«Η άτυπη Ισλαμική Ενωση 22 Κρατών υπό τον Ερντογάν και ο στρατηγικός του στόχος»

Ο οικονομολόγος – αναλυτής και δημοσιογράφος Γιώργος Αδαλής, μιλώντας στον 98.4 εξήγησε το ρόλο και γεωπολιτικά της οικονομετρίας, σημειώνοντας ότι σε αυτήν οι δείκτες έχουν ελάχιστη σημασία μπροστά σε ένα άλλο μέγεθος, κι αυτό είναι η διακύμανση. Η διακύμανση ενός δείκτη ιστορικά, συγκρινόμενη με την διακύμανση ενός άλλου μπορεί να βγάλει "λαυράκια" για έναν οικονομέτρη και να στρέψει την έρευνα προς άλλες κατευθύνσεις και να αποδείξει απίστευτα πράγματα, ακόμα κι όταν συγκρίνεις ανόμοια οικονομικά μεγέθη.

Όπως διευκρίνισε, λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ξεκίνησε να καταγράφει, τις κινήσεις του Ερντογάν εκτός Τουρκίας. Όπως φάνηκε είχε αρχίσει να αναπτύσσει σχέσεις με χώρες που γεωγραφικά βρίσκονταν πολύ μακριά από την Τουρκία. Αντιλήφθηκε λοιπόν ότι σε μια σειρά 22 χωρών που είχε βάλει στο στόχαστρο ο Ερντογάν, ως συγκολλητική ουσία, χρησιμοποιούσε το Ισλάμ.

Ανεξάρτητα αν κάποια χώρα ήταν σιιτική ή σουνιτική, επένδυσε τεράστια ποσά για να πλάσει έναν μύθο που τον έφερε σαν "ηγέτη όλου του μουσουλμανικού κόσμου". Σε χώρες που ασπάζονται το Ισλάμ τόσο στην Ασία όσο και στην Αφρική. Αλλά και σε χώρες στη Βαλκανική. Στρατηγικά, ο Ερντογάν, έως το 2009, είχε καταφέρει να καταργήσει δασμούς σε προϊόντα και να αναπτύξει ιδιαίτερα στενές εμπορικές σχέσεις με 22 χώρες. Οι σχέσεις αυτές έγιναν ακόμη περισσότερο στενές με άρσεις στους περιορισμούς στις μετακινήσεις ανθρώπων.

Το αποτέλεσμα ήταν ουσιαστικά να δημιουργήσει, μια άτυπη ισλαμική ένωση χωρών. Κατά τον Γιώργο Αδαλή, ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει και είναι πολύ σκληρός. Μπορεί να είναι προς το παρόν μόνο οικονομικός, αλλά τα θύματά του είναι περισσότερα από ότι μπορεί να χωρέσει η φαντασία μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail