Ας εξηγήσει κάποιος στο Δένδια ότι η Τουρκία σκάβοντας στη λάσπη κερδίζει ως και 2 τρις δολάρια!

Είναι εντυπωσιακή αυτή η διγλωσσία που παρατηρείται ανάμεσα σε στελέχη της κυβέρνησης στα πολύ σοβαρά εθνικά ζητήματα. Το παρατηρήσαμε με το θέμα της λαθρομετανάστευσης, το εντοπίζουμε και τώρα με την ανάλυση [;] της τουρκικής δραστηριότητας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στρατής Μαζίδης

Μόλις στις 9 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας όντας καλεσμένος στην ΕΡΤ 1 και την εκπομπή «Πολιτική Επικαιρότητα» με τους δημοσιογράφους Ν. Μελέτη και Φ. Παπαθανασίου, ερωτηθείς σχετικά τόνισε:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν μπορεί να ερμηνευτεί όμως και σαν ένδειξη αδυναμίας σε ό,τι αφορά την Κύπρο; Υπάρχει η κριτική ότι η Ελλάδα και η Λευκωσία χωρίς να αντιδρούν, έχουν αφήσει την Τουρκία να απλώνει γεωτρύπανα γύρω - γύρω από το νησί.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Την έχουμε αφήσει; Αυτό που έχει συμβεί είναι να χαλάει η Τουρκία τα λεφτά του Τούρκου φορολογούμενου πολίτη, χωρίς κανένα λόγο. Αυτό έχει συμβεί. Μου λέτε τι έχει καταφέρει η Τουρκία με αυτή την πολιτική; Μου λέτε ένα πράγμα το οποίο έχει πετύχει; Δεν έχει πετύχει απολύτως τίποτε. Έχει πετάξει ένα σκασμό λεφτά, έχει χαλάσει την εικόνα της σε όλο τον πλανήτη, κινδυνεύει να σπάσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χάνει συνέχεια κονδύλια βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να κερδίσει τι. Να σκάβει στη λάσπη. 40 μίλια δυτικά από τις ακτές της Κύπρου. Και αυτό το ονομάζει κανείς πολιτική; Και θέλει κανείς να μιμηθούμε αυτά τα χάλια; [Ω Μοντιέ!]

Δύο 24ωρα αργότερα ο ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτώπουλος κάνει πιο ρεαλιστική προσέγγιση με την παρουσία του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ με τη Σία Κοσιώνη:

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάμε τώρα στην Κυπριακή ΑΟΖ, κ. Υπουργέ. Εδώ τα πράγματα έχουν «χοντρύνει» αρκετά. Υπάρχει εκεί ένα τουρκικό γεωτρύπανο. Άλλοι λένε τρυπάει, άλλοι λένε δεν τρυπάει. Δεν ξέρω ποια είναι η δική σας πληροφόρηση, τρυπάει ή δεν τρυπάει;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διίστανται οι απόψεις. Κάποιοι λένε ότι το βάθος σε εκείνη την περιοχή είναι τόσο μεγάλο ώστε το «Γιαβούζ» δεν μπορεί να φτάσει και να τρυπήσει. Όμως σημασία δεν έχει αυτή καθαυτή η έρευνα και η γεώτρηση, σημασία έχει η παρουσία του «Γιαβούζ» με συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Λίγο παρακάτω θα κάνει μια ακόμη επισήμανση:

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν είναι μόνο συμβολική είναι και ουσιαστική, υπό την έννοια ότι εκεί, εφόσον τα δούμε όλα αυτά να συμβαίνουν, θα υπάρξει μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι! Δεν είναι καλό πράγμα η συγκέντρωση δυνάμεων σε μια περιορισμένη περιοχή.

Η περιοχή αυτή είναι τεράστια. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν σε μια γωνιά του Οικοπέδου 7, για την οποία υπάρχει και μια αμφισημία εν πάση περιπτώσει εάν μπαίνει στα δικά τους ύδατα ή στη δική τους, την υπό ανακοίνωση Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την κατά την άποψή τους.

Οι Γάλλοι είναι σε μια άλλη περιοχή. Είναι μακριά, λοιπόν, οι μεν από τους δε. Από εκεί και πέρα όμως, η παρουσία και των δύο σε αυτή την περιοχή σημαίνει ότι ο καθένας επιχειρεί να κατοχυρώσει το δυνητικό συμφέρον του. Και αυτό έχει τη δική του σημασία.

Μήπως κάποιος στο ΥΕΘΑ να κάνει μια προώθηση το δελτίο τύπου στο ΥΠΕΞ για να γίνει αντιληπτό και από τον αρμόδιο υπουργό που θα έπρεπε να τα παίζει στα δάκτυλα όλα αυτά, τι κερδίζει η Τουρκία;

Αντιλαμβανόμαστε ότι με βάση τα παραπάνω έχουμε υπουργούς που δεν επικοινωνούν και δε συνεργάζονται μεταξύ τους; Πώς η κυβέρνηση δε συλλέγει πληροφορίες-δεδομένα, δεν αναλύει, δε συμπεραίνει, δεν καταλήγει; Η χώρα συνεχίζει να υπάρχει από καθαρή σύμπτωση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail