Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ινδία για τους S-400: Κυριαρχικό μας δικαίωμα, απαντά το Νέο Δελχί


Sputnik / Alexey Kudenko
Freepen.gr - Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι «ήταν εύλογα πεπεισμένος» πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιληφθούν την απόφαση του Νέου Δελχί να αγοράσει προηγμένο αμυντικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400, από τη Ρωσία.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους "συμμάχους και τους συνεργάτες" των ΗΠΑ ότι θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις αν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην απόκτηση ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, ανέφερε η ινδική αγγλική εφημερίδα The Hindu.

"Καλούμε όλους τους συμμάχους και τους εταίρους μας να παραιτηθούν από συναλλαγές με τη Ρωσία, οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν σε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των κυρώσεων κατά της κυβέρνησης της Αμερικής (CAATSA)", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το σχόλιο έγινε σύντομα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας ότι το Νέο Δελχί ανέκαθεν υποστήριζε πως η προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού αποτελεί "κυρίαρχο δικαίωμα" και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον θα καταλάβει την απόφαση της χώρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400.

Η Ινδία και η Ρωσία υπέγραψαν σύμβαση ύψους 5,43 δισ. Δολαρίων για την αγορά πέντε συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, παρά τις απειλές των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα αγοράζει από τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας σύμφωνα με το νόμο CAATSA.

Εκτός εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ παραχωρήσει waiver, η ινδική συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις κατά την πρώτη πληρωμή για τον εξοπλισμό. Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει απόφαση για πιθανή δράση στο πλαίσιο του CAATSA. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η Ινδία και η Ρωσία έχουν βρει έναν μηχανισμό μόνιμης πληρωμής, ο οποίος πιστεύεται ότι θα παρακάμψει πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail