Ποιος ήταν ο Γηρυόνης που έδωσε το όνομά του στην κακοκαιρία που έρχεται και θα εξελιχθεί σε 3 φάσεις

Ενα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από αύριο. Και το όνομα αυτού... Γηρυόνης. Ποιος ήταν όμως ο Γηρυόνης;

Στο Wikipedia διαβάζουμε ότι ο Γηρυόνης στην ελληνική μυθολογία ήταν ένας τρισώματος ή τρικέφαλος γίγαντας, γιος του Χρυσάωρα ή του θεού Ποσειδώνα και της Καλλιρρόης, κόρης του Ωκεανού. Και στις δύο εκδοχές, είναι εγγονός της Μέδουσας Γοργώς.

Αναδημοσίευση από: iefimerida.gr

Από πού προέρχεται το όνομα Γηρυόνης

Σύμφωνα πάντα με την Wikipedia το όνομα Γηρυόνης προέρχεται από το ρήμα γηρύω που σημαίνει φωνάζω, σκούζω. Ο μυθολογικός Γηρυόνης ήταν επίσης γνωστός με τα ονόματα Γηρυονέας, Γηρυονεύς και Γηρυών.

Τον Γηρυόνη τον σκότωσε ο Ηρακλής

Ο Γηρυόνης κατοικούσε στη νήσο Ερύθεια, στην ομιχλώδη Δύση, στα πέρατα του Ωκεανού. Είχε πλούσια κοπάδια βοδιών, που τα έβοσκε ο Ευρυτίων και ο δικέφαλος σκύλος Όρθρος ή Όρθος, κοντά στο μέρος όπου ο Μενοίτιος έβοσκε τα κοπάδια του Άδη. Με διαταγή του Ευρυσθέα ο Ηρακλής ήρθε στην Ερύθεια για να πάρει τα βόδια του Γηρυόνη στον ομώνυμο άθλο του, τον δέκατο κατά σειρά. Ο Ηρακλής σκότωσε τελικά τότε τον Γηρυόνη, κοντά στον ποταμό Ανθεμούντα, όπου συναντήθηκαν και αναμετρήθηκαν.

Ο μύθος το τρισώματου Γηρυόνη

Οπως αναφέρεται στην ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, οι αρχαίοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν ποικιλότροπα τον μύθο του τρισώματου Γηρυόνη. Η μία εξήγηση ήταν ότι στην πραγματικότητα ο Γηρυονης ήταν οι τρεις γιοί του Χρυσάορα, που εξεστράτευσαν κατά του Ηρακλή. Η άλλη εξήγηση ήταν ότι ο Γηρυόνης εκφράζει τις τρεις χρονικές κατηγορίες (παρελθόν - παρόν - μέλλον). Επιστημονικότερος, ο Θουκυδίδης ερμηνεύει τον μύθο ως ανάμνηση της παλαιότερης εποχής, κατά την οποία οι ληστείες ήταν συχνές, αλλά δεν θεωρούνταν επίμεμπτη πράξη. Ο δε Παλαίφατος, στο βιβλίο του "Περί Απίστων", αναφέρει πως ο Γηρυόνης καταγόταν από την πόλη Τρικαρηνία (κάρα = κρανίο) κι έτσι από παρανόηση, όταν αναφέρονταν στον Γηρυόνη τον Τρικάρηνο, νόμιζαν πως είχε τρία κεφάλια.

Η κακοκαιρία Γηρυόνης θα χτυπήσει από αύριο

Οπως έχουν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι, η κακοκαιρία Γηρυόνης θα χτυπήσει από την Κυριακή. Τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι νοτιοανατολικών διευθύνσεων. Η κακοκαιρία Γηρυόνης αναμένεται να χτυπήσει σε τρεις φάσεις.


Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.