Κρίσιμες απαντήσεις έδωσε ο Ασαντ για Τουρκία, Ερντογάν, ΗΠΑ και Κούρδους: Τι προμηνύει για τη συνέχεια

Σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα και εκτενή συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της Συρίας και το Ikhbariya News προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Ασαντ αναφερόμενος τόσο στις τελευταίες εξελίξεις, όσο επίσης την πολιτική διευθέτηση αλλά και το μέλλον του πολέμου. Καυτηρίασε την εκτέλεση του Baghdadi, έδωσε το περίγραμμα των σχέσεων με τους Κούρδους, δήλωσε πως θα αντιμετωπιστεί η παρουσία των ΗΠΑ, πως βλέπει την Τουρκία η οποία διαχωρίζεται από τον Ερντογάν, την επιχείρηση στο Ιντλίμπ, το Ισραήλ και τον Αραβικό Σύνδεσμο, τις πρόσφατες συμφωνίες, την ανοικοδόμηση της Συρίας και την οικονομία.

Στρατής Μαζίδης

Εκτέλεση Baghdadi

Ο Ασαντ ξεκαθάρισε ότι η Συρία δεν είχε καμία εμπλοκή στο θέμα της εκτέλεσης του Baghdadi, για την οποία επιφυλάχθηκε, τόνισε όμως ότι αυτό δεν επηρρεάζει την κατάσταση καθώς το ISIS είναι ένα εργαλείο των ΗΠΑ, το οποίο εύκολα, τόνισε, μπορεί να ανακυκλωθεί ολόκληρο και όχι μόνο ως προς τον επικεφαλής του όποτε οι ΗΠΑ το κρίνουν σκόπιμο.

Συμφωνία Σότσι - Μόσχα - Τουρκία & Ερντογάν

Ο Σύριος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία του Σότσι ως προσωρινή σημειώνοντας ότι χρειάζεται διάκριση των τακτικών και στρατηγικών στόχων της Μόσχας. Ο Ασαντ τόνισε ότι η συμφωνία της Αστάνα προέβλεπε την αποχώρηση των τρομοκρατών από την επαρχία του Ιντλίμπ με ευθύνη της Τουρκίας εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ωστόσο η Αγκυρα δεν έκανε απολύτως τίποτε. "Για αυτό ξεκινήσαμε στρατιωτική επιχείρηση" συμπληρώνει ο Ασαντ.

Ο Σύριος πρόεδρος ανέφερε ότι "πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην μετατρέψουμε την Τουρκία σε έναν εχθρό καθώς μόνο ο Ερντογάν και η αυλή είναι εχθροί".

Βορειο-ανατολική Συρία, Τραμπ και Κούρδοι

Τόνισε μάλιστα ότι η σταδιακή απελευθέρωση του Ιντλίμπ, θα εφαρμοστεί ως μέθοδος και στα βορειο-ανατολικά αφού εξαντληθούν πρώτα όλα τα πολιτικά περιθώρια.
Ο Ασαντ ανέφερε ότι στο επόμενο διάστημα χρειάζεται να επικεντρωθούν οι πλευρές στην πολιτική διαδικασία με όλες τις πιθανές μεθόδους και μόνο αν αυτό δεν αποφέρει αποτέλεσμα, τότε "θα πάμε σε πόλεμο καθώς δε θα υπάρχει άλλη επιλογή".

Η Ρωσία δεν είναι μέρος της συμφωνίας ΗΠΑ - Τουρκίας, ανέφερε ο Ασαντ τονίζοντας πως οι συμφωνίες της είναι πάντα δημόσιες, δεν υπάρχουν κρυφές πτυχές στη ρωσική πολιτική και ότι αυτό εξυπηρετεί τη Συρία.

Για τον Τραμπ τόνισε πως είναι ο καλύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας τον ως διαφανή, σε αντίθεση με τους προκατόχους του που θα κερδίσουν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ κάνουν τα ίδια δεινά πράγματα. Συμπλήρωσε ότι «είναι ο καλύτερος πρόεδρος του ΟΗΕ όχι επειδή οι πολιτικές του είναι καλές, αλλά επειδή είναι πιο διαφανείς, λέει "θέλουμε το πετρέλαιο" και αυτή είναι η πραγματικότητα της αμερικανικής πολιτικής».

Βεβαίως, τόνισε, το συριακό κράτος θα επιστρέψει πλήρως σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο των Κούρδων, ο τελικός στόχος είναι ο πλήρης έλεγχος του συριακού κράτους όπως πριν από το 2011.

Οι περισσότεροι Κούρδοι έχουν καλές σχέσεις με το κράτος της Συρίας, οι Κούρδοι χαιρέτισαν την είσοδο του Στρατού σε περιοχές που εισήλθε, σχολίασε ο Ασαντ χαρακτηρίζοντας ως αναλήθεια την κατηγορία ότι στερούν τα δικαιώματα των Κούρδων και συνέχισε:

«Το τελευταίο τμήμα που εντάχθηκε στη Συρία ήταν οι Αρμένιοι, έχουν τα δικά τους σχολεία και διδάσκουν τη γλώσσα τους, αναμειγνύονται και εντάσσονται στις συριακές κοινότητες διατηρώντας παράλληλα τις παραδόσεις τους και ταυτόχρονα τον πατριωτισμό τους στη Συρία. Σε αντίθεση με τους Κούρδους με τις αποσχιστικές τάσεις, οι Αρμένιοι παρέμειναν πιστοί στη Συρία, γεγονός που αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.

Η ποικιλομορφία της Συρίας είναι όμορφη και πλούσια και αυτός ο πλούτος σημαίνει δύναμη, πλούτος και ποικιλομορφία είναι κάτι, ενώ η διαίρεση και ο διαχωρισμός της χώρας είναι κάτι άλλο.

ΗΠΑ - Δύναμη κατοχής και πότε θα αντιμετωπιστούν

Για τις ΗΠΑ τόνισε ότι είναι μια δύναμη κατοχής ασχέτων των επισήμων δηλώσεων και πως "θα ασχοληθούμε μαζί τους όταν τελειώσουμε με άλλες περιοχές".


Οι ΗΠΑ είναι μια υπερδύναμη που δεν μπορεί να πολεμήσει ο Στρατός, αλλά το κράτος θα στηρίξει τη λαϊκή αντίσταση και οι αμερικανικές δυνάμεις θα καταλήξουν όπως στο Ιράκ, χρειαζόμαστε το πατριωτικό συναίσθημα μεταξύ των πολιτών, ήταν Σύριοι προδότες που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ και άλλοι για να έρθουν, υποστήριξε ο Ασαντ. Ο φυσικός ρόλος του κράτους είναι να προετοιμάσει όλο το περιβάλλον και να στηρίξει κάθε λαϊκή αντίσταση ενάντια στην κατοχή.

Και σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε παλαιότερα άρθρα μας στη Freepen.gr όπου παρουσιάζαμε την ίδρυση οργανώσεων ανατολικά του Ευφράτη με ατζέντα την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων. Τέτοιες ομάδες είχαν δημιουργηθεί στη Χάσακα και τη Ράκκα.

Τρίτη φάση του Ιντλίμπ και αηδία για τον Ερντογάν

Ιδιαίτερα οξύς και ξεκάθαρος ήταν όσον αφορά τον Τούρκο πρόεδρο:

"Όταν πήγα στο Idlib ξέχασα τελείως ότι υπήρξε σύνοδος κορυφής την ίδια μέρα (μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν). Αποκάλεσα τον Ερντογάν κλέφτη για να τον περιγράψω, τίποτα καινούργιο, είναι κλέφτης που έκλεψε τα εργοστάσια, το πετρέλαιο και το σιτάρι. Ο Ερντογάν είναι πολιτικός κακοποιός σε τεράστιο επίπεδο, λέει ψέματα σε όλους, τους εκβιάζει όλους και φέρεται ως υποκριτής. Αν ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Pederson έχει τα εργαλεία και την ικανότητα να λύσει την κατάσταση στο Idlib χωρίς μια στρατιωτική επιχείρηση, θα ήταν κάτι καλό. Μπορεί να πάει στην Τουρκία και να τον πείσει [τον Ερντογάν] να χωρίσει τους τρομοκράτες από τους αμάχους.

Η δυτική λογική ότι η διακοπή της στρατιωτικής επιχείρησης στο Idlib είναι η προστασία των πολιτών είναι μια αντίστροφη και άθλια λογική. Η στρατιωτική επιχείρηση είναι για να σώσει τους αμάχους από τους τρομοκράτες εκεί. Συμφωνήσαμε (με τη Ρωσία και το Ιράν) τρεις φορές για μια ημερομηνία να αρχίσουμε την στρατιωτική επιχείρηση στο Idlib και την καθυστερήσαμε είτε λόγω στρατιωτικών ή πολιτικών εξελίξεων. Η δήλωση Πούτιν ως προς το τέλος σημαντικών (στρατιωτικών) επιχειρήσεων δεν σημαίνει το τέλος της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Όλες οι συναντήσεις με την Τουρκία ήταν συνεδριάσεις ασφαλείας, μερικές από αυτές στην Kassab και άλλες δύο στη Ρωσία, και καμία δεν καρποφόρησε. Όλες οι συναντήσεις με την Τουρκία ήταν παρουσία της Ρωσίας επειδή δεν εμπιστευόμαστε τους Τούρκους. Αν μου ζητήσετε να συναντήσω έναν άνθρωπο όπως ο Ερντογάν ή κάποιο από τα μέλη του, θα αισθανθώ προσωπικά αηδιασμένος και δεν θα ήμουν άνετος, αλλά θα συναντήσω τον οποιοδήποτε για να επιτύχω τα συμφέροντα της χώρας".

Τουρκία και Ισραήλ, Αραβικός Σύνδεσμος

Η διαφορά μεταξύ των (εχθρών) Ισραήλ και Τουρκίας είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε το Ισραήλ, δεν υπάρχει ισραηλινός λαός σε αντίθεση με την Τουρκία που είναι γείτονας και έχουμε μια αμοιβαία ιστορία είτε ήταν κακή ή καλή ιστορία. Το Ισραήλ είναι εχθρός και είναι κύριος συνεργάτης με τρομοκράτες σε όλα τα εγκλήματά τους και αυτό που συνέβη στη Συρία, ανέφερε ο Σύριος Πρόεδρος. 

Όσον αφορά τα κελεύσματα περί επιστροφής στον Αραβικό Σύνδεσμο, ο Ασαντ απήντησε ότι η Δαμασκός δεν εξέδωσε ανακοίνωση όταν εκδιώχθηκε, ομοίως δε θα το κάνει ούτε τώρα αν κληθεί να επιστρέψει.

Συνταγματική Επιτροπή στη Γενεύη

«Εγκρίναμε κάποιους από τους ηγέτες της τρομοκρατίας ως μέλη της επιτροπής συζήτησης του Συντάγματος που εξέπληξε πολλούς, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους ή άλλων που τους εκπροσωπούν, έχουν όλοι το ίδιο αφεντικό» τόνισε ο Ασαντ. Η Συνταγματική Επιτροπή δεν παρέχει λύση στην κρίση της Συρίας, η λύση είναι με την εξάλειψη της τρομοκρατίας στη χώρα, σχολίασε ο Σύριος πρόεδρος.

Ανέφερε ότι η μία πλευρά που μετέχει στις συνομιλίες εκπροσωπεί τη Συρία και η άλλη τους τρομοκράτες έχοντας οριστεί από την Τουρκία, αλλά η Δαμασκός δεν τους αναγνωρίζει με την έννοια που προσδίδει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ {Pederson}. Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Συρία δεν προσέφερε καμία παραχώρηση σχετικά με τη σύσταση της επιτροπής για τη συζήτηση του συντάγματος.

Η ζωή στη Συρία

«Οι συνθήκες διαβίωσης δεν θα βελτιωθούν από μόνες τους εάν δεν κινηθούμε ως κράτος και κοινότητα σε όλα τα επίπεδα. Το κράτος θα προετοιμάσει την υποδομή και τις συνθήκες αλλά δεν μπορεί να ανοίξει όλα τα εργαστήρια και τις αγορές. Παρά τον αποκλεισμό και τις κυρώσεις, τα βασικά είναι διαθέσιμα, υπάρχουν κρατικά ιδρύματα που δουλεύουν πολύ καλά, μερικά άλλα δεν λειτουργούν σωστά. Θα πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί στην περιγραφή της κατάστασης, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους αξιωματούχους της ηλεκτρικής ενέργειας για πυραύλους που εκτοξεύονται από τρομοκράτες στους ηλεκτρικούς σταθμούς, για παράδειγμα» ανέφερε σχετικά ο Ασαντ.

Όπως είπε, οι κυρώσεις επηρεάζουν τα έσοδα του κράτους από τις εξαγωγές, οι χώρες από τις οποίες εξαρτάται η Συρία, μετέχουν στον αποκλεισμό, κι αυτό επηρεάζει την τιμή του δολαρίου έναντι της Συριακής Λίρας, εκτός από τις φήμες που τροφοδοτούν τις εικασίες .. Ωστόσο τόνισε ότι «αν συγκρίνουμε την κατάστασή μας με τις χώρες γύρω μας όσον αφορά τη διακύμανση της τιμής του δολαρίου θα πείτε ότι είναι ένα θαύμα που δεν έχουμε τις ίδιες διακυμάνσεις. Ακόμη και οι τρομοκράτες που αγόραζαν τα αγαθά τους σε δολάρια που έλαβαν (από τους χορηγούς τους), ακόμη και αυτό το μικρό ποσό συνέβαλε στη διαθεσιμότητα του δολαρίου στην αγορά»..

Υπάρχει μια λύση για τα οικονομικά προβλήματα, η απόδειξη είναι αυτό που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, διευκολύνοντας τις κρατικές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις για την τόνωση των έργων, τόνισε ο Ασαντ υποστηρίζοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως πριν από την κρίση.

Μας αποκαλούν καθεστώς

Επίσης σχολίασε και τη συνήθη από πολλούς αναφορά στην κυβέρνηση ως καθεστώς και όχι ως κράτος τονίζονται ότι "δεν είμαστε παράνομοι, αλλά κράτος που ακολουθούμε το κράτος δικαίου και όχι εμιράτο".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail