Η "γουρουνοποίηση" της πολιτικής


Στην ασκούμενη πολιτική στην Ελλάδα χρησιμοποιείται η μαγεία των λέξεων και των αριθμών και ταυτόχρονα λείπουν "κομμάτια" από το σύνολο της πολιτικής, για να εμφανιστεί κάθε φορά η πλήρης εικόνα της, έτσι ώστε να εμποδίζεται η θέασή της. Και είναι βέβαιο πως οι πολιτικοί "τεχνουργοί" που οδηγούνται συνειδητά σ' αυτή την τεχνική, δεν λειτουργούν τυχαία, ακολουθώντας ό,τι ο C, Jung αποκαλεί "πηγή ατομικού ασυνείδητου".

Του Στέλιου Συρμόγλου

Πρώτη αίσθση μιας πρωτης ανάγνωσης της ασκούμενης πολιτικής είναι η επανάληψη. Με τρόπο άτακτο οι ιδέες, οι προτάσεις, τα πρόσωπα-δράστες, οι λέξεις-εκόνες έρχονται, αποσύρονται, επανέρχονται. Δεν υπάρχει συστηματική σειρά, όπως το τρυπάνι στις πρώτες στροφές του, πριν σταθεροποιηθεί στον τοίχο.

Η παρουσία της πολιτικής στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της αφαίρεσης και ταυτόχρονα υπογραμμίζεται από αντινομίες, αντιφάσεις, ετερότητες, που διαγράφουν το ορόσημο της αναποτελεσματικότητας, της ανικανότητας και της "γουρουνοποίησης" της πολιτικής.

Το "παρήγορο" με τους προβεβλημένους εγχώριους πολιτικούς είναι ότι δεν έχουν...το ταίρι τους στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο. Είναι να τολμήσω να πω "παρθενογεννημένοι", δημιουργούν τα ολαδικά τους πολιτικά πυροτεχνήματα, καμωμένα από τη χρυσωμένη κοπριά, με την αισθητική του μηδενισμού στην πολιτική, κατατγώντας ταυτόχρονα το μύθο με το μύθο.

Και η κοινωνία; Μόνο λέξεις λαξεμένες στη σκληρή πέτρα της σημερινής πραγματικότητας μπορούν να δώσουν ανάγλυφες όψεις της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, στερημένης από κάθε αισθητική. Αισθητική στην πολιτική, στη συμπεριφορά, στη σκέψη, στην έκφραση της ομορφιάς και στην απόλαυση της ωραιότητας με ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Οι διαπιστώσεις αυτές είναι οδυνηρές και δεν αρέσουν. Αυτό είναι απολύτως βέβαιο. Ομως, η γραφίδα τούτη, δεν είναι ταγμένη να ωραιοποιεί τα πράγματα και να συντηρεί απατηλές προσδοκίες και ψευδαισθήσεις, που ενίοτε οδηγούν σε εθνικές παραισθήσεις. Η κατάσταση από μόνη της είναι αποκαλυπτική και δεν αφήνει περιθώρια για αμφίσημες ερμηνείες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail