Απόντα τα ελληνικά F-16 από τους κυπριακούς ουρανούς… απούσα και η αλήθεια…


Για τις «θεωρίες» του γιατί απουσίαζαν ελληνικά μαχητικά από τους κυπριακούς ουρανούς κατά τη χθεσινή παρέλαση της επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας θα πρέπει να απευθυνθείτε σε άλλους χώρους, ειδικά όσοι αρέσκονται σε «φαντασιοπληξίες» (και όσοι θέλουν τις… πιστεύουν).

Εμείς, από όσο γνωρίζουμε, δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός για τέτοιες πτήσεις και κάπου εδώ ξεκινά και το επικοινωνιακό πρόβλημα ή η άστοχη διαχείριση μιας κατάστασης.

Αναδημοσίευση από: ptisidiastima.com

Θέμα προφανώς υπήρχε (ή θα δημιουργείτο), ήταν ευαίσθητο και η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ (η οποία θα έπρεπε να είναι προβλεπτική) -επιεικώς- το κακοδιαχειρίστηκε, ένα όχι καλό δείγμα δεδομένων των καιρών.

Γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει κανένα «τυπικόν» συμμετοχής ελληνικών μαχητικών στη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου στην Κύπρο. Είχαμε αναφέρει το 2017 ότι τα ελληνικά μαχητικά απουσίαζαν από τους κυπριακούς ουρανούς για 16 χρόνια αφού η προηγούμενη εμφάνισή τους είχε γίνει το 2001, τότε μάλιστα όχι ως συμμετοχή σε παρέλαση αλλά στο πλαίσιο της διεξαγωγής της άσκησης της Εθνικής Φρουράς «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ».

Δημιουργήθηκε όμως ένα ανεπίσημο «προηγούμενο» όταν ελληνικά F-16 πέταξαν πάνω από την Λευκωσία όχι σε μια αλλά σε δυο διαδοχικές περιστάσεις του συγκεκριμένου εορτασμού το 2017 και το 2018, όπως λέγανε τότε οι πληροφορίες με προσωπική απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας και με το «ελεύθερο» του χειρισμού που απολάμβανε ο «συγκυβερνήτης» («ελεύθερο» το οποίο χρησιμοποίησε άστοχα και σε άλλα ευαίσθητα θέματα).

Το εάν έπρεπε ή όχι να συμμετάσχουν τα F-16 το 2017 και 2018 στην κυπριακή παρέλαση είναι ένα θέμα το οποίο έχει μάλλον εξαντληθεί… όταν συνέβη και δεν είναι η ουσία του σημερινού ζητήματος. Πέταξαν όμως δυο επάλληλες χρονιές και αυτό δημιούργησε ένα «προηγούμενο».

Εφόσον οι πτήσεις του 2017 και 2018 ήταν αποσπασματικές και δεν επρόκειτο να επαναληφθούν φέτος, μια σωστή διαχείριση του θέματος από το ΥΠΕΘΑ θα επέβαλε να «συμπεριληφθεί» η «απόφαση» στην επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας κου Παναγιωτόπουλου στη Κύπρο.

Η «παραδοσιακή» ανακοίνωση θα μπορούσε να αναφέρεται στην παρουσία του Έλληνα ΥΕΘΑ αλλά και στις δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ που θα λάμβαναν μέρος στην παρέλαση. Έτσι δεν θα υπήρχε καμία αμφιβολία για το τι θα ίσχυε, ούτε θα υπήρχε χώρος για όλα όσο γράφηκαν στη συνέχεια περί «υπαναχώρησης λόγω φόβων τουρκικών προκλήσεων» και «τουρκικών απειλών αναχαίτισης». Κάτι τέτοιο όμως -προφανώς από κακή εκτίμηση της ευαισθησίας της κατάστασης- που θα ξεκαθάριζε το ζήτημα, δεν έγινε προκαταβολικά και έτσι αφέθηκε… πολύ σχοινί για να κρεμαστεί το ΥΠΕΘΑ, με τους ειδικούς και “ειδικούς” του διαδικτυακού “καφενείου” να πλάθουν θεωρίες συνωμοσίας, στο βωμό της επισκεψιμότητας.

Υπογραμμίζουμε και πάλι ότι το θέμα δεν έχει να κάνει με το εάν ελληνικά μαχητικά θα έπρεπε να μετέχουν στην κυπριακή παρέλαση ή όχι. Κατά την άποψή μας έχει να κάνει με την κακή διαχείρισή του.

Προσωπική άποψη του υπογράφοντος είναι ότι θα έπρεπε να υπήρχε παρουσία ελληνικών μαχητικών (και όχι μόνο) στην Κύπρο, αλλά όχι με τον τρόπο που «επιβλήθηκε» από τον κο Καμμένο. Η ουσία δεν βρίσκεται στο “φαίνεσθαι”, αλλά στην πραγματική προβολή αεροπορικής -και όχι μόνο- ισχύος στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Ουσιαστική και έμπρακτη απόδειξη της ελληνικής συμπαράστασης θα ήταν, για παράδειγμα, η συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων –περιλαμβανομένων μαχητικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων στην άσκηση «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» ή σε μια άλλη ετήσια συνεκπαίδευση, αλλά με μεταστάθμευση μαχητικών ή ελικοπτέρων στην Κύπρο και όχι απλά με μια εμφάνιση λεπτών πάνω από μια παρέλαση.

Προφανώς η ελληνική πλευρά δεν “φοβήθηκε” τουρκικές αντιδράσεις, και εδώ που τα λέμε, οι πτήσεις ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο για εθιμοτυπικούς λόγους, είναι περισσότερο συμβολική παρά πρακτική.

Επικοινωνιακό φάουλ λοιπόν (και μόνο) από το ΥΠΕΘΑ σε ένα ευαίσθητο θέμα και που ελπίζουμε να μην επαναληφθεί…

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.