Η Μόσχα "ξέχασε" το λόγο της: Ο SAA αποχωρεί από θέσεις των Κούρδων, εστάλη δίχως προστασία κι οπλισμό, συνέντευξη Ασαντ

Πιο στέρεο είναι να πατάς σε ζελέ παρά στο συριακό βορρά όπου πλέον η Τουρκία εξωθεί την κατάσταση στα άκρα παραβιάζοντας την κατ' ευφημισμόν εκεχειρία. Είχαμε σημειώσει εξαρχής των εξελίξεων τη σημασία που είχε η ανάπτυξη του Συριακού Στρατού στο Ταλ Ταμρ βορειοανατολικά της πόλης της Χάσακα και νοτιοανατολικά της κατεχόμενης πλέον Ρας αλ Αΐν [Σερεκανίγε] καθώς ελέγχει τη διασταύρωση του αυτοκινητόδρομου Μ-4 που οδηγεί σε Καμισλί και Χάσακα, αλλά και προς Ιράκ στην απόληξή του.

Στρατής Μαζίδης

Ο Συριακός Στρατός [SAA] δέχθηκε σφοδρή επίθεση στα χωριά Esediyê, Fîqra, Qeremanê, Girbişk, Til Diyab, Şîrk, Îbrahîmiyê και Erada δυτικά της πόλης Dirbesiye, στην Erîşa και το Til Temir.


Ως εκ τούτου ο Στρατός αποσύρθηκε από τις θέσεις του στις παραπάνω πόλεις και χωριά ενώ πλέον κατευθύνονται προς τη Χάσακα οι χριστιανοί του Ταλ Ταμρ, οι οποίοι γλύτωσαν από το ISIS αλλά όχι από την αδιαφορία ΗΠΑ-Μόσχας απέναντι στην Τουρκία.



Το ενδιαφέρον όμως είναι αυτό που σημειώθηκε νωρίτερα σε άρθρο της Freepen.gr και πλέον επιβεβαιώνει ο Μουσταφά Μπαλί, επικεφαλής του γραφείου τύπου των SDF, οι οποίες πλέον ξεκίνησαν αντεπίθεση στις περιοχές αυτές. Ο Μπαλί αναδημοσιεύει tweets και συνεπώς συνυπογράφει ότι η Ρωσία δεν ανταποκρίθηκε στη δέσμεύση της να διασφαλίσει την ασφάλεια των Σύριων στρατιωτών - συνοριοφυλάκων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αποσυρθούν μη έχοντας ούτε τα απαραίτητα πυρομαχικά ούτε την αναγκαία υποστήριξη σε logistics για να κρατήσει τις γραμμές του.

Είναι προφανές ότι οι μονάδες του SAA εστάλησαν με άλλες πρϋποθέσεις ενώ σημειώνεται πως αν παρέμεναν, θα ήταν απλά αυτοκτονία. Ωστόσο σύμφωνα με το Rojava Information Center κάποιες από τις μονάδες του στρατού επέστρεψαν στο Ταλ Ταμρ που είναι κατά βάση μια χριστιανική ασσυριακή πόλη.



Το πρακτορείο SANA επιβεβαιώνει τις επιθέσεις στις παραπάνω περιοχές, ήτοι ανατολικά και νοτιο-ανατολικά της Σερεκανίγιε δίχως όμως να αναφέρει την αποχώρηση των μονάδων του SAA.







Πλέον η προσοχή στρέφεται στη Μόσχα και τον Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος καλείται να δείξει αν είναι ένας Τραμπ που ανέχεται τις τουρκικές πονηριές σε καθεστώς εκεχειρίας. Ο SAA εστάλη για φύλαξη και όχι για μάχη δεχόμενος σφοδρή επίθεση. Την ίδια ώρα οι SDF απέρριψαν την πρόταση του Συριακού ΥΠΑΜ ζητώντας την ενταξή τους ως ανεξάρτητο σώμα στον SAA.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέντευξη του Σύριου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ το βράδυ της Πέμπτης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail