Κόσοβο Νο2: Πως οι Αλβανοί με βρώμικο χρήμα αγοράζουν περιουσίες σε γειτονικές χώρες και εγείρουν αξιώσεις

CC BY-SA 3.0 / Julian Nitzsche
Freepen.gr - Εκτιμάται ότι μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότεροι από 11.000 Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια μετανάστευσαν στη νότια Σερβία. Η μαζική αγορά σερβικών σπιτιών και γης από τους Σέρβους άρχισε ήδη από το 2010. Οι Αλβανοί αγοράζουν ως επί το πλείστον ακίνητα σε σερβικά χωριά κατά μήκος της διοικητικής γραμμής με το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια.

Ο δήμος του Μπουγιάνοβατς τους τελευταίους μήνες θυμίζει μεγάλο εργοτάξιο. Τα κτίρια ξεφυτρώνουν όπως τα μανιτάρια και κυρίως κανείς δε ζει στα νέα διαμερίσματα. Τα τετραγωνικά πωλούνται σε μη ρεαλιστικά υψηλές τιμές, περίπου 700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, και τα διαμερίσματα αγοράζονται αποκλειστικά από Αλβανούς.

Είναι αυτή η προσπάθεια των Αλβανών να "καταλάβουν σιωπηλά" όπως συνέβη στο "σενάριο του Κοσσυφοπεδίου";

Όνειρο της "Μεγάλης Αλβανίας"

Η Δρ Jelena Vukoicic είπε στο Sputnik ότι η μαζική μετανάστευση των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια άρχισε επίσης να προετοιμάζει το έδαφος για όλα όσα μας συνέβησαν αργότερα.

"Κατέκτησαν ουσιαστικά" το Κοσσυφοπέδιο και την Ερζεγοβίνη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ύπαρξης της Γιουγκοσλαβίας. Είναι σαφές ότι οι Αλβανοί έχουν μια στρατηγική να διευθετήσουν τις περιοχές που θεωρούν δικές τους και έτσι να επιβεβαιώσουν την ιδέα της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», που είναι το μακροπρόθεσμο σχέδιο τους», εξήγησε.

Jelena Vukoicic

Προειδοποιεί ότι σε αυτή την περίπτωση κάποιος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, ιδιαίτερα επειδή οι Αλβανοί στη διασπορά έχουν τεράστια χρηματικά ποσά και αυτά τα χρήματα καταλήγουν σε μεγάλο βαθμό στην πραγματοποίηση της ιδέας των Αλβανών σε μια χώρα.

"Είναι βρώμικα χρήματα, τα οποία προέρχονται από τη διακίνηση ναρκωτικών και με τα χρήματα αυτά έχουν, σε μεγάλο βαθμό, ασκήσει πίεση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου καθώς και της αμερικανικής υποστήριξης. Με αυτά τα χρήματα, αγοράζουν γη και ακίνητα και, συνεπώς, αποσπούν από τους Σέρβους αυτές τις περιοχές, καθιστώντας τους ισχυρότερους σε αριθμό. Αυτό συμβαίνει και στη νότια Σερβία, η οποία αποτελεί μόνο ένα μέρος του σχεδίου τους", εξηγεί η Vukoicic.

Υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο Δήμο Medvedja, όπου οι Αλβανοί δεν είναι η πλειοψηφία, αλλά την έχουν τραβήξει μέσα στα σύνορά τους. Πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία δεν πραγματοποιείται μόνο στη Σερβία.

Έχουν ήδη τα μισά από τα Σκόπια

"Αυτό συμβαίνει επίσης στα Σκόπια, όπου οι Αλβανοί έχουν πάρει το ήμισυ των Σκοπίων και βλέπουμε παρόμοια πράγματα να συμβαίνουν στο Μαυροβούνιο. Το κάνουν όποτε βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς και όπου αισθάνονται ότι πρέπει να κατακτήσουν την επικράτεια. Δεν πρέπει να ξυπνήσουμε σε κάποιο σημείο και να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε περικυκλωθεί από Αλβανούς που δεν κατοικούσαν ποτέ στην περιοχή και στη συνέχεια να αναζητούν διεθνή υποστήριξη για να πάρουν ένα άλλο μέρος της επικράτειάς μας", καταλήγει.

Σέρβοι από τη νότια Σερβία θεωρούν ότι η αλβανική εθνική μειονότητα πρέπει να εκτοπιστεί καθώς φοβούνται ότι κρύβονται ορισμένες από τις προθέσεις για την ξαφνική διευθέτηση πολλών Αλβανών.

Μια στρογγυλή τράπεζα το 2017, αφιερωμένη στον εσωτερικό διάλογο για το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι οι Αλβανοί στο νότο και στην κεντρική Σερβία έχουν αγοράσει οτιδήποτε σέρβικο για τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο Μπουγιάνοβατς και τη Μεντβέτζα και υπάρχουν απίστευτα περισσότεροι ψηφοφόροι σε αυτούς τους δήμους από τους πολίτες, λόγω των χιλιάδων φανταστικών Αλβανών που ζουν στην διασπορά.

Μη ρεαλιστικές τιμές

Εκτιμάται ότι μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότεροι από 11.000 Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια μετανάστευσαν στη Νις και ο λόγος για τον οποίο οι Σέρβοι πωλούν περιουσία είναι η έλλειψη μετρητών. Από την άλλη πλευρά, ο στόχος των Αλβανών είναι να επεκταθούν αριθμητικά πέρα ​​από τη διοικητική γραμμή του Κοσσυφοπεδίου. Η μαζική αγορά σερβικών σπιτιών και γης από τους Σέρβους άρχισε ήδη από το 2010.

Οι Αλβανοί αγοράζουν ως επί το πλείστον γη και σπίτια σε σερβικά χωριά κατά μήκος της διοικητικής γραμμής με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, την περιοχή γύρω από το Vranje, στα σύνορα με το Bujanovac, αλλά και την περιοχή Toplica, Prokuplje, Kursumlija, Blace σε υψηλότερη από την πραγματική τιμή. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για την πώληση ακίνητης περιουσίας, οπότε είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πόσοι Αλβανοί στην πραγματικότητα κατέχουν ιδιοκτησία σε αυτό το τμήμα της Σερβίας. Το ακίνητο τους αγοράζεται για λογαριασμός τους από τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και ένα δικαστήριο έχει συνάψει σύμβαση σύμφωνα με την οποία ένας Αλβανός δανείζει το ποσό σε έναν Σέρβο, ενώ ακριβώς το ακίνητο μπαίνει σε υποθήκη.

Ο Σέρβος "δεν επιστρέφει τα χρήματα εγκαίρως" και έτσι ο Αλβανός γίνεται ιδιοκτήτης του διαμερίσματος χωρίς να αφήνει ίχνος της πώλησης.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθούν να θεωρούνται πολίτες του κράτους της Σερβίας, ώστε να μπορούν να αγοράζουν ελεύθερα ακίνητα στη Σερβία.

Το Novi Pazar βρίσκεται επίσης στη λίστα των προτιμώμενων τοποθεσιών για τους Αλβανούς, αλλά οι αγοραστές ενδιαφέρονται κυρίως για μεγάλα αγροτικά κτήματα, μακριά από την πόλη, η οποία θεωρείται ευρέως ότι είναι για το κίνημα Wahhabi. Οι νεοεισερχόμενοι στην περιοχή γύρω από το Pazar ενδιαφέρονται επίσης πολύ για την αγορά ακινήτου στο Apatin στη Βοϊβοντίνα, όπου, σύμφωνα με διάφορους ισχυρισμούς, έχει ήδη αγοραστεί μεγάλος αριθμός salas και άλλων ακινήτων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail