Υποψία απόπειρας δημιουργίας Βλάχικης μειονότητας από καλοθελητές: Άμεση και καθαρή απάντηση των Βλάχων

Τον κίνδυνο δημιουργίας βλάχικης μειονότητας διαβλέπει πίσω από πρωτοβουλίες για την αποτύπωση της βλάχικης διαλέκτου σε διάφορα αλφάβητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων καθώς υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της πως «ομάδες ατόμων ή Συλλόγων δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης». 

Με την ανακοίνωση αυτή δίνει μια απάντηση στην Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων που πρόσφατα οργάνωσε ημερίδα με αντικείμενο τη διάσωση της διαλέκτου. Η ανακοίνωση αναφέρει:

Αγαπητοί συμπατριώτες, θα θέλαμε να τονίσουμε γι’ άλλη μια φορά ότι απόλυτος εκφραστής της Ιστορίας και της Λαογραφίας των Βλάχων στον Ελλαδικό χώρο με κάθε νομιμότητα είναι το Δευτεροβάθμιο όργανο της πλειονότητας σχεδόν των Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η Π.Ο.Π.Σ. ΒΛΑΧΩΝ

Όσον αφορά το γλωσσικό θέμα μόνιμος τρόπος έκφρασης της πλειονότητας των Βλάχων είναι τα κατά τόπους προφορικά ιδιώματα της βλαχικής αποτυπωμένα από όποιον το επιθυμεί με ελληνικό αλφάβητο οικείο και γνωστό σε όλους τους Βλάχους του ελλαδικού χώρου.

Μεμονωμένες ομάδες ατόμων ή Συλλόγων δεν έχουν καμμιά νομιμοποίηση αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης.

Να επισημάνουμε επίσης ότι λατινική αποτύπωση της βλαχικής χωρίς να έχει λυθεί επίσημα το θέμα των διεκδικήσεων της ξένης προπαγάνδας με άλλοθι το γλωσσικό εμπεριέχει τον κίνδυνο εθνογένεσης και δημιουργίας μειονότητας με απρόβλεπτες συνέπειες για τις επόμενες γενιές.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
Λάρισα 17 /11/2019 Αρ. Πρωτ.: 156
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Μιχάλης Μαγειρίας

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Αθανασία Δρόσου
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail