Η Κίνα στήνει παγκόσμιες παγίδες χρέους: Ποιες χώρες έχουν μπλεχτεί στα δίχτυα της

Freepen.gr - Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, υπάρχουν επτά χώρες στον κόσμο των οποίων το χρέος εξωτερικών δανείων προς την Κίνα ξεπερνά το 25% του ΑΕΠ τους. Τρεις (Τζιμπουτί, Νίγηρας και Δημοκρατία του Κονγκό) βρίσκονται στην Αφρική, ενώ τέσσερις (Κιργιζιστάν, Λάος, Καμπότζη και Μαλδίβες) βρίσκονται στην Ασία.

Όπως αναφέρει η Katharina Buchholz για το statista.com, ο παγκόσμιος χάρτης του χρέους προς την Κίνα που συγκεντρώθηκε μέσω άμεσων δανείων (εξαιρουμένων των χρεωστικών τίτλων και του βραχυπρόθεσμου εμπορικού χρέους) δείχνει ότι η πλειοψηφία των χωρών με μεγάλο χρέος προς την Κίνα βρίσκεται στην Αφρική, αλλά η Κεντρική Ασία και η Λατινική Αμερική ακολουθούν στενά.

Ενώ τα εξωτερικά δάνεια της Κίνας συντονίζονται από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας, είναι συχνά ανεπαρκώς τεκμηριωμένο, το οποίο οι ερευνητές προσπαθούν να αλλάξουν. Διαπίστωσαν ότι το χρέος με άμεσες χορηγήσεις άρχισε να αυξάνεται πάρα πολύ μόνο γύρω στο 2010 και ότι τα δάνεια της Κίνας έρχονται συχνά σε υψηλότερα ποσοστά και με μικρότερες περιόδους χάριτος για τη χώρα που δανείζεται σε σύγκριση με τα αντίστοιχα δάνεια του ΟΟΣΑ ή της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Οι συντάκτες επισημαίνουν επίσης ότι οι χώρες που είναι σε μεγάλο βαθμό χρεωμένες προς την Κίνα κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν. Στη δεκαετία του 1970, η έκρηξη δανεισμού, η οποία συνίστατο σε παρόμοιες συμβάσεις που προσέφεραν οι αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ιαπωνικές τράπεζες, οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα για ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες που προσπαθούσαν να βελτιώσουν την υποδομή τους, σύμφωνα με την έρευνα.

Εκτός όμως των παραπάνω επτά χωρών με δανειακές υποχρεώσεις προς την Κίνα που υπερβαίνουν το 25% του ΑΕΠ τους, παρατηρούμε στο γράφημα ότι είναι αρκετές οι χώρες, ιδίως της Αφρικής με δάνεια 10-25% αλλά και 5-10% του ΑΕΠ τους από την Κίνα. 

Αντίστοιχα αξιοσημείωτα ποσοστά βλέπουμε και στη Νότια Αμερική.

 
Εκτός όμως του απευθείας δανεισμού από την Κίνα, υπάρχουν και τα διάφορα χαρτοφυλάκια που συνιστούν εξωτερικό χρέος προς την Κίνα που εντοπίζονται σε ανεπτυγμένες χώρες και υπερβαίνουν το όριο του 10% του ΑΕΠ για τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες ενώ ανέρχεται μεταξύ 5 και 10% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

φωτο: africanexponent.com/post/9183-here-are-the-top-ten-countries-in-africa-bearing-the-largest-chinese-debt
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail