Τι θα συνεπαγόταν ένας πλήρης πόλεμος μεταξύ της Τουρκίας και της SDF;

Ντελίλ Σουλεϊμάν - ΑFΡ
Με την Τουρκία λίγο πριν ξεκινήσει μια σημαντική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία κατά των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), είναι σημαντικότερο από ποτέ να διαπιστώσουμε τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας πράξης επιθετικότητας τόσο για τη Συρία όσο και για την Τουρκία.

Rudaw.net - Paul Iddon
Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να αποσύρουν στρατεύματα από τα σύνορα της βορειοανατολικής Συρίας με την Τουρκία, μόλις ώρες μετά τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, που έδωσε το πράσινο φως για να εισβάλουν οι τουρκικές δυνάμεις. Αυτό θα δώσει στην Τουρκία το ελεύθερο να επιτεθεί στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων και να εισβάλει στην καρδιά του Συριακού Κουρδιστάν (Ροζάβα).

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «δεν θα υποστηρίξει ούτε θα εμπλακεί» σε μια τέτοια επιχείρηση, αλλά επίσης «δεν θα είναι πλέον στην άμεση περιοχή».

Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, ανέφερε ότι οι Κούρδοι θα πρέπει απλώς να "επιλύσουν την κατάσταση" οι ίδιοι, συμπεριλαμβανομένου του τι πρέπει να γίνει με χιλιάδες τρομοκράτες του ISIS που παραμένουν σε αιχμαλωσία υπό της SDF, πολλοί σε αυτοσχέδιες φυλακές.

Από την πλευρά της, η SDF επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι οποιαδήποτε σημαντική τουρκική επίθεση θα βυθίσει την περιοχή σε πόλεμο.

"Δεν θα διστάσουμε να μετατρέψουμε τυχόν απρόκλητη επίθεση της Τουρκίας σε έναν πόλεμο σε ολόκληρο το σύνορο για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και τον λαό μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της SDF, Μουσταφά Μπαλί.

Η SDF προειδοποίησε προηγουμένως ότι μια τουρκική επίθεση θα οδηγήσει σε πόλεμο που θα εκτείνεται σε ολόκληρο σύνορο των 600 χιλιομέτρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, η SDF έδειξε πλήρη συνεργασία με τις ΗΠΑ όταν η Ουάσιγκτον προσπάθησε να δημιουργήσει μια "ασφαλή ζώνη" κατά μήκος των συνόρων για να καλύψει τις ανησυχίες και τις απειλές ασφάλειας της Τουρκίας για επίθεση τον Αύγουστο.

Η ομάδα απέσυρε εθελοντικά τα βαριά της όπλα και κατέστρεψε τις αμυντικές οχυρώσεις κοντά στα σύνορα για να αποδείξει ότι δεν αποτελούσε απειλή για την Τουρκία.

Η ομάδα υποστήριξε ακόμη την εγκαθίδρυση μιας ασφαλούς ζώνης σε όλο το μήκος των συνόρων σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια μονομερή τουρκική εισβολή.

Έχοντας κάνει όλες αυτές τις παραχωρήσεις, η SDF εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την απειλή μιας μεγάλης επίθεσης.

Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ίδρυσαν επίσης ένα κοινό κέντρο διοίκησης με την Τουρκία για να παρακολουθήσουν τη συμμόρφωση της SDF με τη συμφωνία -συμπεριλαμβανομένων των περιπολιών ομάδων και ελικοπτέρων- οι Τούρκοι αξιωματούχοι επανειλημμένα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και επανέλαβαν την απειλή τους για εισβολή.

Μετά από ένα τηλεφώνημα με τον Τούρκο ομόλογό του την Κυριακή, ο Τραμπ αποφάσισε να αφήσει την Τουρκία να καταλάβει ένα κομμάτι των συνόρων. Τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες, αυτό πιθανότατα θα δει τα αντίποινα της SDF, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο πέρα ​​από την άμεση Συριακή-Τουρκική συνοριακή περιοχή.

Σύμφωνα με τον Micha'el Tanchum, ένας ανώτερος συνεργάτης του Αυστριακού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών (AIES), μια μεγάλης κλίμακας τουρκική εισβολή "κινδυνεύει η Άγκυρα να βυθιστεί σε ένα βούρκο που μπορεί να εξαπλωθεί στα βόρεια των συνόρων".

"Διατηρώντας στρατιωτικές θέσεις σε όλη τη Συρία και το Ιράκ, η Τουρκία επεκτείνει την ανάγκη της για την προστασία της δύναμης ενάντια στις αντάρτικες επιχειρήσεις", δήλωσε ο Tanchum στο Rudaw English.

Η Τουρκία διεύρυνε τις δραστηριότητές της εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ από τις αρχές του 2018. Δημιούργησε αρκετές νέες λειτουργικές βάσεις σε περιοχές όπου δραστηριοποιείται το PKK. Από τον Αύγουστο του 2018, έχει επίσης σημειώσει κάποια επιτυχία στη δολοφονία των ανώτερων μελών του PKK μέσω στοχευμένων αεροπορικών επιθέσεων, μια πρώτη από τις δεκαετίες μακράς διένεξης.

Ο Tanchum πιστεύει ότι ένας μεγάλος πόλεμος στη βορειοανατολική Συρία θα μπορούσε να δει μια σύγκλιση, με το SDF να αγωνίζεται ενάντια στην Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, ενώ το PKK θα παλεύει επίσης απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Τουρκία και πιθανόν ακόμη και στην περιφέρεια του Κουρδιστάν ταυτόχρονα.


"Η Τουρκία δεν έχει έλλειψη αντιπάλων, οι οποίοι θα χρηματοδοτούν και θα προμηθεύουν αντάρτες για μια τέτοια εκστρατεία", είπε, προσθέτοντας ότι "πολλά θα εξαρτηθούν" από το τι είδους συμφωνίες έχει κάνει η Τουρκία με τη Ρωσία, τη Συρία και το Ιράν.

"Η μεγαλύτερη απειλή θα ήταν η ταυτόχρονη εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και στην ίδια τη νότια Τουρκία", δήλωσε.

Ο Tanchum επικαλείται το προηγούμενο των πολιτοφυλακών νεολαίας στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας το 2015.

"Η Τουρκία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια άλλη λαϊκή εξέγερση από παρόμοιες πολιτοφυλακές στα νοτιοανατολικά", είπε.

Ο Tanchum σημείωσε ότι το YPG - το κύριο συστατικό της πολυεθνικής SDF - είχε «σχεδόν ένα χρόνο για να προετοιμαστεί για την πιθανότητα μιας τουρκικής εισβολής».

"Έχουν αναφερθεί εκτεταμένες κατασκευές σήραγγας στη βορειοανατολική Συρία", είπε.

"Η επιχείρηση της Τουρκίας σε ένα μεγάλο τμήμα της βόρειας Συρίας μπορεί να αποδειχθεί πιο δαπανηρή από ό,τι αναμένει η Άγκυρα, ανάλογα με την ανταπόκριση των Κούρδων και στις δύο πλευρές των συνόρων".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail