Ένα σημαντικό ορόσημο στη Σουηδία;

Freepen.gr - "Ένα σημαντικό ορόσημο στη Σουηδία;" είναι το άρθρο του Bruce Bawer στο Gatestone Institute σχετικά με την Σκανδιναβική χώρα. Ο συντάκτης ζει εδώ και 20 χρόνια στη Νορβηγία και θυμάται τον όρο "American conditions" (amerikanske tilstander) με τον οποίο χαρακτήριζαν οι κάτοικοι μια σειρά συνθηκών και καταστάσεων που παρέπεμπε στις ΗΠΑ, όπως η ύπαρξη συμμοριών στις πόλεις, οι πυροβολισμοί στα σχολείο, το ιδιωτικό σύστημα υγείας κτλ.

Ομοίως κατά τον Bawer υπάρχει ο όρος "Swedish conditions" (svenske tilstander) τα τελευταία χρόνια που εισήγαγε η Sylvi Listhaug, υπουργός μετανάστευσης & ενσωμάτωσης της Νορβηγίας μετά από επίσκεψή της στη Σουηδία σε μουσουλμανικούς θύλακες προκαλώντας αντιδράσεις και στις δύο χώρες.

Ο Bawer περιγράφει τα βασικά χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής στις περιοχές αυτές και των ζητημάτων που ανακύπτουν όπως η είσπραξη επιδομάτων, η έλλειψη προθυμία εκμάθησης της τοπικής γλώσσας και εύρεσης εργασίας καθώς επίσης η αύξηση της βίας.

Ο συντάκτης εκτιμά ότι και η Νορβηγία αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα αλλά σε μικρότερο βαθμό από τη Σουηδία. Σημειώνει ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης τα τελευταία χρόνια το περίφημο κοινωνικό κράτος της Σουηδίας δυσκολεύεται λόγω έλλειψης πόρων να συνεχίσει την παράδοσή του ενώ "πολλοί Νορβηγοί ανησυχούν, με βάσιμους λόγους, για μια μαζική εξάπλωση του κοινωνικού χάους, της φτώχειας και του εγκλήματος από μια χώρα με την οποία μοιράζονται σύνορα χιλίων μιλίων". Η Σουηδία", διαβάστηκε πρόσφατα στον ιστοτόπο της Υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Όσλο, "αποτελεί απειλή για τη Νορβηγία".

Κάτι αντίστοιχο, αναφέρει ο Bawer ισχύει και στη Δανία που συνδέεται με γέφυρα με το Μάλμο της Σουηδίας, όπου ανθεί η εγκληματικότητα. Οι Δανοί μετά από δεκαετίες διεξάγουν πλέον ελέγχους στα σύνορα και τα ferry boats από τη Σουηδία. 

Κατά τον Bawer οι σουηδικές αρχές και τα ΜΜΕ αρνούνται να δουν και να αναγνωρίσουν τη σημερινή πραγματικότητα, για την οποία, ο αρθρογράφος εκτιμά, ότι αποτελεί το αποτέλεσμα των πολιτικών των Σοσιαλδημοκρατών και των Μετριοπαθών, των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν τη Σουηδία τα περασμένα χρόνια. Εδώ είναι το σημείο το οποίο σύμφωνα με τον Bawer αποτελεί το ορόσημο στην πολιτική ιστορία της Σουηδίας και αναφέρεται στο κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών (SD). Μέχρι το 2010 δεν είχαν εκπροσώπηση στη Βουλή, ωστόσο το 2014 εισήλθαν ως τρίτη δύναμη και πλέον στην τελευταία δημοσκόπηση της Aftonbladet που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου του 2019, έχουν πάρει ήδη κεφάλι. Οι SD έχουν σκεπτικιστική ατζέντα ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα και επιθυμούν την αποκατάσταση της τάξης

Πιθανότατα είναι πράγματι ορόσημο στη χώρα του Ούλοφ Πάλμε η ανάδειξη των SD, ωστόσο η άνοδός τους αποδεικνύει στην πράξη κάτι νομοτελειακό. Η προσποίηση πολιτικών, αρχών και media ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, δε συνεπάγεται ότι πείθει την κοινωνία η οποία τα βιώνει και αντιμετωπίζει τα κενά. Όταν λοιπόν η πολιτεία και ο πολιτικός κόσμος αρνούνται να δουν την πραγματικότητα, τότε προκύπτουν άλλες λύσεις και διέξοδοι που ξεπερνούν τα συνηθισμένα αφήνοντας πίσω όσους κάποτε κυριαρχούσαν στην πολιτική.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail