Η ΝΔ «απάλλαξε» τον εαυτό της από την υπόσχεση μείωσης φόρου για ανακαινίσης ακινήτων

Skitterphoto / pixabay
Από αλλού ξεκίνησε η όλη ιστορία με την έκπτωση φόρου που θα εξασφαλίζει το 40% των δαπανών για ανακαινίσεις κι αναβαθμίσεις ακινήτων. Ούτε λίγο ούτε πολύ μένει - με τα σημερινά ισχύοντα - εκτός της έκπτωσης φόρου η δαπάνη για την απόκτηση των υλικών. Ας δούμε λίγο όμως την ιστορία αυτής της άλλοτε φιλόδοξης προεκλογικής υπόσχεσης.

Του Στρατή Μαζίδη

Στις 15/9/2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε από τη ΔΕΘ (απόσπασμα από την ομιλία του από το nd.gr):

Ταυτόχρονα αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που καταβάλλεται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρηση των υφιστάμενων κατοικιών. Ώστε τα σπίτια μας να γίνουν φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά και να αυξηθεί η αξία τους στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Την εξαγγελία χαιρέτιζε και η ΠΟΜΙΔΑ στην ιστοσελίδα καθώς μετέφερε τις εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη σημειώνοντας όμως ότι χρειάζονται περισσότερα τολμηρά βήματα.

 Λίγο καιρό μετά όμως θα διαπιστώσουμε μια πρώτη σημαντική αλλαγή στο ενημερωτικό φυλλάδιο του 12ου Συνεδρίου της ΝΔ το Δεκέμβριο του 2018:




Στις 23-6-2019 ο κ. Δημητρέλης γράφει στο capital.gr σε σχετικό άρθρο:

Όποιος ιδιοκτήτης προχωρά σε δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης κάποιου ακινήτου του, είτε κατοικίας είτε επαγγελματικού, και λαμβάνει φορολογικά στοιχεία για αυτές, τότε έως και το 50% της σχετικής δαπάνης θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη ή αν δεν προκύπτει φόρος εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ.

Εκ πρώτης ανάγνωσης μπορεί το συγκεκριμένο μέτρο να φαντάζει δημοσιονομικά βαρύ. Στην ουσία, όπως εξηγεί πηγή που συμμετείχε στον σχεδιασμό του, το μέτρο είναι δημοσιονομικά αυτοχρηματοδοτούμενο. Για να δοθεί η έκπτωση φόρου θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να ζητήσει και να λάβει φορολογικά παραστατικά, όπως αποδείξεις και τιμολόγια, από τους τεχνικούς που θα πραγματοποιήσουν τις σχετικές εργασίες καθώς και από τις επιχειρήσεις που θα προμηθευτεί τα οικοδομικά υλικά.

Στις 24-10-2019 ο ίδιος συντάκτης προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα capital.gr δίχως αναφορά πλέον στα υλικά:

- η έκπτωση θα είναι της τάξης του 40% από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, είτε αυτό προέρχεται από εισόδημα μισθωτών υπηρεσιών, είτε από ελευθέριο επάγγελμα είτε από εκμίσθωση ακινήτων  - προϋπόθεση για την παροχή της έκπτωσης είναι όχι μόνο να έχει εκδοθεί το σχετικό φορολογικό παραστατικό αλλά και να έχει εξοφληθεί με τη χρήση τραπεζικού μέσου, όπως είναι η πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του τεχνίτη της οικοδομής

Στις 9-11-2019 η ΠΟΜΙΔΑ μιλά για διάταξη-παγίδα:

Δυστυχώς, με το υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο, όχι μόνον οι ιδιοκτήτες ακινήτων αδικούνται κατάφωρα γιατί, ενώ εξαιρούνται από κάθε ελάφρυνση, θα υποχρεωθούν στο αδύνατον γι’ αυτούς 30% για δαπάνες με «πλαστικό χρήμα», αλλά με το άρθρο 16 του σ.ν. ακυρώνεται πλήρως η παραπάνω εξαγγελία σας, δεδομένου ότι αυτό προβλέπει ότι:  

1.      H ρύθμιση θα αφορά δαπάνες μόνον για παροχή υπηρεσιών και όχι για το κόστος υλικών και εξοπλισμού, όπως ήταν απόλυτα σαφές από τις εξξαγγελίες σας!
2.      Η ισχύς της θα είναι μόνον για μια τριετία, και με ανώτατο όριο δαπάνης το ποσό των 48.000!
3.      Η επιστροφή θα μειώνει αποκλειστικά και μόνον το φόρο εισοδήματος και όχι και τους λοιπούς φόρους, και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ!
4.      Η μείωση του φόρου θα γίνει σε 4 ετήσιες ισόποσες δόσεις, ήτοι μόνον 25% ετησίως!
5.      Αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»!
6.      ΚΑΙ Η ΠΑΓΙΔΑ: Όσοι κάνουν χρήση της διάταξης αυτής, για οσοδήποτε ασήμαντο ποσό, θα χάσουν τη γνωστή πάγια, αυτόματη και χωρίς δικαιολογητικά έκπτωση ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%) από όλο το φορολογητέο εισόδημά τους εκ μισθωμάτων, επί έως και μια ολόκληρη επταετία, ήτοι μέχρι 31.12.2026 !!!

Σε απλά ελληνικά, μια ωραία υπόσχεση πετάγεται από το βήμα ενός μικροφώνου και σταδιακά μέχρι το στάδιο της υλοποίησης πραγματώνεται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ώστε τελικά να μην έχει καμία σχέση με την αρχική εξαγγελία.

Εν τέλει όχι μόνο δεν κερδίζει ο πολίτης αλλά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες χάνει.

Είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος των τεχνιτών είναι Αλβανοί οι οποίοι εργάζονται για το μεροκάματο των 50-60 ευρώ. Θα αγοράσει λοιπόν κάποιος πχ τις μπογιές και τον στόκο. Μετά σε τι φασαρία να μπει για να πληρώσει πχ 100 ευρώ τον άνθρωπο που θα πάει δύο ημέρες να δουλέψει σε ένα διαμέρισμα; Τι...παραστατικό θα πάρει από τον τεχνίτη που τρέχει δεξιά κι αριστερά να βρει τις δουλειές; Κι ας υποθέσουμε ότι ο μάστορας είναι η εξαίρεση και μπορεί να εκδώσει παραστατικό, το οποίο θα περιλαμβάνει βέβαια και τις έξτρα χρεώσεις, για τι; Για 40-50 ευρώ έκπτωση δια του τέσσερα; Κοροϊδευόμαστε.

Επιπλέον είναι επίσης γνωστό ότι αρκετός κόσμος κάνει μόνος του αυτές τις δουλειές. Βάφει, στοκάρει, επισκευάζει. Είναι επίσης γνωστό πως όταν αγοράζει κανείς τα υλικά από συνοικιακά καταστήματα, μπορεί, αν έχει κίνητρο, να μην καεί να ζητήσει απόδειξη. 

Με το μέτρο αυτό εφόσον παρέμενε ως είχε, θα είχε ένα λόγο να το κάνει. Αλλά πέραν τούτου και σε μια αγορά με παλαιά ακίνητα, πολλοί θα είχαν ένα κίνητρο να εξετάσουν σοβαρά να ρίξουν κάποια χρήματα στα ακίνητά τους αγοράζοντας υλικά και ως εκ τούτου θα αυξάνονταν οι τζίροι των καταστημάτων και συνεπώς ο προς είσπραξη ΦΠΑ αλλά και τα κέρδη προς φορολόγηση, που σημαίνει ότι στο τέλος το κρατικό ταμείο θα είχε μεγάλο ποσοστό να βρισκόταν στο "συν".

Τώρα όμως; 

Η κυβέρνηση μοιάζει με αυτόν που θέλει να βάψει ένα δωμάτιο και έχει δοκιμάσει αρκετά διαφορετικά χρώματα στον τοίχο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail