400.000 Κούρδοι ξεσπιτώθηκαν το 2015-16 στην Τουρκία με την "αντι-τρομοκρατική εκστρατεία"

Freepen.gr - Μια νέα έκθεση αποκάλυψε ότι περίπου 400.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από κατά βάση κουρδικές πόλεις κατά τη διάρκεια των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων το 2015 και το 2016 στα πλαίσια της περιβόητης τότε "αντι-τρομοκρατικής" επιχείρησης, ανέφερε ο ιστοχώρος ειδήσεων Bianet.

Ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων καταστράφηκαν μεγάλα τμήματα κατοικημένων περιοχών στις πόλεις Şırnak, Cizre, Silopi, Idil, Mardin, Nusaybin, Hakkari, Yüksekova και Diyarbakır και εκατοντάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων.

Η έκθεση, που καταρτίστηκε από το υποκατάστημα της Τουρκικής Ένωσης Τεχνικών και Αρχιτεκτόνων (TMMOB) του Diyarbakır, ανέφερε επίσης ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός στις πόλεις αυτές έχει γίνει φτωχότερος, καθώς ορισμένοι από αυτούς έχουν χάσει τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πληθυσμός του Cizre, όπου η τελευταία απαγόρευση κυκλοφορίας διήρκεσε 79 ημέρες, έχει μειωθεί σε περίπου 20.000, καθώς περίπου 110.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω στρατιωτικής δραστηριότητας.

Σε μια περίοδο απαγόρευσης 43 ημερών στη νοτιοανατολική περιοχή İdil, 80 τοις εκατό του πληθυσμού μετανάστευσαν και δεκάδες κάτοικοι πέθαναν, ανέφερε η έκθεση.

Έξι γειτονιές καταστράφηκαν ολοσχερώς στην περιφέρεια Sur του Diyarbakır, σύμφωνα με την έκθεση, προσθέτοντας ότι η τελευταία απαγόρευση κυκλοφορίας που επεβλήθη από τον τοπικό κυβερνήτη εξακολουθεί να ισχύει.

Μετά την ανάσχεση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το PKK το 2015, ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στις νοτιοανατολικές επαρχίες. Ωστόσο αυτό ήταν το αναγκαίο πρόσχημα για να εξαφανιστούν από το χάρτη ολόκληρα οικιστικά συγκροτήματα και να μετακινηθούν ή ακόμη και να "εκκαθαριστούν" οι τοπικοί πληθυσμοί. Φυσικά στην περίπτωση της Τουρκίας η Δύση δεν είδε κάνενα "καθεστώς" ούτε ανάγκη επέμβασης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail