«Πολύ μεγάλο για να το διαχειριστεί»: Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία κινδυνεύει να προκαλέσει εχθρότητα από όλες τις πλευρές

Ανάλυση: Η Τουρκία ελπίζει να εκτοξεύσει τον κουρδικό θύλακα που θεωρεί ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα. Αλλά οι κίνδυνοι είναι πολλοί

Το πολιτικό κατεστημένο της Τουρκίας φάνηκε να στηρίζει μια ενδεχομένως επικίνδυνη στρατιωτική παρέμβαση στη βόρεια Συρία, αφού έλαβε την έγκριση του Λευκού Οίκου και τη δέσμευση να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τον κουρδικό εγκλωβισμό τους.

Independent.co.uk - Borzou Daragahi
Παρουσίαση Freepen.gr

Τουρκικά στρατεύματα και στρατιωτικά οχήματα συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα κατά μήκος των συριακών συνόρων, έτοιμα να προχωρήσουν.

"Η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή έχει ξεκινήσει", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. "Ξέρετε ότι αποφασίσαμε. Πάντα λέγαμε ότι μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα".

Εάν επιτύχει η εισβολή θα μπορούσε να επεκτείνει σημαντικά μια τουρκική ζώνη επιρροής που έχει ήδη εδραιωθεί στη βόρεια Συρία, καταστρέφοντας τις προοπτικές για την εμφάνιση μιας κουρδικής περιοχής που η Άγκυρα θεωρεί ως απειλή για την ασφάλειά της. Θα μπορούσε επίσης να προσφέρει ένα χώρο για να καταφύγουν εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία, οι οποίοι αποδεικνύουν ολοένα και περισσότερο πολιτικό βάρος πλέον για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν.

Αλλά και οι κίνδυνοι για την Τουρκία είναι πολλοί. Από τη Σαουδική παρέμβαση στην Υεμένη, μέχρι τον ιρανικό ρόλο στο Ιράκ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την υποστήριξη της Αιγύπτου υπέρ του Χαφτάρ στη Λιβύη, η περιοχή είναι διακεκομμένη με ανοιχτά και δαπανηρά μέτωπα που καταλήγουν έτσι ώστε τα πυρά να πλήξουν στο τέλος την Τουρκία.

Η Τουρκία ήδη αγωνίζεται σε έναν ανταρτοπόλεμο εναντίον του αυτονομιστικού Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στις νοτιοανατολικές επαρχίες της. Η επέκταση του πολέμου στη Συρία κατά των συμμάχων του ΡΚΚ κινδυνεύει να προκαλέσει ξεχωριστή εξέγερση. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, η συλλογή δηλαδή των ένοπλων ομάδων υπό την καθοδήγηση των Κούρδων, που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ στον αγώνα της κατά της ISIS, δήλωσαν ότι είναι «αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το έδαφός μας με κάθε κόστος» εναντίον της Τουρκίας.

"Τι είναι αυτό που κάνει την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μια μακροχρόνια εκστρατεία στη βόρεια Συρία;", δήλωσε ο Στίβεν Κουκ, ειδικός για θέματα της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Επιπλέον, μια εισβολή στη βόρεια Συρία θα μπορούσε να προκαλέσει την οργή των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους και να τους αναθέσει ενδεχομένως την ευθύνη χιλιάδων τζιχαντιστών που κρατούνται τώρα σε φυλακές ή στο στρατόπεδο εκτοπισμένων ατόμων κοντά στο χωριό al-Hol της ερήμου.

"Αν μόνο η Τουρκία διαπιστώσει ότι υπάρχει μια αναζωπύρωση του ISIS που θα είναι πολύ μεγάλη για να την χειριστεί, θα μπορούσε να βρεθεί η ίδια αντιμέτωπη με το πρόβλημα", δήλωσε ο Matthew Bryza, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Σε οποιαδήποτε στρατιωτική εισβολή, η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει ένα στενό αλλά κακώς καθορισμένο περιθώριο δράσης που σκιαγραφείται από αξιωματούχους των ΗΠΑ. Λίγες ώρες μετά που άναψε το πράσινο φως ο κ. Trump, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Lindsay Graham, αποκάλυψε νομοθεσία που θα τιμωρεί την Τουρκία αν επιτεθεί σε κουρδικές δυνάμεις που συνεργάζονται με αμερικανικά στρατεύματα.

Τότε, ο κ. Trump προειδοποίησε στο Twitter ότι "αν η Τουρκία κάνει οτιδήποτε εγώ, με τη σπουδαία και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρήσω ότι κινείται εκτός ορίων, θα καταστρέψω και θα εξαλείψω εντελώς την οικονομία της Τουρκίας".

Η εισβολή κινδυνεύει επίσης να υποστεί την οργή του συριακού καθεστώτος και των συμμαχικών ρωσικών και ιρανών υποστηρικτών του. Η Μόσχα, η Άγκυρα και η Τεχεράνη διαπραγματεύονται από κοινού το μέλλον της Συρίας, αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί ο ένας για τον άλλο. Ενώ η Ρωσία και το Ιράν υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ, η Τουρκία ζήτησε από καιρό να παραιτηθεί ή να μοιραστεί την εξουσία με ομάδες της αντιπολίτευσης που φιλοξενεί.

"Είναι πραγματικά εκτεθειμένοι που πηγαίνουν βαθύτερα στο έδαφος της Συρίας", δήλωσε ο κ. Cook. "Και δεν πρόκειται να πάρουν καμία βοήθεια. Αν ο Ερντογάν έρθει σε δύσκολη θέση, το ιππικό δεν θα έρθει για τη διάσωση».

Τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τη Δευτέρα ήταν γεμάτα με ερωτήσεις και ανησυχίες για τα σχέδια του κ. Ερντογάν. Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει τον συριακό εναέριο χώρο πάνω από τον κουρδικό θύλακα, αναρωτιόταν ένας αναλυτής ασφαλείας. Ποια είναι η στρατηγική εξόδου;

"Η ISIS είναι και τώρα το πρόβλημά μας", προειδοποίησε ένας αριστερός δημοσιογράφος στο Twitter.

Τι κάνει την Τουρκία να σκεφτεί ότι δεν πρόκειται να πιαστεί στη βόρεια Συρία σε μια παρατεταμένη εκστρατεία;

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι αντιτίθενται σε αυτές τις ανησυχίες επισημαίνοντας τους σχετικά επιτυχείς συριακούς θύλακες που τελούν υπό τον έλεγχό τους στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου και της Αφρίν. Η Τουρκία έχει παραδώσει τον έλεγχο αυτών των περιοχών στους Σύριους εταίρους που υποστηρίζονται από τον ελεύθερο Συριακό Στρατό των ανταρτών. Επιπλέον, συνεργάζεται με κάθε γειτονιά της Συρίας με γειτονικό τουρκικό δήμο που παρέχει βασικές υπηρεσίες όπως η ιατρική και η εκπαίδευση.

"Η Τουρκία και η Συριακή Αντιπολίτευση απέδειξαν ότι μπορούν να δημιουργήσουν ασφάλεια και σταθερότητα στη Συρία αν δεν υπάρξουν εξωτερικές επιθέσεις", δήλωσε ο Omer Ozkizilcik, ειδικός της Συρίας στο τουρκικό think tank SETA. "Οι προηγούμενες επιχειρήσεις στο βόρειο Χαλέπι και την Αφριν δημιούργησαν περιβάλλοντα σχετικά συγγενικά και με χαμηλό κόστος".

Ο κ. Bryza υποστήριξε ότι περίπου μόνο το ένα τέταρτο των Κούρδων της Συρίας υποστηρίζει τη διοίκηση που διοικείται από τους Κουρδούς στη βορειοανατολική Συρία. Ο κ. Ozkizilcik δήλωσε ότι 500.000 Κούρδοι της Συρίας είναι διάσπαρτοι σε ολόκληρη την Τουρκία και το Ιράκ, πολλοί από τους οποίους είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

"Εάν οι Τούρκοι το κάνουν αυτό από γενναιοδωρία της καρδιάς τους και υπερβαίνει τον στρατηγικό τους υπολογισμό, θα μπορούσε να είναι επιτυχής", δήλωσε ο κ. Bryza.

Παρά τους κινδύνους μιας εισβολής, πολλοί Τούρκοι σε όλο το πολιτικό φάσμα υποστηρίζουν γενικά στρατιωτικές ενέργειες απέναντι στην πιθανότητα δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους υπό την ηγεσία ενός παραρτήματος του ΡΚΚ που θα εκτείνεται βαθύτερα στη βόρεια Συρία.

"Το άλλο χάος θα ήταν πολύ χειρότερο", δήλωσε ο κ. Ozkizilcik. "Η κατάσταση στο επίκεντρο είναι τώρα μια μεγάλη απειλή για την τουρκική εθνική ασφάλεια και ακόμη και για την εδαφική της ακεραιότητα".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail