Δε μισούν τις παρελάσεις, τη μνήμη μισούν

moritz320 / pixabay
Η παλαιότερη αναφορά στη σύγχρονη Ελλάδα για μαθητικές παρελάσεις συναντάται στο 1899. Aυτό που έκανε ο Μεταξάς ήταν να καθιερώσει σε κεντρικό επίπεδο ένα θεσμό που ήδη ήταν γνωστός σε περιφερειακό. Έχουμε και λέμε: οι εθνομηδενιστες μισούν τις επετείους του ελληνικού έθνους που αφορούν την απόφαση του να τα βάλε, με υπέρτερους κατακτητές για την επανάκτηση και την προάσπιση της ελευθερίας του, μισούν το "ελευθερία η θάνατος" και το "όχι".

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Είναι η ίδια ιδεολογική παράταξη που δικαιολογούσε τον εθνικισμό των Τούρκων, αμφισβητούσε τη Γενοκτονία του Ελληνισμού με γελοία επιχειρήματα τύπου "κάναμε και εμείς πολλά το 1919" όταν πήγαμε στη Μικρά Ασία και για αυτό ο Κεμάλ, το λάμπρο άστρο του Χίτλερ, και οι Νεότουρκοι είχαν εξαγγείλει τη Γενοκτονία από το 1911.

Σκέφτονται λέει τους πρόσφυγες του 1922 αλλά θεωρούν την εκστρατεία για το σταμάτημα των διώξεών τους και την κατοχύρωση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των αυτοχθόνων πληθυσμών ως ιμπεριαλιστική ενώ υπερασπίζονται τους βουλγαροφασίστες της ΕΜΕΟ και τις επιδιώξεις τους.

Αγαπάνε, λέει, τους πρόσφυγες του 1922 που η μητρόπολη τους στέρησε την πατρίδα τους και τους σύγχρονους πρόσφυγες, τους ταυτίζουν μόνοι τους με αυτούς που έχασαν οριστικά την πατρίδα τους εξαιτίας της μητρόπολης (σαν να φτύνουν τις πατρίδες των προσφύγων) και με τους οικονομικούς μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Δεν αγαπάς τον άνθρωπο όταν τον θεωρείς μάζα κι αυθαίρετα πιστεύεις ότι η πατρίδα, το σπίτι του έχει χαθεί οριστικά ταυτίζοντας τον με εκείνον που αναζητά καλύτερη οικονομική τύχη. Τουλάχιστον οι υποψήφιες των καλλιστείων όταν εύχονται παγκόσμια ειρήνη μπορεί και να το εννοούν. Δεν προσβάλλουν νεκρούς.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail