Από την απάντηση του ΥΕΘΑ προκύπτει ότι η χώρα κερδίζει από τις ΗΠΑ ένα μεγάλο και στρατηγικό, τι;

Freepen.gr - Συνέντευξη του ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου φιλοξενείται στην εφημερίδα “REAL NEWS”. Η εφημερίδα ανοίγει το ζήτημα της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ θέτοντας το κάτωθι σοβαρό ερώτημα που καλύπτει όλες τις πτυχές:

Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ; Θα είναι για ένα έτος ή για περισσότερα και τι κερδίζει η χώρα μας; Θα αφορά μόνο τη βάση της Σούδας;

Και ο κ. Παναγιωτόπουλος απαντά:

Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδος – ΗΠΑ αποσκοπεί στη στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Αυτό είναι ζήτημα που επιβεβαιώνει το ρόλο και το χαρακτήρα της Πατρίδας μας ως παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Η επιμήκυνση στη χρήση της βάσης που βρίσκεται στη Σούδα αποτελεί βασικό σημείο της αγαστής συνεργασίας, αποτελεσματικότητας, αλλά και ενίσχυσης των στρατηγικών δεσμών ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσινγκτον. Υπ’ αυτό το νέο πνεύμα έχουμε σχέδια συνεργασίας με τον αμερικανικό παράγοντα με την παροχή διευκολύνσεων και υποδομών στο Στεφανοβίκειο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.

Οι σχεδιασμοί δεν περιορίζονται χρονικά αλλά έχουν στρατηγική προοπτική, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη κοινή επίσκεψή μου με τον πρέσβη των ΗΠΑ και την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας στην Αλεξανδρούπολη, για την ανέλκυση βυθοκόρου προκειμένου να προχωρήσουν σημαντικά λιμενικά έργα.

Ο υπουργός απαντά σε όλα τα ερωτήματα πλην ενός, αυτό του του τι κερδίζει η χώρα. Διαβάζουμε για "στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων και της συνεργασίας" και "στρατηγική προοπτική" αλλά δεν πληροφορούμαστε μέσα από την απάντηση τι σημαίνει αυτό στην πράξη για εμάς.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail