Κίνδυνος για την Αγιά Σοφιά: Δικαστική απόφαση επιτρέπει στην κυβέρνηση να μετατρέψει αρχαία εκκλησία σε τζαμί

Freepen.gr - Η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσει εάν θα ενεργήσει σύμφωνα με ετυμηγορία του δικαστηρίου που της επιτρέπει να μετατρέψει μια βυζαντινή εκκλησία του 4ου αιώνα σε ένα τζαμί, μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τόπο λατρείας.

Αφού λειτουργούσε ως εκκλησία για περισσότερα από 1.000 χρόνια, η Εκκλησία της Χώρας ή του Αγίου Σωτήρος, όπως και πολλές άλλες εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης, μετετράπη  σε τζαμί όταν οι οθωμανικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη το 1453.

Όμως η εκκλησία, όπου υπάρχουν βυζαντινά μωσαϊκά και οι τοιχογραφίες, μετετράπη σε μουσείο το 1945.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak ανέφερε ότι ένα δικαστήριο είχε ανατρέψει προηγούμενες αποφάσεις και δήλωσε ότι η εκκλησία Chora ή αλλιώς μουσείο Kariye θα πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τη λειτουργία της όταν μεταφέρθηκε στο Ίδρυμα Fatih Sultan Mehmet κατά την οθωμανική περίοδο, δηλαδή ως τζαμί.

Το δικαστήριο υπέβαλε την ετυμηγορία του στην Προεδρία, αναφέρει η Yeni Akit. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει την απόφαση. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο στην Αγκυρα και το ισλαμιστικό καθεστώς να την εφαρμοσεί και στην Αγία Σοφία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail