«Η Τουρκία εξεπλάγη με το μέγεθος της κατακραυγής της εισβολής - Κίνδυνος χιονοστιβάδας»

Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία ποτέ δε θα ήταν δημοφιλής. Στόχος είναι να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που μόνο η Τουρκία αντιμετωπίζει και το οποίο, όπως φαίνεται, αφορά μόνο την Τουρκία. Παρόλα αυτά, η διεθνής αντίδραση στην επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης", όπως την αποκαλεί η Τουρκία, εξέπληξε τους Τούρκους αξιωματούχους. Ανέμεναν την αποδοκιμασία τους, αλλά η αυστηρότητα με την οποία καταδικάστηκε η Τουρκία είναι κάτι νέο.

Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ξένοι πολιτικοί ζήτησαν από την Τουρκία να υποστεί κυρώσεις. οι ξένοι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν τις θέσεις τους για να ενημερώσουν τον εχθρό της Τουρκίας και τα ξένα μέσα ενημέρωσης ήταν σχεδόν καθολικά στην καταδίκη της.

Ο Ömer Özkızılcık, ο οποίος εργάζεται στο think tank της SETA, που είναι κοντά στην τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε: "Πιστεύω ότι η επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" έπρεπε να αντιμετωπίσει πολλά μέτωπα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το PKK, με τις θυγατρικές και τους συμπατριώτες του στη Δύση, έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο και αποτελεσματικό δίκτυο για να επηρεάσει την κοινή γνώμη... Πολλά mainstream media έχουν χάσει όλα τα είδη δημοσιογραφικών βασικών στοιχείων. Θα ήθελα να είχαμε δει κάτι τέτοιο όταν πραγματοποιήθηκαν πραγματικές σφαγές στη Συρία από το καθεστώς Assad».

Για την Τουρκία, όλα αυτά δεν αναμένονταν. Η επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στο διεθνές απόθεμα της Τουρκίας, τόσο πολύ ώστε να είναι πιθανό να αντιστραφεί πόσο επιδέξια η Τουρκία χειρίστηκε μια άλλη κρίση - τη δολοφονία του Σαουδάραβα αντιφρονούντα και δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι.

"Η κύρια διαφορά στην υπόθεση Khashoggi ήταν ο τρόπος με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν στις πληροφορίες από την Τουρκία. Ενώ εμπιστεύτηκαν τις τουρκικές πηγές τότε, στην τρέχουσα επιχείρηση, οι περισσότεροι βλέπουν τα πάντα από την Τουρκία ως αναξιόπιστα καθαυτά. Το αφήγημα αυτό κυριαρχεί στη συζήτηση", δήλωσε ο Özkızılcık.

Στη Δύση, τόσο γενικά όσο και στη συγκεκριμένη περίπτωση των Κούρδων της Συρίας και του YPG, οι Κούρδοι θεωρούνται ως αδυσώπητα αουτσάιντερ, που δέχονται επίθεση από όλες τις πλευρές, θύματα άγριας επίθεσης και ίσως, στο ευρωπαϊκό και αμερικανικό μυαλό , "Περισσότερο σαν εμάς".

Όλα αυτά έχουν εντατικοποιηθεί τόσο από τον πόλεμο στο Ιράκ όσο και από την εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους του 2014, κατά την οποία οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ και στα βορειοανατολικά της Συρίας χρησιμοποιήθηκαν από τον παγκόσμιο συνασπισμό ως στρατιωτικές δυνάμεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Επειδή πολλοί αλλοδαποί μαχητές που πήραν μέρος στο ISIS ταξίδευαν μέσω της Τουρκίας και η Τουρκία δεν χτύπησε το ISIS όταν πολεμούσε τον YPG στη βόρεια Συρία, η Τουρκία ποτέ δεν διέφυγε από τα συμπεράσματα ότι υποστηρίζει το ISIS, ίσως ακόμη και δημιούργησε το ISIS και δε θέλει σοβαρά να ηττηθεί .

Η Τουρκία δίνει προτεραιότητα, όπως πάντα, να νικήσει το YPG, το οποίο βλέπει στο πλαίσιο του PKK, παρά την παγκόσμια γνώμη. Το κάνει αυτό παρά την κραυγαλέα και διμερή καταδίκη που έχει λάβει η Τουρκία στην ηπειρωτική Ευρώπη, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η κριτική έγινε ισχυρότερη και πιο επιθετική.

Πολλά από αυτά προέρχονται από τον αμερικανικό και τον ευρωπαϊκό Τύπο.

"Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, φαινομενικά δημοσιογράφοι για αξιόπιστα μέσα έχουν εκτυπώσει χωρίς κριτική οποιαδήποτε αξίωση του ΡΚΚ, πρώτα απέναντι στην Τουρκία και την επιχείρηση Πηγή Ειρήνης και αργότερα για τον ρόλο της SDF στη δολοφονία του χαλίφη", δήλωσε ο Kyle Orton, αναλυτής της Μέσης Ανατολής, στις πρώην Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ και αποτελούνται από το YPG και άλλες συμμαχικές ομάδες.

"Η ικανότητα του ΡΚΚ να θέσει την ατζέντα στα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι πραγματικά αξιοσημείωτη, μια μελέτη περίπτωσης κάθε επίδοξης εξεγερτικής ή τρομοκρατικής δύναμης πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή", ανέφερε.

Οι αμερικανοί στρατιώτες που εκφράζουν τη λύπη τους για τη συριακή απόσυρσή τους έχουν λάβει ευρεία κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ και η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο εναντίον της Τουρκίας.

"Η Τουρκία περίμενε μια σκληρή αντίδραση, αλλά τίποτα σε αυτή την κλίμακα. Η Τουρκία δεν πίστευε ότι όσοι σιωπούσαν όταν σχεδόν ένα εκατομμύριο σκοτώθηκαν στη Συρία θα τρελαθούν τώρα", δήλωσε ο Özkızılcık.

Όλα αυτά δεν επαρκούσαν για να αλλάξουν τους στόχους της Τουρκίας στη Συρία.

Στην Ευρώπη, μια αρνητική άποψη για την Τουρκία και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ευκολότερη στη διατήρηση από μια θετική άποψη - η ευρωπαϊκή αίσθηση πως υποστήριξε η Τουρκία το ISIS εξακολουθεί να έχει μεγάλη έλξη. Οι ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία κατά το παρελθόν έτος, και ιδιαίτερα τον περασμένο μήνα, έχουν εδραιώσει τα αντιτουρκικά συναισθήματα και θα έχουν σοβαρές συνέπειες.

"Για την Τουρκία η κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία είναι βασική και μια εθνική απειλή για την ασφάλεια που μπορεί να βλάψει ακόμη και την εδαφική της ακεραιότητα. Ως εκ τούτου, καμία κύρωση δε θα αποτρέψει την Τουρκία", δήλωσε ο Özkızılcık.

Αλλά όλες αυτές οι αντιλήψεις, συμπεριλαμβανομένου του σοκ και της οργής που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί πολιτικοί και το κοινό, θα μπορούσαν να προκαλέσουν χιονοστιβάδα. Η διεθνής οργή θα μπορούσε να αρνηθεί οποιαδήποτε συμπόνοια και υποστήριξη στην Τουρκία καθώς συνεχίζει να περιηγείται στα δύσκολα ύδατα της Συρίας και προσπαθεί σκληρά να δημιουργήσει νέες σχέσεις με τη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση προκειμένου να μεταρρυθμιστεί η χώρα μετά την ολοκλήρωση της εκστρατείας της Τουρκίας ενάντια στο YPG.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail