Συμφιλίωση και ανεκτικότητα σημαίνει: Πάρτε την εκκλησία σας από το χωριό και χτίστε την αλλού

Photo archive: Reuters/Stringer
Freepen.gr - Μια συνάντηση...συμφιλίωσης στο χωριό Hgara, που βρίσκεται στην Άνω Αίγυπτο, είχε ως αποτέλεσμα να καταγγέλλουν οι ντόπιοι Χριστιανοί ότι πρέπει να ανοικοδομήσουν την εκκλησία τους τρία χιλιόμετρα έξω από το χωριό.

Όπως σημειώνει το International Christian Concern, για περισσότερα από 26 χρόνια, οι κόπτες Χριστιανοί σε αυτό το χωριό αγωνίστηκαν να ανοικοδομήσουν και να ανακαινίσουν την εκκλησία τους, που ονομάζεται Mar Girgis [άγιος Γεώργιος]. Η εκκλησία είχε λάβει άδεια με προεδρικό διάταγμα το 1993 και οι χριστιανοί προχώρησαν με την αγορά των απαραίτητων υλικών, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν τη διαδικασία. Η κατάσταση μεταφέρθηκε στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα δικαστική απόφαση του 2003 να ανατρέπει την απόφαση των δυνάμεων ασφαλείας. Ωστόσο, οι τοπικοί υπάλληλοι αγνόησαν κι αυτήν την απόφαση.

Από τότε, οι Χριστιανοί έχουν αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες κατά την εκτέλεση των λατρευτικών τους καθηκόντων στο Mar Girgis. Οι εξτρεμιστές του χωριού παρεμβαίνουν τακτικά στις χριστιανικές προσευχές και στη λατρεία. Οι αξιωματούχοι συνέχισαν να υποδεικνύουν ότι οι χριστιανοί πρέπει να κινηθούν για την ανοικοδόμηση μιας νέας εκκλησίας έξω από το χωριό. Η πρόσφατη σύνοδος συμφιλίωσης υπογράμμισε αυτήν την πρόταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνεδριάσεις συμφιλίωσης δεν έχουν καμία νομική δέσμευση, αλλά είναι συχνά ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από το κράτος για την επίλυση ζητημάτων μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνόδων, οι χριστιανοί δεν έχουν δικαιώματα ούτε ίση φωνή, αφημένοι στο έλεος των αποφάσεων της μουσουλμανικής κοινότητας.

Οι ντόπιοι Χριστιανοί είναι θυμωμένοι καθώς η εκκλησία είναι πάνω από εκατό χρόνια και βρίσκεται κοντά σε αρκετά χριστιανικά σπίτια. Ένας ντόπιος πιστός δήλωσε στο Watani, "είμαστε αναστατωμένοι που για 26 χρόνια, δεν υπάρχουν λύσεις. Κάθε φορά που προσευχόμαστε, οι εξτρεμιστές μας επιτίθενται. Απλά πρέπει να προσευχόμαστε ειρηνικά! Η κυβέρνηση δεν τιμωρεί τους εξτρεμιστές και τονίζει στους χριστιανούς να μεταφέρουν τον τόπο της εκκλησίας σε μια τοποθεσία που βρίσκεται έξω από το χωριό».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail