Κάτι δεν πάει καλά με την "πανάκεια" της μετεγκατάστασης μεταναστών: Τι προκύπτει από πίνακες ΜΚΟ

Aegean Boat Report
Η Aegean Boat Report είναι μια ανεξάρτητη νορβηγική ΜΚΟ, που είναι αποφασισμένη να παρέχει ουδέτερες, λεπτομερείς και σωστές πληροφορίες για τα σκάφη και τις αφίξεις στο Αιγαίο, όπως αναφέρει η ίδια στην ιστοσελίδα της.

Του Στρατή Μαζίδη

Σημειώνει επίσης ότι έχει αποδειχθεί η πιο λεπτομερής πηγή πληροφόρησης που χρησιμοποιούν οι οργανώσεις, οι εθελοντές και οι δημοσιογράφοι, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της τρέχουσας κρίσης των προσφύγων. Η ΜΚΟ όπως μπορείτε να διαβάσετε στο κλείσιμο της αναφοράς αντλεί στοιχεία από:

Εν προκείμενω έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αν μελετήσει κανείς την αναφορά του 2018 αλλά και του Οκτωβρίου του 2019 που καλύπτει το πρώτο δεκάμηνο του έτους.

Για το 2018 βλέπουμε με βάση την ABR και τις πηγές που επικαλείται, ότι είχαμε:

α. 899 αφίξεις σκαφών στα νησιά
β. 32.429 αφίξεις παρανόμως εισερχομένων μεταναστών
γ. 29.140 εξ αυτών μεταφέρθηκαν από τη νησιωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική
δ. 1977 σκάφη απέπλευσαν από τις ακτές της Ιωνίας, τα 1078 παρεμποδίστηκαν από τις τουρκικές αρχές, δηλαδή έχουμε μια - πολύ χονδρικά - αναλογία 1:1 [45%], με τη μία στις δύο βάρκες να "διαφεύγουν" των γειτονικών αρχών.

Η έκθεση επισημαίνει την αποτυχία της χώρας μας να μειώσει τον πληθυσμό των παρανόμως εισερχομένων στα νησιά παρά τη μεταφορά 29.140 ανθρώπων αφού στο τέλος ο πληθυσμός τους σε αυτά αυξήθηκε κατά 3.289.


 Η ίδια εικόνα ως προς τις τάσεις αλλά ιδιαίτερα αυξημένη παρουσιάζεται η εικόνα για το 2019:

α. Οι αφίξεις σκαφών έχουν εκτιναχθεί από τις 899 στις μέχρι στιγμής 1394
β. Από τους 32.429 παρανόμως αφιχθέντες το 2018 τα νούμερα έχουν εκτοξευθεί στις 45.833 και ενώ υπολείπονται ακόμη δύο μήνες
γ. Από τις 45.833 αφίξεις, ήδη 27.193 έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα
δ. Η επίδοση της τουρκικής ακτοφυλακής σε επίπεδο ποσοστών φαίνεται αισθητά βελτιώμενη, ωστόσο η αύξηση όλων των μεγεθών προς τα πάνω, δεν την καθιστά χειροπιαστή.
ε. ο πληθυσμός στα ελληνικά νησιά των ανθρώπων αυτών έχει υπερδιπλασιαστεί


Με βάση τα παραπάνω και δεδομένης της τάσης, φαίνεται ότι στο κλείσιμο του έτους θα έχουμε σε επίπεδο διετίας [2018-2019] την άφιξη οκτώ μεραρχιών στα ελληνικά νησιά ή δύο σωμάτων στρατού και μίας μεραρχίας.

Σε μέγεθος δυναμικότητας πόλεων τα νούμερα των αφίξεων ισοδυναμούν με πόλεις με το μέγεθος της Κοζάνης μόνο για τα έτη 2018-2019.

Σε επίπεδο μεταφοράς στην ηπειρωτική Ελλάδα για την περίοδο Ιαν 2018 - Οκτ 2019 έχει μεταφερθεί μια πόλη επιπέδου Ξάνθης ή Αλεξανδρούπολης.

Από τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα - ερωτήματα:

- Οι μετεγκαταστάσεις δεν είναι κάτι που γίνεται τώρα εκτάκτως, απεναντίας παρατηρούμε ότι πραγματοποιούνται διαρκώς και σε σταθερό επίπεδο. Ωστόσο είναι προφανές ότι έρχονται πολύ περισσότεροι από όσους μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα. Άρα δεν τίθεται θέμα μετεγκατάστασης αλλά έντασης αυτής.

- Η μετεγκατάσταση δεν επιλύει το πρόβλημα. Μετριάζει σε ένα βαθμό το μέγεθός του στα νησιά προσωρινά [ίσως για κάποια 24ωρα] ενώ ταυτόχρονα το εξαπλώνει και στην υπόλοιπη χώρα. Συνεπώς δεν το επιλύει αλλά το διογκώνει αναβάλλοντας το συνολικό λογαριασμό για λίγο αργότερα.

- Σχεδόν 60.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί με βάση την ABR στο διάστημα των παραπάνω εκθέσεων. Πού βρίσκονται; Πού και πώς ζουν;  

- Προκύπτει από τα παραπάνω ότι η χώρα χειρίζεται πανικόβλητα και δίχως αποτελεσματικό σχέδιο την κατάσταση;
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.