άνδρες ακούν δυνατά μουσική, φωνάζουν και μερικές φορές χτυπούν στα παράθυρα στα υπνοδωμάτια των κατοίκων τη νύχτα. Άλλοι λένε ότι έχουν φίλους που δεν τολμούν να τους επισκεφθούν το βράδυ».

Τον Σεπτέμβριο, ο Christian Lunøe, ο οποίος ζει μαζί με τα παιδιά του στο Nørrebro, έγραψε μια ανοικτή επιστολή στην Berlingske Tidende, όπου περιέγραψε την πρόθεσή του να απομακρυνθεί από εκεί.

"Την περασμένη Κυριακή έγινε τόσο επικίνδυνη η κατάσταση στο σπίτι μου ώστε δεν μπορώ πλέον να υπερασπίζομαι το δικαίωμα να ζω [στο Nørrebro] με τα παιδιά μου", έγραψε ο Lunøe. Πρόσθεσε ότι είχε βγει για μια βραδινή βόλτα με τα παιδιά του όταν συναντήθηκαν με μια ομάδα αγόριων και νεαρών ανδρών "με μια επιθετική και συγκρουσιακή στάση". Όταν ο ίδιος και τα παιδιά του πέρασαν την ομάδα στο δρόμο, η ομάδα "τσακώθηκε μεταξύ της, με δύο από τους πέντε να τραβούν ένα μαχαίρι".

Ο Lunøe περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο υπήρξε "η εξάπλωση της εγκληματικότητας των συμμοριών και των συναφών ομάδων θαυμαστών, μέχρι την ηλικία των δέκα ετών, τα παιδιά που μένουν στο δρόμο και τους ίδιους, τους νέους με μαχαίρια και απειλητική συμπεριφορά". Όταν κάλεσε την αστυνομία, του είπαν: "Γνωρίζουμε ότι είναι άσχημα εκεί έξω, αλλά δεν έχουμε αυτοκίνητα περιπολίας για αποστολή".

"Είναι σαφές" έγραψε ο Lunøe "ότι οι νέοι εγκληματίες πρέπει να τιμωρούνται και τα όπλα να απομακρύνονται από τους δρόμους και είναι σαφές ότι δεν μπορεί να μην αμφισβητηθεί ότι στο δρόμο μου τα αγόρια και οι νέοι από εθνοτικές μειονότητες συνθέτουν το 100% τόσο των συμμοριών όσο και των υποψηφίων μελών τους...".

Ο Lunøe δεν είναι ο πρώτος που θέλει να απομακρυνθεί από το Nørrebro λόγω των προβλημάτων εκεί. Μετά την επιστολή του, ο ιστορικός και αρθρογράφος Niels Jespersen έγραψε: "Άφησα επίσης το Nørrebro, γιατί δεν μπορούσα να αντέξω τις συμμορίες". Κυρίως, ο Jespersen ρώτησε στην επιστολή του: "Πόσοι Δανοί, που δεν έχουν ... πρόσβαση να γράφουν στο Berlingske, για να μην αναφέρουμε στους πόρους για να απομακρυνθούν, έχουν εκτεθεί στα ίδια πράγματα [όπως ο Lunøe] ανά τις δεκαετίες;".

«Η τιμή για την αποτυχημένη ενσωμάτωση των μεταναστών πληρώνεται από εκείνους με τις λιγότερες δυνατότητες» Τα σχολεία και οι γειτονιές των εργατικών τάξεων καταστρέφονται, ενώ είναι σπάνιο οι μορφωμένοι και προοδευτικοί της μεσαίας τάξης να συναντηθούν με άλλους μετανάστες εκτός από εκείνους που είναι εξίσου μορφωμένοι και προοδευτικοί».

Οι άνθρωποι με τη δυνατότητα να μετακομίσουν, όπως ο Lunøe, θα πάρουν τα παιδιά τους και θα τρέξουν σε ασφαλέστερες περιοχές. Τι θα συμβεί με τους πολλούς ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραμείνουν στα σκαλοπάτια των πυροβολισμών, των μαχαιριών και των φλεγόμενων αυτοκινήτων;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail