Απίστευτα παιχνίδια με εθνικές προεκτάσεις για τα ΕΛΠΕ: Ο Σύριζα καταψηφίζει ν/σ της ΝΔ για τα πετρέλαια που ο ίδιος σχεδίασε

Freepen.gr - Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα προκύπτει μέσα από την πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή στη συζήτηση για τα σχέδια νόμου για 4 συμβάσεις μίσθωσης για Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο, το οποίο αφορά την τύχη των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ωστόσο θα ακολουθήσουμε αντίθετη πορεία. Θα ξεκινήσουμε από τα συμπεράσματα και τις ερωτήσεις, για να παραθέσουμε στη συνέχεια τόσο αποσπάσματα της τοποθέτησης του κ. Χατζηδάκη στη Βουλή, όσο και της δήλωσης του κ. Φάμελλου από το ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάζοντας τις παρακάτω δηλώσεις αναρωτιώμαστε:

> Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει για κάτι που ο ίδιος είχε συμφωνήσει και προωθήσει; 

> Ο κ. Φάμελλος αναφέρει ότι η ΝΔ προωθεί την πώληση των ΕΛΠΕ με έκπτωση του μεριδίου συμμετοχής του Δημοσίου. Τι ποσοστό είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τι σχεδιάζει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη;

> Με το πέρασμα των Ελληνικών Πετρελαίων στο ΤΑΙΠΕΔ και την περαιτέρω ιδιωτικόποιησή τους με αντίστοιχο περιορισμό της κρατικής συμμετοχής σε μια κερδοφόρα επιχείρηση [συνεπώς γιατί μπαίνει στο ΤΑΙΠΕΔ;] και σε μια εποχή όπου οι έρευνες και πιθανότατα οι εκμεταλλεύσεις των κοιτασμάτων σε επόμενο χρόνο θα είναι στην ημερήσια διάταξη, αντιλαμβανόμαστε πως το Ελληνικό Δημόσιο κινδυνεύει να χάσει τεράστια ποσά ως κέρδη αφού θα έχει περιορισμένη συμμετοχή; Κατανοούμε ότι ανοίγουμε την πόρτα μέσω της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, ώστε ξένα κεφάλαια αγνώστου προέλευσης να πατήσουν πόδι στα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα; Τι θα συμβεί αν αυτές οι μετοχές καταλήξουν μέσω μιας κάποιας διαδρομής πχ στην...Turkish Petroleum;  

Η τοποθέτηση Χατζηδάκη στη Βουλή

Ο Υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του τοποθετήθηκε σχετικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αξιωματική πλέον αντιπολίτευση. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας. Η συμφωνία σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της ΑΟΖ στα βήματα των άλλων κρατών της περιοχής. Η επένδυση που υπογράφεται σήμερα για την έρευνα και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, προχωράμε με καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων και δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για να εξυπηρετήσουμε επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά για να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος, προοπτική, οικονομική ευημερία και ασφάλεια.

Κυρίες και κύριοι, όσα είπα είναι λόγια του Αλέξη Τσίπρα στις 27 Ιουνίου του 2019, δέκα μέρες πριν από τις εκλογές. Τα καταθέτω για τα Πρακτικά.

[...]

Και θέλω να σας πω εξομολογητικά κάτι. Ερχόμασταν στην Επιτροπή της Βουλής για να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά του Γιάννη Μανιάτη και του Γιώργου Σταθάκη στη δουλειά που έχει γίνει στους υδρογονάνθρακες όλα τα τελευταία χρόνια και σκεφτόμασταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν έτοιμος, εάν κάναμε κάποια εσφαλμένη πολιτική κίνηση και λέγαμε δυο κουβέντες παραπάνω γι’ αυτές τις συμβάσεις, να πει ότι ερχόμαστε να οικειοποιηθούμε το δικό του έργο. Αυτό ήταν η έγνοια μας!

Και από εκεί φτάσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει τις δικές του συμβάσεις, που υπέγραψε δέκα μέρες πριν από τις εκλογές σε πανηγυρική εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, παρουσία του ίδιου, του τότε Πρωθυπουργού και ομιλητή τον ίδιο τον κ. Τσίπρα! 

[...]

Κυρίες και κύριοι, καταλαβαίνω τι θα πείτε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πείτε ότι ναι, άλλαξαν τα πράγματα, διότι τώρα πια έχουμε την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Θα σταθώ, λοιπόν, στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Έχω εδώ διάφορες συμφωνίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα στις διάφορες μορφές της, θεσμούς, προμνημονιακή και μεταμνημονιακή εποπτεία. Δεν θα σας τα διαβάσω όλα, θα τα καταθέσω και αυτά στα Πρακτικά.

Διαλέγω την τελευταία συμφωνία, που ήταν η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας του Ιουνίου του 2019. Διαβάζωαπότοπρωτότυποκείμενο. Αναφέρεται στα ΕΛΠΕ και λέει το εξής: «An agreement was reached between the Greek authorities and the institutions that ΤΑΙΠΕΔ is given the technical mandate to explore all options available towards proceeding with the transaction». Μεταφράζω: «Σε σχέση με τα ΕΛΠΕ επετεύχθη μία συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών, δηλαδή της Κυβέρνησης Τσίπρα, και των θεσμών ότι το ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνει μία εντολή για να μελετήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές προς την κατεύθυνση του να προχωρήσει η συναλλαγή, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση». Αυτά συμφωνήσατε και σήμερα μας καταγγέλλετε! Καταγγέλλετε τους εαυτούς σας! Όμως δεν ξέρω ποια δύναμη σας ωθεί να το κάνετε. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Είπατε ότι ο πρωθυπουργός μίλησε σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Και τι είπε; Τα είπατε μόνοι σας. Είπε αυτό που λέει η συμφωνία σας, ότι το ΤΑΙΠΕΔ μελετά όλες τις επιλογές σε σχέση με περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Αυτό που συμφωνήσατε, αυτό μελετούμε και αυτό μελετά το ΤΑΙΠΕΔ για να το κάνει πράξη.

[...]

Όμως, θέλω να συνεχίσω με τα ΕΛΠΕ. Εμείς δεν έχουμε πρόθεση το δημόσιο να αποσυρθεί συνολικά από τα ΕΛΠΕ, αλλά ακόμη και να είχαμε, θέλω να σταθώ στα εξής: Θέλω να σταθώ στο ότι τα ΕΛΠΕ σε δύο από τις τέσσερις συμβάσεις συμμετέχουν στο 20%. Διαχειριστής, σε αυτές τις συμβάσεις, τα ΕΛΠΕ είναι μόνο σε μία. Και επίσης θέλω να σταθώ στο ότι εξ ορισμού, επειδή μιλάμε για διεθνείς συμβάσεις, σε όλη την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, μια και είναι διεθνής διαγωνισμός, δεν μπορεί ο διαγωνισμός να έχει προειλημμένο αποτέλεσμα και να ξέρουμε ότι ο νικητής του διαγωνισμού θα είναι τα ΕΛΠΕ ή η όποια εταιρεία. Αυτό το λέει η κοινή λογική.

Είναι, λοιπόν, δέσμευση της Κυβέρνησης ότι προχωρούμε προς την κατεύθυνση που εσείς συμφωνήσατε. Εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ όλες τις επιλογές και θα κρίνουμε με βάση προφανώς το συμφέρον του δημοσίου και ευρύτερα το εθνικό συμφέρον.

Δήλωση του τομεάρχη Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου:

Η Νέα Δημοκρατία, ως διχασμένη προσωπικότητα, παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Πουλάει οικολογία και απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028 στη Νέα Υόρκη και ταυτόχρονα χορηγεί επιδοτήσεις εξορύξεων στο αναπτυξιακό σχέδιο νόμου που δημοσιοποίησε.

Από τη μία ο κύριος Μητσοτάκης διαφημίζει την πώληση των ΕΛΠΕ σε roadshow στη Νέα Υόρκη, και από την άλλη ο κος Χατζηδάκης δηλώνει στη Βουλή των Ελλήνων ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στις συμβάσεις υδρογονανθράκων, παρότι και στις τέσσερις συμβάσεις συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ.

Επί της ουσίας όμως, σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση, και μάλιστα με έκπτωση, του μεριδίου του δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ενός Ομίλου που τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρουσιάζει ρεκόρ κερδοφορίας.

Όσο διπολική και αν είναι η συμπεριφορά της ΝΔ, παρουσιάζεται σταθερά και αδιαπραγμάτευτα διατεθειμένη να παραδώσει την περιουσία και τα συμφέροντα του δημοσίου,προασπίζοντας μόνο τα συμφέροντα του ιδιώτη και των υποψηφίων αγοραστών.

Ομαδική ψυχοθεραπεία συνεπώς, χρειάζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail