Αντί πελάτες, φρεγάτες…

Οι ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις κατά την περίοδο 2012-18 απορρόφησαν από το κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των 18 δισ. ευρώ ή περίπου περί τα 2,6 δισ. ευρώ το χρόνο. Όσο δηλ. εισπράττει το κράτος από τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος για ακίνητα που δεν αποδίδουν εισόδημα ισοδυναμεί με δήμευση περιουσίας σε δόσεις.

Αναδημοσίευση από: capital.gr
Του Κώστα Στούπα

Τα στοιχεία αυτά για κόστος των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων βρίσκονται στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ.

Αν ο ΕΝΦΙΑ ως ισοδύναμο του κόστους των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων που συντήρησε εν μέσω χρεοκοπίας και κρίσης το κομματικό πελατειακό κράτος σας φαίνεται άδικο, ας το μετρήσουμε με συγκρίσιμες «μονάδες» εθνικής ασφάλειας και επιβίωσης. Δηλαδή π.χ. φρεγάτες και υποβρύχια…

Όλοι παρακολουθούμε τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου την οποία η Τουρκία έχει καταστήσει σουρωτήρι με τις αλλεπάλληλες γεωτρήσεις.

Μικρή αναδρομή…

Όταν το Χειμώνα του 1983 παρουσιάστηκα να υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία στο θρυλικό αντιτορπιλικό Βέλος αυτό ήταν ηλικίας 40 ετών αλλά δεν ήταν ούτε από τις ισχυρότερες ούτε από τις πιο σύγχρονες μονάδες του πολεμικού ναυτικού τότε.

Οι πλέον σύγχρονες μονάδες ήταν οι φρεγάτες Έλλη και Λήμνος της οποίας παρακολουθούσαμε και καμαρώναμε στο ναύσταθμο και τις ασκήσεις. Πριν από αυτές ήταν τα αντιτορπιλικά τύπου «Φραμ». Το δικός μας ήταν «φλέτσερ» και ήταν παλαιότερο.

Αν και το Βέλος έχει αποσυρθεί από το ’90 και λειτουργεί πλέον σαν πλωτό μουσείο, η Έλλη παραμένει ακόμη σε υπηρεσία.

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο ρεπορτάζ της Καθημερινής «Η φρεγάτα «Ελλη», όσο καλά συντηρημένη και αν είναι, σε λίγα χρόνια δεν θα μπορεί να λαμβάνει μέρος ούτε στον «Παρμενίωνα» ούτε καν σε τεχνική εκπαίδευση στον Σαρωνικό….»

Τούτο δεν πρέπει να απέχει πολύ από τη αλήθεια. Όταν η Έλλη ήταν ισχυρό όπλο στο Αιγαίο, ο ίδιος κυκλοφορούσα στα καταστρώματα του Βέλους με ένα Walkman της Sony που μου είχε στείλει δώρο η μια θεία μου από την Αμερική.

Αν είχα εγγόνια και τους έδειχνα το Walkman του ’80 θα το νόμιζαν πως το έκλεψε από κάποιο μουσείο και θα έψαχναν τη οθόνη αφής.

Όπως και η μουσική, τα αμυντικά συστήματα έχουν ψηφιοποιηθεί.

Οι ειδικοί θεωρούν πως το πολεμικό ναυτικό θα έπρεπε ήδη να είχε ενισχυθεί με σύγχρονες μονάδες επιφανείας, όπως έκανε τη περασμένη δεκαετία με τα 4 υποβρύχια τύπου «Παπανικολής».

Μια πρόταση που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία φαίνεται να μελετά σοβαρά είναι οι σύγχρονες «ψηφιακές» γαλλικές φρεγάτες κλάσης FTI/Belh@rra.

Τα δημοσιεύματα μιλάνε για δυο υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες αυτού του τύπου κίνηση που θα εξασφάλιζε και την γαλλική στήριξη της ελληνικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου. Αλλά και από μόνες οι ελληνικές φρεγάτες θα αναβάθμιζαν την παρουσία της ελληνικής ισχύος εντός και εκτός της εθνικής της επικράτειας.

Φυσικά το κόστος είναι σημαντικό και στην κυβέρνηση ως οφείλουν κάνουν τους υπολογισμούς τους.

Αναζήτησα στο διαδίκτυο από μέσα ενημέρωσης που ειδικεύονται στα αμυντικά συστήματα για το κόστος αυτών των υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών.

Βρήκα τα εξής: «Ρωτήσαμε λοιπόν τον Fabrice Wolf για το κόστος των γαλλικών πλοίων, έτσι όπως αναμένεται να είναι η γαλλική διαμόρφωση, χωρίς το γαλλικό ΦΠΑ, αλλά με ένα τυπικό φορτίο 16 Aster30, 8 MdCN, 8 Εxocet MM40 block III, πυροβόλο των 76 mm, 2 Νarwhal, και 6 MU90. Ο Wolf υπολογίζει το κόστος ανάλογα με την παραγγελία ως εξής:

2 μονάδες σε παραγγελία, κόστος μονάδας 600/650 εκ. €
4 μονάδες σε παραγγελία, κόστος μονάδας 550/600 εκ. € (είναι το σενάριο κατασκευής 2 πλοίων στην Γαλλία και 2 σε ελληνικά ναυπηγεία)
Στις 10 μονάδες το κόστος μπορεί να πέσει στα 450-470 εκ ανά μονάδα!»

Με τα 18 δισ. που στοίχισαν την τελευταία εξαετία οι ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις θα μπορούσαμε να είχαμε εξασφαλίσει στο Αιγαίο μια αποτρεπτική ισχύ ικανή να προβληματίζει δυνάμεις αρκετά ισχυρότερες απ’ αυτές της Τουρκίας.

Φοβάμαι πως όπως συμβαίνει και γενικότερα στη Δύση, η ειρηνική και τρυφηλή διαβίωση σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας μας έχει πείσει πως το κατά Φράνσις Φουκογιάμα τέλος της ιστορίας έχει καταστεί πραγματικότητα.

Πιστεύω πως τούτο απέχει πολύ από την πραγματικότητα όπως έχει αρχίσει ήδη να εξελίσσεται.

Αν σήμερα τα 2, τα 5, τα 10 ή τα 15 δισ. μας φαίνονται πολλά για την θωράκιση της άμυνας, την επόμενη μέρα μιας εθνικής τραγωδίας θα μας φαίνονται λίγα… αλλά μάλλον τότε θα είναι αργά.

Όπως και με την Κύπρο θα έχουν πέσει πάνω μας σύμμαχοι και εχθροί να συμβιβαστούμε με τις απώλειες γιατί μπορεί να υποστούμε και άλλες επιπλέον…

Ας πανηγυρίσουμε λοιπόν που για 500στή φορά τα τελευταία 20-30 χρόνια σώσαμε την ΕΒΖ και τον οργανισμό αποξήρανσης Κωπαϊδας αλλά ενδεχομένως θα χρειαστεί να επανέλθουν σε υπηρεσία το Βέλος και το θωρηκτό Αβέρωφ…
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.