Το Ρωσικό Ναυτικό κατασκευάζει θωρακισμένα καταφύγια για τα υποβρύχια

WW II era armored submarines pens in Lorient, France. Picture by XIIIfromTOKYO
Freepen.gr - Τα ρωσικά υποβρύχια θα αποκτήσουν θωρακισμένα καταφύγια εξοπλισμένα με νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και παροχή ατμού αναφέρει το πρακτορείο ΤΑΣΣ. Η κατασκευή καταφυγίων θα αρχίσει φέτος στη βάση Vilyuchinsk του στόλου του Ειρηνικού στην Καμτσάτκα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας. Το 2020, η κατασκευή θα ξεκινήσει στις βάσεις ανάπτυξης του στόλου του Ειρηνικού κοντά στο Severomorsk.

Μια εξελιγμένη εγκατάσταση που περιλαμβάνει ένα λιμενικό κέντρο και μια προβλήτα είναι ήδη υπό κατασκευή στο Vilyuchinsk. Η ανέγερση οπλισμένου σκυροδέματος έχει 50 μέτρα ύψος. Το καταφύγιο θα προστατεύει τα υποβρύχια από τις επιθέσεις των αντιπάλων και τις φυσικές καταστροφές.

Οι υποβρύχιες βάσεις, ειδικά για τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων [SSBN], προστατεύονται και φυλάσσονται σωστά σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο πρώην διοικητής υποβρυχίων, ο ήρωας της Ρωσίας κ. Vsevolod Khmyrov. "Στα σοβιετικά χρόνια, οι βάσεις χτίστηκαν για να παρέχουν σωστό καταφύγιο στα υποβρύχια. Για παράδειγμα, μια μονάδα επισκευών υποβρυχίων κατασκευάστηκε μέσα σε ένα βουνό στο Balaklava για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Τέτοιες εγκαταστάσεις προστατεύουν με αξιοπιστία από τις αεροπορικές επιδρομές, αυξάνουν τη δυνατότητα επιβίωσης και καταπολεμούν την ετοιμότητα των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων», είπε.

Οι αποβάθρες κατασκευάζονται για να φορτώνουν γρήγορα βλήματα και τορπίλες. Τα καταφύγια πρέπει να εξασφαλίσουν την ταχεία επισκευή υποβρυχίου, πρόσθεσε ο Khmyrov.

Τα καταφύγια έχουν επίσης να μην είναι προσβάσιμα σε ομάδες σαμποτέρ, δήλωσε ο ειδικός Dmitry Boltenkov. "Η τακτική του σαμποτάζ επικαιροποιείται διαρκώς και αποτελεί σοβαρή απειλή για ναυτικές βάσεις, πλοία και σκάφη", ανέφερε.

Στη Δύση, η Νορβηγία και η Σουηδία συμμετέχουν σε μεγάλης κλίμακας κατασκευές υποθαλάσσιων καταφυγίων. Οι Σκανδιναβοί έκρυβαν τα υποβρύχια τους σε παρασυρόμενα παράκτια πετρώματα, είπε ο Boltenkov.

Στη Σοβιετική εποχή, ένα υποβρύχιο έργο καταφυγίου σχεδιάστηκε ως δεξαμενή. Ήταν μια ορθογώνια κατασκευή με σωλήνες από οπλισμένο σκυρόδεμα εξοπλισμένους με νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και ατμό.

Η εγκατάσταση μπορούσε να φιλοξενεί ένα ή περισσότερα υποβρύχια. Ο εσωτερικός χώρος χωριζόταν από τεράστια τοιχώματα πυλώνων που καλύπτονταν από ενισχυμένο τσιμεντένιο ταβάνι έναντι επιθέσεων πυραύλων και βόμβων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail